Најновије вести

Влада донела одлуку да се из Скупштине повуче закон о експропријацији, предложене измене закона о референдуму

Влада Србије је на седници донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио председник Александар Вучић.

 

 

Влада Републике Србије направиће анализу да ли су неопходне измене и допуне Закона о експропријацији и, уколико се констатује да је Закон нужно променити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво, наводи се у саопштењу Владе.

На истој седници, Влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44.

Поменути чланови односе се на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума, саопштила је Влада.

У предлогу Владе укида се такса за оверу потписа, омогућава се да представници овлашћених предлагача буде део органа за спровођење референдума.

Такође, како се додаје у саопштењу, према предлогу неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године као и да Скупштина Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Подели на: