среда, 15. марта 2023. | 04:16
Најновије вести

Видовдан је наша снага да издржимо

Видовданска свечана седница

 

Представници општине Грачаница и Скупштине града Приштине у Грачаници одржали су заједничку свечану Видовданску седницу, поводом годишњице Косовске битке. Седници су присуствовали политички представници, представници Српске православне цркве и институција.
У својој беседи окупљенима у Дому културе секретар Рашко-призренске епархије отац Сава Шмигић рекао је да је Видовдан једна од најважнијих тачака у историји српског народа и његовог опредељења.
-Она је у себи сабрала Нови завет и створила, поред овог завета са Богом, и наш косовски завет поново кроз Бога. Ако су Свети Сава, његов отац и његова браћа учинили све оно што је створило основ за нашу веру, цркву и државу, Косовски бој је био само потврда таквог опредељења – за Христа, за правду, за царство небеско, за слободу, рекао је отац Сава и додао:
Свети кнез Лазар је својим примером трасирао пут нашег српског бића и да није било Видовдана не би било ни ослобођења, јер је управо Косовски бој одржавао Србима у Отоманском царству, у ропству, веру, наду и потребу за слободом. Да није било Видовдана не би било ни Првог српског устанка, ни Другог, Балканских ратова, не би било ни Мојковачке битке која је врхунац жртве за брата свога, не би било ни Првог ни Другог светског рата, ни ослобођења после свих тих ратова. Ето шта је Косовски завет и шта је Косовска битка.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао да је Видовадан велики духовни, културни и национални празник, и да говорити о Видовдану значи говорити о најважнијем, најостваренијем делу нашег бића. Нагласио је да је Видовдан једна од оних великих битака која нас је обележила и одредила, да можемо издржати, да можемо победити, да можемо бити племенити према непријатељима.
Председник општине Грачаница напоменуо је да је Видовдан данас и веза између традиције и модерног друштва коме сви тежимо, понос и достојанство у очувању идентитета мирним средствима.
-Данас желимо да упутимо поруку мира са жељом да у миру сложно радимо на развоју наше општине, да чувамо као зеницу ока оно што су нам витезови косовског боја оставили у завет, да чувамо братство и слогу. То је Видовданска обавеза. Ево, готово тридесет година, ми у Грачаници организујемо Видовданске свечаности и сведоци смо како се различити људи диве нашој светињи. Сви су се они уградили у Видовдан. Ми Видовдан живимо рођењем, а морамо да га одбранимо вером и радом, добоким памћењем и одговорношћу за своје ближње, свој народ и своје светиње, рекао је Поповић.
Председник Привременог органа Скупштине града Приштине у Грачаници Љубинко Караџић рекао је да се седница и ове године одржава у духу јединства и заједништва.  М.Ч.

Подели на: