Најновије вести

Виноградари на КиМ обележавају Светог Трифуна

Дан Светог Трифуна, заштитника виноградара, је дан љубави и вина. Виноградари га обележавају симболичном резидбом винове лозе, како би грожђе дало добар род.

 

Како обичаји налажу, уз молитве и сечење колача, симболичним орезивањем лозе, уз заливање црним вином, виноградари обележавају свог заштитника, Светог Трифуна.

Први чокот орезали су Јовановићи у свом винограду са надом да ће им Свети Трифун донети добар род.

“Молимо се за благодет божију, а она кад се слије на некога, то је очигледно, у роду, плоду, у путу којим идемо. Ово данас је обележавање почетка резидбе, за право орезивање је још рано, зато што могу да наступе хладни дани и да лоза која је орезана може да смрзне. Али овај дан се неизоставно обележи и слави”, каже за ТВ Мост Радојко Јовановић из Косовске Митровице.

На 55 ари Јовановићи имају два винограда, у једном су стоне, у другом винске сорте. Водећа винска сорта у овом винограду је бургундац, донет из Француске, од кога се добија квалитетно црно вино.

“Вино производимо по старом методу, без икаквих квасаца за врење, само у чисто буре ставимо и чекамо 21 дан да проври”,истиче Радојко.

У српском народу постоји веровање да, ако на Светог Трифуна пада снег или киша, биће родна година, ако је ведро-сушна и неродна.

Подели на: