Најновије вести

Вјоса Османи нов председник Косова

У трећем кругу гласања посланика косовског парламента у недељу 4. априла

У трећем кругу гласања посланика косовског парламента, у недељу 4. априла у 18 сати, Вјоса Османи изабрана је за новог председника Косова кандидаткиња Покрета Самоопредељење, чији је председник Аљбин Курти. Османи је добила 71 глас посланика, неважећих је било 11 листића. Противкандидат Насуф Бејта, такође испред Самоопредељења, није добио ниједан глас.
У прва два круга гласања, Османи је добила 69, односно 67 гласова, што није било довољно за потребну двотрећинску већину гласова.
У трећем кругу тајног гласања посланика, Османи је добила довољан број гласова јер Уставни оквир омогућава да се након два неуспела покушаја председник Косова изабере уз просту већину гласова 120 посланика.
Да би неко од њих био изабран за председника Косова било је потребно најмање 80 гласова у првом или другом кругу гласања, док у трећем може бити изабран са простом већином или 61 гласом, али под условом да постоји кворум и да је у сали присутно најмање 80 посланика.
Кворум за успешан завршетак гласања за председника Косова обезбеђен је захваљујући Адему Хоџи из горанске и Фадиљу Гашију из ромске заједнице. Десет посланика Српске листе нису били присутни у Скупштини Косова, док су остали посланици из мањинских заједница учествовали у гласању.
З.Влашковић

 

Подели на: