субота, 28. јануара 2023. | 02:32
Најновије вести

Вогел: Американцима се обило о главу саботирање дијалога, да стану иза ЕУ

После 20 месеци паузе сутра би у Бриселу требало да се сретну делегације из Београда и Приштине, предвођене Александром Вучићем и Авдулахом Хотијем, а Тоби Вогел, суоснивач и виши сарадник Већа за политику демократизације из Берлина, за Косово Онлајн каже да не очекује одмах неки конкретан договор.
“Мислим да је најбоље чему се можемо надати то да се две стране поново обавежу оригиналним принципима дијалога, који су постављени 2011. године“, рекао нам је Вогел.

 

  • Дијалог између Приштине и Београда постао је део америчке председничке кампање, о томе је говорио Џо Бајден. Да ли очекујете да Ричард Гренел покуша поново да организује састанак представника Косова и Србије у Вашингтону пре новембра?

Можда ће покушати, али мислим да се САД покушај да саботирају дијалог обио о главу. Било би мудро од Американаца да у потпуности стану иза дијалога који предводи ЕУ. Наравно, то би такође подразумевало да Европска унија своју обавезу коначно швати озбиљно, на пример, као што се подразумева укидање визног режима за грађане Косова.

  • Постоји ли икаква могућност да Београд и Приштина постигну споразум и шта би то ЕУ могла да понуди и једнима и другима како би пристали на неки договор?

Реторика Брисела је да ЕУ нуди опипљиве изгледе за чланство обе стране и да је то главни подстицај за постизање споразума. У пракси, сви знамо да је проширење постало далеко теже, и из политичких разлога повезаних са ситуацијом у одређеним земљама чланицама, као и да елите у обе земље нису озбиљне када тврде да желе да уђу у ЕУ. Дакле, главна мотивација мора да долази од њих, а не из онога што ЕУ може да понуди.

  • Како оптужнице за ратне злочине против Тачија, Весељија и других некадашњих чланова ОВК могу утицати на дијалог?

Оне омогућавају Тачију и другима да се представљају као бранитељи косовског националног интереса. Али на крају дана, далеко већи проблем је да је косовска влада врло слаба и да је нелегитимном сматра прилично велик део бирачког тела. То је проблем јер се косовска страна у дијалогу суочава с ауторитарним српским председником. С друге стране, слаба влада неће бити у стању да се укључи у било какво авантуристичко „решење“ (попут замене територије коју је заговарао Тачи) јер разуме да то никад неће изгурати у парламенту.

  • На крају дијалога, да ли очекујете да ће Србија признати Косово и да ли постоји нека друга опција или модел споразума који то не подразумева?

Не видим ниједан разуман модел који би омогућио Србији да дефакто призна Косово, а да то исто не уради експлицитно. Ако је поента омогућити Косову да се придружи УН и једног дана ЕУ, тада је потпуно признање пут којим треба ићи.

Подели на: