Најновије вести

Вишевековним стопама предака

Бадњи дан и Бадње вече у Косовском Поморављу

 

 

Срби у Косовском Поморављу обележили су Бадњи дан и Бадње вече поштујући вишевековну традицију и обичаје својих предака. У јутарњим сатима сечен је бадњак и уношен у домове, а у току вечери у више места организовано је паљење падњака, након пригодног богослужења и његовог освећења, испред православних храмова у присутву великог броја верника. У селу Врбовцу паљење бадњака организовано је у порти цркве Светог Динитрија, а овај родостан догађај увеличали су пригодним наступом чланови културно уметничким програмом чланови КУД” Јован Којић”.
Ипак додајмо да је догађај у Штрпцу који се одиграо у поподневним сатима када су од стране једног Албанца нападнута и рањена два српска дечака дан уочи најрадоснијег православног празника , Божића изазвао је забринутост и код Срба у Косовском Поморављу.

Срби у Косовском Поморављу и овај Божић дочекују с надом да ће на просторима Косова. и Метохије завладати мир и да ће надлежни стати на пут сваком облику насиља, а превенствено оном које је међуетнички мотивисано.

С.И.

Подели на: