Најновије вести

Вучевић: Украјина би признањем независност КиМ направила себи проблем

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да би Украјина, уколико би признала независност КиМ направила већи проблем себи него Србији, јер у том случају не би имала кредибилитет да брани питање суверенитета своје државе.

 

 

Он је за телевизију Прва рекао да Србија сматра Украјину пријатељском државом, која није признала Косово и која је увек била коректна према суверенитету Србије.

Коментаришући писмо које је 50 западних политичара недавно упутило званичницима САД, ЕУ и Велике Британије са захтевом да се критичније односе према властима у Београду, Вучевић каже да ће бити још много таквих писама и да то види као доказ да је Србија на добром путу и да председник Александар Вучић води добру политику.

“Извињавамо им се што нисмо предали Косово и Метохију на тацни, што нисмо предали део своје државе, извињавамо се што поштујући БиХ чувамо Републику Српску у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, а ми смо обавезни да чувамо Републику Српску по Дејтонском споразуму, извињавамо се што смо војно неутрални и што водимо независну политику, што смо на европском путу и не желимо да сечемо везе са државама са којима имамо традиционално пријатељство”, рекао је Вучевић.

Коментаришући забрану увоза српских производа на КиМ која је већ два месеца на снази, Вучевић каже да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти отишао корак даље.

“Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти добија неке санкције, али он сад иде корак даље, сад поништава предузећа и привредна друштва која су регистрована у Приштини у складу са њиховом легислативом, у складу са правилима привремних приштинских институција зато што користе реч Србија, што се дешава у МТС-у, а најавили су и даље укидање”, рекао је Вучевић.

Додао је да укидањем предузећа на КиМ, приштинске власти доводе у ситуацију да људи остају без посла, без лекова, хране, без телефонског сигнала, телевизијског сигнала као и да на тај начин српски народ на КиМ враћају у 17. век.

“Све што ради Курти, ради да етнички очисти Косово и Метохију од Срба, то је његова политичка агенда, никакви договори, никакви споразуми, никава ЗСО, никакве имплементације до сада постигнутих договора”, истакао је Вучевић и додао да мора да се избегне “сценарио који Курти жели, а то је сукоб Србије и НАТО пакта, а он да буде неки Зеленски”.

Он је истакао да Србима на КиМ мора да се помогне “на сваки начин”.

Говорећи о формирању Народног покрета за државу, Вучевић каже да се ради на томе, да је то иницијатива која треба да окупи људе који можда не желе да буду чланови неке странке, да је то шири скуп људи, организација, политичких организација који виде Србију као слободну и независну државу.

“Покрет је нешто више од простог програма, он је идеја, он је живот, нешто што покреће и обавезује народ да се бори за своју државу”, рекао је Вучевић.

Избори које је председник Србије Александар Вучић најавио за април или мај, према речима Вучевића, зависе од политичког договора и да ако опозиција жели, избори могу бити и до краја године.

“Термин за редовне локалне и покрајинске је мај и то је прилика да можда укључимо још неке изборе, а ако желе раније на изборе није никакав проблем”, рекао је Вучевић и додао да верује да су ближе изборима на пролеће следеће године, али и да не искључује могућност за раније изборе.

Подели на: