Висок ниво тензија на КиМ, стање безбедности стабилно

На седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности оцењено је да је стање безбедности у Србији стабилно и поред непрестане изложености разним безбедносним изазовима, ризицима и претњама мањег и већег интензитета.

 

Одбор је оценио да ситуацију на Косову и Метохији карактерише висок ниво напетости и тензија проузрокованих потезима приштинским властима.

На седници Одбора, којој су присуствовали директори служби безбедности – Безбедносно-информативне (БИА) агенције Братислав Гашић, Војнобезбедносне агенције, бригадни генерал Ђуро Јованић и директор Војнообавештајне агенције Зоран Стојковић.

Усвојен је Извештај о раду БИА од 1. октобра 2018. до 31. марта ове године, као и Извештај о стању безбедности у Србији.

Председник Одбора Игор Бечић пренео је Тањугу да су чланови одбора пружили пуну подршку председнику Александру Вучићу и Влади у напорима за очување мира и стабилности у региону и заштити националних интереса Србије, упркос непрестаним провокацијама Приштине.

Рекао је и да је закључено да су увођење противправних такси на робу из Србије, бесправна узурпација привредних субјеката уз неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума о Заједници српских општина, као и све израженије сецесионистичке тежње појединих политичара албанске националности на југу Србије, јасан покушај провокације и подривања стабилности у региону.

Одбор је одбацио резолуцију о ратним злочинима које је наводно починила Србија на Косову и Метохији а коју су донеле приштинске институције, наглашавајући да је то још један у низу провокативних потеза Приштине којима се подрива дијалог.

“Док Србија, на челу с председником Вучићем, покушава на сваки могући начин да одржи мир и стабилност у региону и промовише дијалог и помирење, власти у Приштини својим потезима се труде да сви останемо у прошлости, јер је једини начин њиховог опстанка на власти нестабилност региона”, навео је Бечић.

Одбор за контролу служби безбедности је закључио и да је крајње време да међународна заједница реагује на провокације Приштине и непрестано урушавање дијалога.

“Уместо покушаја подривања изванредне и убедљиве победе Српске листе на локалним изборима на Косову и Метохији, очекујемо коначно осуду и реакцију на противправно увођење такси, одбијање формирања Заједнице српских општина, доношење сулудих резолуција и свакодневно угрожавање безбедности Срба на Косову и Метохији”, рекао је Бечић.

Одбор подсећа и да је задак међународних мировних снага на Косову и Метохији чување реда и мира, односно стварања и одржавање сигурности на КиМ. Затражио је да се максимална пажња посвети безбедности српског народа на Косову и Метохији који је најугроженији.

Чланови Одбора су позитивно оценили професионално поступање и рад припадника Безбедносно-информативне агенције у извештајном периоду и дали пуну подршку Агенцији у извршавању њених тежишних задатака на заштити безбедносних и других интереса Србије и њених грађана.

Они су посебно похвалили сарадњу БИА са свим државним органима који су надлежни за заштиту уставног поретка и безбедности Србије, као и унапређивање билетаралне и мултилатералне сарадње са иностраним безбедносно-обавештајним службама.

Седници, која је била затворена за јавност, председавао је председник Одбора Игор Бечић.

Подели на: