Најновије вести

Више капиталних инфраструктурних објеката

На седмој седници Скупштине општине Лепосавић усвојен буџет за 2020 годину

Одборници су након представљања усвојили Одлуку о буџету општине за наредну годину и пројекције буџета за 2021 и 2022.годину.
Седмој редовној седници Скупштине општине Лепосавић присуствовало је осамнаест од укупно девтнаест одборника, колики је сазив ове Скупштине. Најпре су одборници усвојили записник са предходне шесте седнице, а потом је представљена Одлука о буџету СО-е Лепосавић за 2020. годину.
Одлуку о Буџету СО-е Лепосавић, представила је Наташа Настић, директор Одељења за финансије, а предходно ова одлука разматрана је у свим месним заједницама ове општине и одржане су две јавне расправе, на којима су грађани имали могућност да дају предлоге за допуну Одлуке о буџету. Све то допринело је да се дође до документа који је у највећем обиму задовољио интересе грађана, када је у питању будућа градња која треба да се реализује у години пред нама.
– Укупан буџет општине Лепосавић за 2020. годину износи 4. 799. 739. евра, од чега је за плате и дневнице издвојено 2.492 795 евра, за робе и услуге 425. 228 хиљада евра, за комуналне трошкове 64. хиљаде евра, за субвенције 70. хиљада евра и за капиталне трошкове 1.747. 726. евра, казала је Настићева и додала, што се тиче пројекција за 2021 годину предвиђено је незнатно повећење и износиће 4. 987. 528.евра, док је за 2022. годину планиран буџет у износу 5.197.702 евра.
За дискусију, по овој тачки дневног реда јавио се Зоран Тодић, градоначелник Лепосавића, који је истакао да ће у наредној години бити више средстава за капиталне објекте, што је у крајњем био захтев и потреба свих грађана, а уз то поред средстава предвиђених буџетом рачунамо и на средства која нам стижу од ЕУ и Канцеларије за Косово и Метохију. У том смислу имамо повећање броја капиталних објеката, чији је укупан број тридесет шест и то су веома важни капитални објекти нарочито у области инфраструцтуре, казао је Тодић, уз напомену да смо много изгубили у предходне две године јер смо морали да вратимо дуг у вредности једног годишњег буџета ове општине, који је оставила предходна гарнитуре општинских челника, који су руководили несавесно овом општином.
Обиман план инфраструктурних радова подразумева равномеран развој ове општине. Разговарано је са грађанима у урбаном и руралном подручјуове општине и чули су се предлози грађана који су истакли шта је неопходно и приоритено за градњу у наредној години. Између осталог наставиће се радови на локалним путевима у селима Каменица, Вуча, Тврђан, реконструкција водоводне мреже у сва три урбана насеља Лепосавић, Лешак и Сочаница, радови на уличној расвети, уградњи кишних колектора, радиће се на Средњој школи Никола Тесла у Лепосавићу, градиће се ученички дом при Средњој Пољопривредној школи у Лешку И низ других пројеката, за које је већ урађена пројектно техничка документација, наведено је у плану рашода за капиталне пројекте у наредној години.
За одлуку о буџету за 2020 .годину гласало је тринаест одборника, док је њих четворо било уздржано.
На овој седници одборник Бранко Бојовић, обавестио је све присутне да иступа из редова Партије косовских Срба и од сада деловаће као независни одборник. Пре Скупштине, одборник Бојовић ову одлуку саопштио је и на седници Одљења за политику и финансије. В.Вукојевић

Подели на: