Најновије вести

Више од две деценије нису приведени правди починиоци злочина у кафићу “Панда” у Пећи

Убиство шесторице дечака у кафићу “Панда” у Пећи догодило се пре 21 годину а починиоци тог злочина још нису приведени правди, рекао је министар за рад, запошљавање и социјална и борачка питања Владе Србије Зоран Ђорђевић, додавши да верује да ће породице али и јавност добити одговор на питање ко је убио ту децу.

 

Ђорђевић је, приликом данашњег помена тог масакра, рекао да је злочин у Пећи био један у низу многих који су се догодили на Косову српском народу.

Удружење киднапованих и убијених на Косову и Метохији ради на томе да се злочини над српским народом не забораве и не падну у заборав, нагласио је Ђорђевић додајући да је тај догађај био увод у све оно што се касније догађало, а и данас се догађа на Косову.

“Постоје и они у Србији који би волели да су починиоци тог злочина Срби. Уверен сам да ће истрага показати да су кривци за овај злочин албаски сепаратисти”, рекао је српски министар додајући да је којим случајем супротно Приштина би одавно објавила ко су починиоци.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић рекао је да би тужилаштво за организовани криминал али и за ратне злочине требало да саопшти одговоре на питање које породице убијених занима, а то је – ко су починиоци тог злочина.

Спасић је подсетио да је својевремено бивши министар спољних послова Вук Драшковић изјавио да је су “за злочин у Панди криве Црвене беретке, режим Милошевића и Легија” указујући да то није тачно и да верује да је такве изјаве Драшковић давао у јавности “како би се осветио Легији за Ибарску магистралу”.

Он је нагласио да су породице убијених уплашене и да у јавности не желе да причају о том случају превише, али очекују од тужилаштва да до краја спроведе истрагу и починиоце приведе правди.

Пре 21 годину, 14. децембра 1998, двојица маскираних људи ушли су у кафић „Панда“, у центру Пећи, и рафалном паљбом из аутоматског оружја усмртили петорицу српских средњошколаца и једног студента.

Тада су убијени: Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић, сви одлични ученици пећке гимназије „Свети Сава“ и студент Иван Радевић.

Подели на: