Најновије вести

Волео је новинарство изнад свега у животу

Вече посвећено Николи Бешевићу, недавно преминулом новинару из Приштине

 

Комеморација посвећена Николи Бешевићу, дугогодишњем новинару приштинског ”Јединства” и нешто касније дописнику агенције Бета из главног града јужне српске покрајине, одржана је у Грачаници, у читаоници која је посвећена његовој дугогодишњој колегиници из Културне рубрике у поменутом листу, Даринки Јеврић.
Чланови породице, колеге и пријатељи окупили су се у знак сећања на новинара који никада није напустио Приштину, град у који се, како је говорио, заљубио још као младић. Остао је да из њега извештава онда када су га сви напуштали. Обилазио је преостале Србе, помагао и храбрио да издрже сва искушења.
Његова супруга Арменија Бешевић, сећајући се дивних година проведених са Николом, рекла је да је њему увек било важно да вест оде у етар, да се истина сазна.
-Говорио ми је да новац није важан, већ да је важно да вест оде. Волео је новинарство и његов позив био му је на првом месту, изнад свега у животу, кратко је рекла Арменија признавши да се тешко носи са губитком супруга који је уједно био и њен најбољи пријатељ. Она се посебно захвалила Удружењу новинара Србије, као и грачаничком Дому културе, што су организовали вече посвећено њеном супругу.
Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да је Никола, иако рођен у Шиду, толико волео Приштину да је она уједно била и његова љубав и пакао.
-Николу памтим као веселог и искреног човека, који је бескрајно волео свој посао. Касније сам шватио да је и Приштина била његов живот. Остао је свих ових година у граду осећајући се дужним да шаље информације са целог Косова, рекао је Брајовић.
Ђорђе Јевтић, новинар и публициста, сећајући се Николе рекао је да је био необичан, помало чудан.
-Када размишљам о њему, и имам у виду да није рођен, нити одрастао на Косову и Метохији већ да је дошао из Војводине, напросто је невероватно колико је брзо постао наш Приштевац, наш Косовац. Још брже је као новинар, хроничар и аналитичар спознао где је кључ косовске драме и ко тај кључ окреће лево или десно, рекао је Јевтић додавши да је Никола Бешевић један од најаутентичнијих и најсамосвојнијих овдашњих новинара.
Новинарка Момирка Чанковић говорила је о Николи Бешевићу са пуно поштовања, присетивши се својих почетака у ”Јединству”, када јој је помагао да савлада новинарски занат.
Директор Дома културе Живојин Ракочевић подсетио је да је Никола Бешевић пратио токове на савременој сликарској сцени, да је посебно пратио рад косовских сликара, говорио на њиховим изложбама и писао о њима.
-Слике тих људи су око нас. То су Фуруновић, Ђуза, људи којима је он посветио свој живот, своју љубав за сликарство и свој таленат. Мислим да они без њега не били то што јесу, јер су иза себе имали једног таквог пратиоца, рекао је Ракочевић и додао да је важно имати људе који дефинишу дух, који у анегдотама знају да дефинишу ствари, који знају да имају однос према уметности, који воле град изнад свега и који воле слободу.
Никола Бешевић упокојио се 8. октобра и почива на приштинском православном гробљу.

М.Ч.

Подели на: