среда, 22. септембра 2021. | 10:17

Визнер: Не треба постављати рокове за договор Београда и Приштине

Специјални изасланик САД у Контакт групи Френк Визнер констатује да је више од деценије након што је тројка Контакт групе покушала да реши косовско питање ситуација непромењена и поред тога што је 2008. године Косово прогласило независност.

 

Френк Визнер ипак сматра да не треба постављати рокове за коначан договор Београда и Приштине, већ дијалогом доћи до дуготрајног, компромисног решења.

“Ако постављате себи рокове, вероватно их нећете испунити. Боље да имате стратешки договор о томе какве циљеве желите да постигнете, пре него што постављате себи неке рокове”, истакао је Визнер у разговору за Тањуг.

Амерички дипломата каже да је 2007. са Немцем Волфгангом Ишингером и Русом Александром Боцан-Харченком покушавао да дође до формуле, која би била задовољавајућа за обе стране, али да то није било могуће, те истиче да је ситуација сада “онаква какву су је оставили”.

“Нерешени односи између Србије и Косова и нерешена ситуација која омета амбиције обе нације, спречава потпуни развој Косова и спречава српску визију будућности и могућности да у пуној мери настави ка ЕУ”, каже Визнер који је ове недеље у Београду учествовао на скупу “Балкански дијалози”, посвећеном разговорима о проблемима у региону, укључујући и косовски.

Визнер, након што је чуо мишљење више од 40 учесника скупа, сматра да се важан помак у односима две стране неће догодити “сутра или дан касније”.

“Мислим да је сада добро време да удахнемо дубоко, размислимо о томе шта желимо да постигнемо, шта би подразумевао један широк договор, а не само још један споразум у низу. Да размислимо шта две стране морају да ураде да би живеле у миру једна са другом”, каже Визнер.

Верује да је једини начин да се иде напред заједнички договор обе стране, који ће морати да има јаку подршку ЕУ, али и САД, али о форми и садржају крајњег споразума, како истиче, не може да говори, јер су “они договор Београда и Приштине”.

“Верујем да ће коначна одлука бити донета између Београда и Приштине, јер то није нешто што људи са стране могу да диктирају. Договор, међутим, не може задовољити услове и жеље само две владе, већ мора наићи на разумевање и подршку међународних чинилаца, како би могао да преживи и како би то заиста било последње поглавље у тој причи”, наглашава Визнер.

Упитан да ли је 2007. могао да замисли да косовски чвор неће бити размршен до сада, Визнер, уз опаску да је јасно да проблем није решен 2008, када је Косово прогласило независност, каже да се “надао да ће Косово и Србија у једном тренутку моћи да постигну договор”.

“Надао сам се да ће Косово и Србија у једном тренутку моћи да се односе једни према другима као једнаки, поштујући територијални интегритет и суверенитет, да ће моћи да се договоре и да сарађују за бољи Балкан и овај део Европе. Није тако испало и морамо још да радимо на томе”, рекао је он.

О формату дијалога

На питање да ли мисли да ће се формат дијалога променити тако да Русија и САД поново буду значајнији чинилац, Визнер каже да ће о томе одлучивати две владе и Брисел као актуелни посредник, те додаје да то није нова идеја.

На скупу “Балкански дијалози”, на којем је учествовало више од 45 саговорника, заинтересованих и ангажованих на Западном Балкану, говорио је и Александар Вучић, а Визнер каже да им је председник Србије изнео јасну опредељеност да дијалог треба наставити и очувати мир и просперитет на Балкану.

“Вучић је изнео своју позицију и погледе на ситуацију када је реч о Косову. Имали смо могућност да постављамо питања. То није требало да буде састанак на којем би се дошло до неког закључка, као ни место за некакве преговоре, али нам је јасно ставио до знања какво је његово лично мишљење и мишљење владе Србије о важним стварима, а фокусирао се на проблем Србије и Косова”, преноси Визнер мали део разговора који су били затворени за медије.

Каже и да је на скупу, осим о Косову и Метохији, било речи и о будућости Босне и Херцеговине, те последицама договора Грчке и Македоније.

“Циљ састанка није био да достигнемо неке закључке, већ да имамо отворен дијалог, размену мишљења како би све стране, из региона, Европе и САД, разумеле ставове других. Временом ћемо доћи до неких закључака”, навео је Визнер.

Подели на: