Најновије вести

Власти привремених институција у Приштини забраниле Петковићу посету КиМ

Власти привремених институција у Приштини забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да посети јужну српску покрајину. Више је него јасно да је Приштина и пре званичног термина почела предизборну кампању, која се по правилу увек прелама преко леђа српског народа, истичу из Канцеларије за КиМ.

 

Директор Петковић је данас и сутра требало да борави на простору Косова и Метохије и обиђе неколико привредних субјеката где је држава Србија обезбедила нова радна места, као и да посети више социјално угрожених породица и уручи помоћ, али му је из Приштине то онемогућено, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

“Више је него јасно да је Приштина и пре званичног термина почела предизборну кампању, која се по правилу увек прелама преко леђа српског народа”, истиче се се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ наводи да је ово трећа по реду забрана Приштине директору Канцеларије за КиМ и главном српском преговарачу у техничком дијалогу, а долази уочи наставка дијалога Београда и Приштине следеће недеље у Бриселу што додатно показује неспремност Приштине да нормализује односе са Београдом.

Претходно је Петковићу онемогућено да уручи помоћ поплављеним домаћинствима почетком године и обиђе повређеног дечака Луку Димитријевића из Грачанице.

“Реч је о флагрантном кршењу споразума о слободи кретања и споразума о посетама званичника. Ова забрана и противправно понашање Приштине биће свакако тема предстојећих разговора у Бриселу, посебно имајући у виду да је посета уредно и на време најављена у складу са споразумом. Посебно је неосновано “образложење” привремених институција да је разлог за забрану посете полагање камена темељца за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици током претходне посете, јер не постоји начин да ико забрани званичном Београду да помаже свом народу у јужној покрајини. И претходне две посете биле су у знаку обележавања важних датума – годишњице злочина у Старом Грацком и славе у Прилужју, и то право нам нико не може одузети”, закључује се у саопштењу.

 

Подели на: