Најновије вести

Владика Теодосије поделио сертификате учесницима Призренске летње духовне школе

Владика Теодосије поделио је јуче у манастиру Високи Дечани сертификате студентима из разних делова Србије за учешће у Призренској летњој духовној школи 2022. године.

 

 

Обраћајући се окупљенима на чардаку манастирског конака, владика је казао да се по други пут срећу. Први пут у Грачаници задужбини краља Милутина и други пут у Дечанима задужбини Милутиновог сина, краља Стефана Дечанског.

„Обојица су велики пред Богом и својим родом, оставили су нам непролазна блага из којих ми и у наше време захватамо ту живу воду и напајамо наше душе“, казао је владика Теодосије.

Владика је рекао студентима да после овог боравка на Косову и Метохији нико неће морати да им прича о Косову и Метохији као нечему што нису познавали.

“Ви сте прошли ову земљу уздуж и попреко, били у најзначајнијим светињама и храмовима, сусрели се са народом и у дубини душе осетили шта је то Косово и Метохија и то је добро јер кад вас неко пита можете да кажете све што треба. И онда ће вам бити јасно зашто ми не дамо Косово, зашто се животима брани Косово, зашто је кнез Лазар повео све што је највредније што је имао на Косово. То је помогло да ми трајемо сво ово време, и дан данас ми живимо тим заветом захваљујући њиховој жртви. Та жртва није бесмислена, та жртва има смисла”, реко је владика Теодосије.

Радост боравка у Дечанима је владика упоредио са радошћу ученика приликом Преображења Господњег на Гори Тавору, рекавши да су Дечани на Косову и Метохији као Тавор у Светој земљи. Он је додао да Свети Краљ Дечански никад није напустио дечанску светињу и док је Свети Краљ ту можемо имати наде за наше Косово и Метохију.

„Свети Краљ непоколебљиво остаје овде у свом храму који је подигао Богу, монаси остају уз Светог Краља, народ остаје уз монахе, ви долазите јер имате овде некога кога ћете срести све је то Господ уредио да тако буде, ми кажемо то је промисао Божја да то тако буде и на сва питања на која људи немају одговор Бог даје одговор, све што народ забрињава“.

Један од вероучитеља и организатора Духовне школе од самог почетка, Дарко Николић из Београда захвалио се и нагласио да је за све боравак претходних дана на Косову и Метохији била изузетна част.

„Са овим младим људима смо пропутовали Косово и Метохију, уздуж и попреко, чини ми се крстолико смо се кретали и оно што смо понели из ове Духовне школе остаће као нешто од највреднијих утисака у нашем животу”.

Студент Филип Живановић из Београда је казао да му је било част и задовољство боравити на Косову и Метохији и додао: „Не треба да заборавимо, не треба да клонемо духом, да се боримо и даље!“

Никола Зорић из Новог Сада упутио је захвалност вероучитељима, свештеницима.

„Имам осећај да немам довољно вокабулара да опишем та стања, али пре свега дугујем велику захвалност Богу и дивним вероучитељима, свештеницима, који су нам ово омогућили, Вама владико на благослову да ово све постоји, на више нивоа су се мењале емоције, то неко лично проживљавање, рушење те пузле да ти мислиш да си нешто шватио, а наравно и историјски шта све ово значи и то искуство са људима у Ораховцу и Великој Хочи, помешана осећања, у једну руку и сузе радоснице и сузе туге и дође она девојчица и она дивна жена која пише те дневнике не допушта да се заборавља и некако опет симбол тог завета тог васкрсења и опет да није било неко гињење само ради јунаштва него и зарад православља за очување вере“.

Полазници Призренске летње духовне школе су претходних дана посетили светиње Косова и Метохије и упознали се са историјом, духовношћу и животом српског народа на овом просторима и животом у манастирима, разговараи са игуманима и игуманијама, као и са значајнијим личностима из културног живота на овим просторима.

Подели на: