Најновије вести

Влада у Приштини тражи од Катастра да Високим Дечанима упише земљиште, Ескобар поздравио тај потез

Влада у Приштини наложила је данас Катастаркој агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и на тај начин спроведе одлуку тзв. уставног суда, којом је манастиру потврђено власништво над имањем које оспоравају локалне власти. Габријел Ескобар је оценио да је та одлука за манастир веома важна, а за Приштину тешка, али неопходна.

 

 

Премијер у Приштини Аљбин Курти индиректно је саопштио на седници Владе да је одлука о укњижењу земљишта манастиру повезана за настојањима Приштине да постане чланица Савета Европе.

 

Влада у Приштини тражи од Катастарске агенције да манастиру Високи Дечани упише земљиште

Влада у Приштини тражи од Катастарске агенције да манастиру Високи Дечани упише земљиште

“Данас смо рекли Катастарској агенцији Косова да спроведе одлуку Уставног суда, док је министарка Доника Гервала затражила од Савета Европе усмено обавештење о овом питању. Двадесет другог марта је ванредни састанак тамошњег Одбора, средином априла Парламентарна скупштина Савета Европе и крајем маја Савета министара у Савету Европе, који одлучује о нашем чланству“, рекао је Курти.

 

Навео је да је ”изнад свега, потребна разумна одлука, нажалост не сасвим праведна”, како би се остварио много већи циљ.

 

Ескобар: Одлука о укњижби земљишта Високих Дечана неопходан корак

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поздравио је одлуку привремених институција у Приштини да укњиже имовину манастира Високи Дечани и нагласио да је то важан и неопходан корак.

 

“Желим да напоменем да је данашња одлука за Манастир веома важна, била је тешка, али неопходна. Захваљујемо институцијама на овом кораку”, рекао је Ескобар после састанка са Вјосом Османи, преноси Коха.

 

Епархија рашко-призренска саопштила је прошле недеље да ни Епархију ни манастир Високи Дечани нико из приштинских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке уставног суда у Приштини о враћању имовине манастиру.

Подели на: