Најновије вести

ВРАТИТЕ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА ПРВОБИТНО МЕСТО

УДРУЖЕЊЕ СРБА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У БЕОГРАДУ

Удружење Срба Косова и Метохије у Београду издало је саопштење поводом померања надгробног спомен обележја српским војницима на српском гробљу у Приштини. У саопштењу се између осталог каже:
-Ми протерани Срби са својих вековних огњишта са Косова и Метохије, ми који смо под силом оставили своје мртве да почивају у миру свете косовске земље, најоштрије осуђујемо антицивилизацијски чин померања надгробне спомен плоче српских војника на српском православном гробљу у Приштини, а од стране француског и немачког амбасадора. Захтевамо од чинилаца овог дела да врате спомен обележје изнад костију оних који леже у земљи – српски војници гинули у Балканским и Првом светском рату. У нашој српској традицији и православној вери велики је грех скрнављење гробова и спомен обележја мртвима, а ми протерани Срби са Косова и Метохије од јуна 1999. године са тиме се суочавама сваког дана.
Још више нас је заболела чињеница да је то учињено на иницијативу амбасадора Француске, чији су војници гинули уз раме са српским и били савезници у два светска рата, на праведној страни човечанства и историје.
Од француског и немачког амбасадора у Приштини захтевамо да Спомен обележје српским војницима, на српском православном гробљу у Приштини, одмах врате у првобитно стање – наводи се у Саопштењу Удружења Срба Косова и Метохије у Београду. С.Ј.

 

Подели на: