Најновије вести

Вучић: Ако не буде састанка у Паризу регион у још већем глибу

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника председника Доналда Трампа, да укаже на “наслеђе вашингтонских демократа” на КиМ и да затражи подршку за компромисно решење. Вучић каже да ће бити тешко и ако буде и ако не буде састанка у Паризу, али и да Харадинај нема подршку Немачке за таксе на робу из Србије и БиХ.

 

Александар Вучић је навео да ће поново упутити позив у писаном облику председнику САД Доналду Трампу.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би балканска економска унија била спас за Србију и остале земље региона, али је нагласио да регион страхује од српске доминације, због снаге наше економије.
“Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга. Ми смо за то. Али, како да говоримо о балканској унији, кад неко у 21. веку уводи таксе”, рекао је Вучић.

Сматра да би то за Србију било спасоносно решење, али да је још важније за друге у региону.

“Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила – јер имамо снажнију економију и има нас више у региону – за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо”, рекао је Вучић.

“Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно решење”, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао да је јасно да САД, али и Немачка и друге земље Квинте, стоје иза Косова, што представља кључни проблем за нас, мада, како је приметио, с времена на време волимо да се одвојимо од стварности и замишљамо да они то не чине.

Покушаће, каже, да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво наслеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише јучерашњи догађај у Приштини, али и изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да је Вашингтон увек на страни Косова.

Подсетио је да је и сам на то указивао често у прошлости, али и да је у протеклом периоду било више повучених, него нових признања Косова.

“Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед може да постиже ограничене, али одређене резултате. За разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова”, указао је Вучић.

Он је нагласио да остаје да се боримо и да ће то држава чинити и даље, те да остаје да се види да ли ће бити састанка у Паризу и која ће бити његова агенда.

Што се прославе у Приштини тиче, рекао је да није било много људи, због потпуно фрагментисане политичке сцене, на којој постоји више партија са подршком од око 18 одсто.

“Тешко је у таквој ситуацији радити. Хашим Тачи је доводио своје људе, а Харадинајеви нису хтели да учествују, и уз то је постојао тихи, а не јавни бојкот Мустафе. Све је то за унутрашњу употребу уз захвалност САД и причу да су верни савезници Америке. Нека Американци сами процењују да ли је то тако”, подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су нам били непријатељи имамо уравнотежене и боље односе.

Тешко и ако буде и ако не буде састанка у Паризу

Ако буде састанка у Паризу, Србија ће бити у тешкој ситуацији, а ако га не буде, биће у још тежој, оценио је Вучић.

“Ако га не буде, бићемо у још већем глибу, и ми и цео регион”, рекао је председник новинарима упитан шта ако Париза не буде.

Зато, подвукао је, Београд покушава конструктивним приступом да уради све што може, “истовремено не одустајући од онога што је наша полазна тачка и основа да би се наставио разговор”.

“А, рекао сам и више пута, да је за разговор, као и за танго потребно двоје. Видећемо да ли ће Париза бити и која ће бити агенда”, навео је Вучић.

Харадинај за таксе нема подршку Немачке

На питање да ли Харадинај има подршку канцеларке Ангеле Меркел, јер делује задовољно након повратка из Немачке, Вучић је рекао да Харадинај увек тако делује и да је некима мало потребно да буду задовољни, док он сам, каже, никад није задовољан јер увек сматра да може више и боље.

“Да ли је имао подршку Немачке? Није сам осмислио све глупости које је направио у последње време различитим мерама, али сам сигуран да око такси нема подршку Немачке. Да ли ће таксе да остану – претпостављам да ће он тражити начин да опстану”, рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да га не занима много задовољство представника Приштине, јер немају велику снагу, као што се труде да је покажу.

“Грађани не треба да брину, тај ко има потребу да снагу и силу показује и теше речи изговара, обично је слаб. А, Харадинај нека свој посао ради, ми ћемо свој. И нисам сигуран да има превише разлога за задовољство”, подвукао је он.

Додао је да је реч о интерним питањима Пришине – ко ће себе да представи као играча које земље и на који начин, а на крају им је свима заједнички именитељ ко се више куне у ког представника САД и ко има бољу позицију у Америци.

“А, мене једино интересује шта мисле грађани”, закључио је Вучић.

Вучић се осврнуо и на изјаву Јове Бакића да би Вучић требало да добије “грдне батине” и да би “упад у РТС са дугим цевима” било једно од решења за Србију, да је то – демократско решење.

“То је демократско решење. Неки који сваки дан кукају о насиљу, а онда у својим интервјуима кажу да је у дугим цевима спас и да треба да добијем грдне батине… А ја ћу само да одговорим на другачији начин: Ајде, ко бога те молим, немој више да претиш по новинама. Ни ти, ни Ђилас, ни Обрадовић”, рекао је Вучић.

Поручио им је: “Сва петориоца дођите – Обрадовић, Јеремић, Ђилас, Бакић….., реците где да дођем ја сам. Вас петорица мене једног пребијте, да добијем те грдне батине. Ајде урадите то већ једном. Немојте више да кукате, плачете, претите по новинама сваки дан.”

Председник је рекао и да га ни најмање не интересује о чему је лидер Двери Бошко Обрадовић у резиденцији америчког амбасадора разговарао са америчким званичником Метју Палмером, али је нагласио да се на власт долази вољом народа, а не “састанцима с Американцима”.

Упитан како коментарише то што амерички амбасадор и Обрадовић крију ту чињеницу и шта је било тако тајно, Вучић каже: “Немам појма ни шта им је тајно, ни шта је јавно. Баш ме брига што су се састајали, нека раде шта хоће, нека се воле колико хоће. Народ је тај који одлучује”.

Вучић је, поводом рочишта по тужби Вука Јеремића, рекао да је Јеремић “лопужа великих размера” и да та никаква тужба не може да промени, те да ће то понављати по цену да иде у затвор.

Позвао је парламент да што пре одлучује о скидању његовог имунитета, како би могао да се појави на суду и каже шта мисли.

“Неко помиње некакав имунитет, ја се нисам позвао ни на какав на имунитет, и све што сам рекао о Јеремићу је истина. А, то што тражи 50 милиона – он зна колико он има, зна колико је украо, па рачуна колико му фали да живи како је до скора живео када је могао да отима и српске и кинеске и многе друге паре”, рекао је Вучић новинарима.

Истиче да иза сваке речи стоји и да ће му још оштрије одговорити у лице, јер је Јеремић много већа “штеточина и лопов” него што је он јавно говорио.

“Када дође време, одазваћу се судском позиву. Ако парламент треба нешто да ради на скидању мог имунитета ја молим посланике владајуће већине да то одмах ураде. Брже-боље да закажу ту седницу и да ми скину имунитет. Са одушевљењем чекам тај поступак”, рекао је Вучић.

На констатацију да је судија предложила да се спор реши медијацијом и види ли то као опцију, Вучић је рекао да није заинетересован за било какву медијацију, и да нико не може да промени његово мишљење.

“Ја имам поверења у српско правосуђе, ако ме и осуде због тога, немам проблема. Ја немам те паре, имају их Јеремић и Ђилас, ако неко од њих не буде хтео да плати за мене, ја ћу да одем у затвор и бићу задовољан, јер знам да сам штитио образ Србије од лопова и криминалаца”, рекао је Вучић.

Подели на: