Најновије вести

Витошевић: О трошку буџета студираће цела 50. генерација

Уз помоћ Србије сви студенти који упишу студије на Приштинскм универзитету школоваће се на рачун буџета и то је нагарда за упис 50. генерације универзитета који идуће године слави пола века постојања, изјавио је ректор Приштинског универзитета, са седиштем у Косовској Митровици, Здравко Витошевић.

 

“И поред свих недаћа са којима се сусрећемо, пре свега мислим на таксе од 100 одсто, захваљујући позитивним кампањама факултета, ове године је за први уписни рок било пријављено 920 кандидата, а уписано их је 690. Очекујемо да 700 слободних места буде попуњено у септембарском уписном оку”, каже Витошевић.

Упитан о томе колико таксе отежавају рад Приштинског универзитета, Витошевић каже да Универзитет дели судбину свог народа и да су сви студенти и запослени подигли глас и протестују против нецивилизацијских и нехуманих потеза приштинских власти.

“Желимо да верујемо да ће албански политичари шватити потпуни бесмисао потеза који угрожавају живот и рад становништва и надамо се да ће уз залагање међународне заједнице таксе бити укинуте”, каже Витошевић.

Приштински универзитет, како каже, једна је од најзначајнијих установа на простору КиМ и институција државе Србије која ради у пуном капацитету.

“То свакако није могуће без наше државе, која нам свих ових година пружа безрезевну помоћ. Ове године је опредељено близу пет милиона евра за изградњу новог објекта за потребе универзитета и четири факултета на 7.500 квадратних метара у којима ће бити смештени библиотека и истраживачки и информатички центар Универзитета”, рекао је Витошевић.

Универзитет у Приштини основан је 15. фебруара 1970. године, а као дан Универзитета слави се Видовдан. Тренутно у овој високо-школској установи ради око 750 наставника и сарадника и 300 запослених у администрацији. Има десет факултета на којима студира више од 9.000 студената, од којих половину људи чине млади који нису с простора КиМ.

Подели на: