Најновије вести

Време враћања вери и свему ономе што црква проповеда

Разговор са јерејем Драганом Ђукићем у храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу о обележавању празника у околностима претње од епидемије Корона вируса

 

Увремену кризе које је донела епидемија Корона вируса променили су се животи свих нас, а самим тим и обележавање празника, јер је немогуће окупљање људи и празновање на какво смо навикли. Како у оваквим околностима обележавамо празнике који су део наше традиције и наследства, разговарали смо са јерејем Драганом Дјукићем у Лепосавићу.
Лепосавић, 7. Маја- Један од наших већих празника Дјурдјевдан, управо је прошао, а овај радосни празник наговештава долазак лета и сваке благодати и напредка у дому и пољу. Ово је честа слава, а Дјурдјевдан је и сеоска литија у више села на овом подручју. Ове године као и друге празнике славимо без окупљања ,скромно у својим домовима чувајући себе и своје ближње. О обележавању овог празника јереј Драган Дјукић каже да је Св. Георгије, Дјурдјевдан слава многих наших парохијана и славе је као крсну славу.
-Домаћини који су одредјени за ову годину принели су колач и жито , као суштину славе за овогодишње литије, а они ће бити домаћини и идуће године, надамо се у бољим околностима. У домовима такодје је принет колач и жито и уз посан ручак прославили су укућани своју славу ,Светог Георгија, као свог заштитника.
Говорећи даље о околностима у којима живимо Дјукић наглашава да су прописане молитве које се читају свакодневно за излечење болесника , али И за лекаре И медицинско особље, али И све дуруге. У нашем граду, по благослову његовог преосвештенства господина Теодосија на свака два сата звоне звона по пет минута, почевши од осам ујутру до двадесет часова после подне. Ово је веома значајно зато што нас звоно позива , обавештава да се нешто дешава , да почиње молитва. Али са друге стране звук звона је необичан И веома користан за цело окружење где се чује звоно. Ово поткрепљују И бројне студије И научна истраживања. Зато се треба прекрстити када чујемо звоно и то је молитва, а не да се ишчудјавамо шта се дешава или да се не дај Боже стидимо, то је у нашој вери И то смо наследили.
На пример, у многим нашим манастирима , када је невреме или прети опасност од града, звони се док не продје опасност И заиста никада није било проблема. Али за све ово треба имати вере у Васкрслог Христа И у речи његове, будући да је вера основ свега чему се надамо И потврда ствари невидљивих (Јевр11,1). Сећамо се И речи блаженопочившег Патријарха Павла ‘’ако је Бог с тобом , чега се плашиш, ако није чему се надаш’’.
Тако је И Бог допустио да се у нашем месту, наставља казивање Дјукић, када мало ко ради И када су сви у кућама , да се чује звук звона, позив на молитву, покајање праштање… Медјутим, дешавало се да су литургије И молитве свакодневне, И пре ове ситуације ,али на жалост скроман број људи је узимао учешће.
Ванредно стање је укинуто, али мере које забрањују окупљање људи остају. Ускоро долази празник Свети Василије Острошки Чудотворац, који наша црква празнује 12. Маја, а овај празник је црквена И општинска слава Лепосавића. Храм посвећен овом свецу саградјен је у Лепосавићу пре двадесет година И његово унутрашње осликавање је у току. Тек када се заврше ови радови, цео храм засијаће у свом правом светлу.
-Што се тиче прославе Светог Василија Острошког надамо се молимо Њему, као великом чудотворцу да ћемо моћи да прославимо овај празник као И ранијих година. Пре свега на светој литургији , а након тога И у литији која иде око нашег града, која је веома значајна у нашем народу, наглашава Дјукић.
Наш народ поштујући традицију , шодно оваквим околностима помиње И обележава своје празнике, достојанствено ,надајући се ускоро бољим временима. В.Вукојевић

Подели на: