Војска ће чувати војну неутралност, стварну, не на папиру

Војска Србије чуваће и штитити војну неутралност Србије, али не на папиру, већ стварну војну неутралност, поручио је данас председник Републике Алексндар Вучић. Вучић је, на промоцији најмлађих официра ВС, истакао да Србија мора да има јаку војску у свету несигурности, изазова, непредивдивости.

 

 

Није посао ваш и наш да радимо за било кога другог, осим за своју земљу”, истакао је председник и указао да ће бити много позива, “са свих страна, добронамерних и недобронамерних”, који ће хтети да нас сврстају на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију.

“За нас постоји само једна једина страна, отаџбина Србија”, поручио је Вучић.

“Ви сте овде да у миру чувате интересе наше земље. Ако неко покуша на било који начин агресију на нашу земљу, то никада неће бити успешно, јер ми имамо вас”, поручио је Вучић припадницима ВС.

У прве официрске чинове данас су промовисана 152 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Свечаној промоцији најмлађих официра српске армије присуствовали су осим председника Србије Александра Вучића, премијерка Ана Брнабић и министар одбране Алексаднар Вулин.

Ове године, промоција нових потпоручника Војске Србије, због ситуације са корона вирусом одржала се, уместо испред Скупштине Србије, у кругу Војне академије, у касарни “Генерал Јован Мишковић” на Бањици.

Свечаност је почела уз звуке фанфара, након чега је начелник Војне академије генерал мајор Бојан Зрнић предао рапорт Председнику Републике.

Оперски певач Оливер Њего отпевао је химну “Боже правде”.

На оваквој свечаности нови официри прославили су добијање првих официрских звездица 2006. године испред зграде парламента.

Најбољим младим официрима пиштољи са посветом

Вучић је уручио признања најбољима међу најмлађим официрима Војске Србије. Пиштоље са посветом, председник је уручио најбољима у рангу, потпоручницима Огњену Златићу, Анђели Бигојевић и Младену Живковићу са Војне академије и Хажи Миодрагу Младеновићу са ВМА.

Први у рангу потпоручник Огњен Златић рекао да су срећни што су имали прилику и привилегију да стичу образовање на Војној академији, али и да завршетак школовања за њих представља нови почетак.

“Нећемо стати, идемо даље у нове победе, као поносни официри Војске Србије”, рекао је Златић.

Потпуковник Срђан Думан прочитао је указ председника Републике о произвођењу у чин потпоручника кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Дићи ћемо плате и стандард припадника Војске Србије

Председник Србије и врховни командант Александар Вучић изјавио је данас, после промоције најмлађих официра ВС, да ће држава подићи плате и стандард припадника војске, као и да ће им обезбедити јефтине станове и услове да могу да стварају породицу и то у време када се у целом свету због корона вируса смањују примања и где је велика незапосленост.

“Желимо да осигурамо вашу будућност. Србија мора да брине о себи, јер не можемо да очекујемо да ће неко уместо нас да се бори ако будемо нападнути. Зато морамо да ојачавамо војску најсавременијим средствима и обучавамо на најмодернији начин”, навео је Вучић.

Захвалио је младим официрима, али и њиховим родитељима што су одгајили такве јунаке.

Чцеститам вам велики успех и улазак у наше јединице и желим да вас додатно обавежем на тежак посао у будућности – живела Србије, поручио је председник Вучић.

Вучић је на свечаности промоције у касарни “Генерал Јован Мишковић” на Бањици рекао да нас је Универзитет одбране обрадовао одличним класама у новим потпоручницима који ће отићи у јединице Војске Србије.

Додаје да већ 170 година то чини Војна академија и честитао ВА на том великом и важном јубилеју.

Каже да је то сврстава међу институције које с поносом називамо националним.

Вучић је нагласио да је цела држава поносна на своју војску која је једна од најзважанијих институција државе у коју грађани имају огромно поверење.

Војно школство остварује изузетне резултате, додаое је он и истакао да су наши официти показали изузетно образовање.

Каже да су однедавно препознати као посебна научна дисциплина и да је то резултат залагања универзитета одбране.

“Покушали смо у претходним годинама да подигнемо углед војске, ал ви сте за то најзаслужнији”, нагласио је председник.

Он је додао да су враћене средње војне стручне школе које су биле укинуте 2005. године, као и да су враћени неки предмети – борење, логоровање у покрету…

“Морамо да имамо озбиљну војску а не људе који треба само да добију диплому и да се не баве војском”, рекао је Вучић и додао да је урађен нова зграда и обновљена стара, као и да ће још неки објекти бити обновљени.

Истиче да је пносан што је ове године било за 30 одсто више уписника него у просеку за претходне три године, што показује да се популарност одласка у војску враћа код Срба и других грађана наше земље.

“У данасњем свету несигурности и изазова и непредвидности, Србја мора да има јаку војску и која ће са поносом и одважноћу и смелошћу да шитти Србију и чува војну неутралност Србије.

Подели на: