Најновије вести

Влајић за РТС: Пресуда Тодосијевићу покушај да се дисциплинује цео један народ

Не стишавају се оштре реакције на одлуку правосудних власти у Приштини да председника Општине Звечан Ивана Тодосијевића казне са две године затвора због његових ставова о догађањима у Рачку. Адвокат Небојша Влајић каже за РТС да пресуда још није достављена ни њему, ни Тодосијевићу, као и да то што за њу сазнајемо путем медија говори коме је намењена – читавом једном народу који жели да се таквом пресудом дисциплинује. Ова пресуда није смела уопште да се деси, нити је за овако нешто могло да се одговара, у демократским друштвима то не сме да постоји, поручује Влајић.

 

 

Поред судија, локалних представника, политичара, православне цркве, огласио се и цивилни сектор и затражио поштовање Бриселског споразума у случајевима суђења Србима на Косову. Једина реакција из међународних кругова стигла је из Брисела и у њој се каже да је прекршен Бриселски споразум.

“Ово је толико велики проблем да није изненађење што је ЕУ реаговала, међутим сматрам да су у овом случају морали да реагују раније”, рекао је Влајић.

Истакао је да се Бриселски споразум од стране приштинских институција масовно крши.

“Тога смо сведоци свакога дана и једноставно судије посматрају шта раде носиоци косовске власти и шватају да је непоштовање Бриселског споразума пожељно, њих нико до сада није озбиљно укорио због тога, нити је ико то поставио као проблем”, нагласио је Влајић.

“Мислим да ово последње упозорење Европске уније неће произвести никакво дејство, јер је морало да буде учињено знатно раније, састав тог већа је био познат пре пуно месеци. Друго, то је упозорење, рекао бих народски, без зуба и неће произвести никакву последицу”, додао је адвокат.

На питање шта је сада правни лек, Влајић каже да је овај поступак сада правоснажно завршен и могућа су ванредна правна средства попут захтева за заштиту законитости врховног суда у Приштини или обраћање уставном суду у Приштини.

“Ми ћемо то свакако урадити, међутим овде нам пресуда још увек није достављена ни мени ни окривљеном Тодосијевићу. Сама та чињеница да се пресуда доставља путем штампе и путем средстава медија говори коме је она намењена – да је намењена само окривљеном била би достављена њему, она је намењена читавој једној заједници, читавом једном народу који жели са таквом пресудом да се дисциплинује”, поручује Влајић.

Истиче да овом приликом не коментарише пресуду, јер је још није видео, већ поступак и ситуацију која је настала.

“Ова пресуда није смела уопште да се деси”
Пресуда је, као ствари стоје, за вербални деликт, а Влајић каже да званично то кривично дело не постоји.

“Међутим, он је оптужен за кривично дело је је вербално учињено и то се своди за вербални деликт. Зато не би смео да одговара нико, јер ми имамо право да изнесемо мишљење о догађајима из прошлости. Ја могу да кажем да Американци нису бацили атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, могу да кажем да Јасеновац није постојао – због тога нећу отићи у затвор, испашћу глуп или можда нешто више од тога, али затвор ми за те ствари не прети”, навео је Влајић.

На питање да ли је неко на Косову пре овога осуђен за слично кривично дело, Влајић каже да му није познато.

“Ова пресуда није смела уопште да се деси, нити је за овако нешто могло да се одговара, у демократским друштвима то не сме да постоји, а кршење Бриселског споразума је дошло на крају и то је међународна заједница тек сада признала, оно је почело још пре две године када је суђење почео у Приштини”, каже адвокат.

Наводи да суђење уопште није смло да се одржи у Приштини, јер је наводно дело учињено у Звечану, већ да је морало да буде суђено у Косовској Митровици.

Говорећи о томе ко може да изврши највећи утицај на правосудне власти да процеси буду праведни и засновани на чињеницама, неоптерећени етничким односом, Влајић каже да верује да ће се овај поступак на крају завршити онако како и мора – ослобађајућом пресудом и признањем да смо слободни, да имамо слободу мишљења и да то мишљење можемо да кажемо.

“У демократском друштву не би требало и не би смео да ико врши притисак на правосуђе, тако да не би смело да се то деси ни у овом случају. Међутим, косовско правсуђе се доказало као неспособно, неспремно и невољно да објективно и фер суди у поступцима где су укључени интереси различитих народа”, закључио је Влајић.

Подели на: