недеља, 02. октобра 2022. | 11:59
Најновије вести

Вучић: Ако позив на мир “чују” као рат, јасна је дубина кризе у Приштини

Ако је неко јучерашњу изјаву, којом позивам да избегнемо замрзнути конфликт и да дођемо до мира и компромисног решења, желео да фалсификује и тиме манипулише, онда вам је јасна дубина кризе у Приштини и тежина позиције Србије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

 

 

На питање о коментарима из Приштине да је наводно претио ратом када је то рекао, Вучић је поручио политичарима у Приштини да Србија није њихов непријатељ, већ да у Београду имају саговорника који жели разговор и мир, али под условом да Србија не буде понижена.

Такође, истиче да јучерашње реакције из Приштине и Тиране на његову изјаву да “замрзнути конфликт није решење” показују у колико је тешкој позицији Србија.

Каже да такве реакције долазе из Приштине јер траже начин да ураде било шта против Србије, те истиче да им српско руководство неће дати повода за то.

Вучић је истакао да је замолио све чланове владе да на такве и сличне реакције из Приштине, али и из осталих делова региона упућене Србији, одговоре мирно и тоном сарадње.

Закључио је да са Албанцима морамо да разговарамо, јер са њима и поред њих морамо да живимо, али и да они морају да швате да Срби нису њихов непријатељ, већ народ који жели мир.

Свима је, сматра, било јасно шта је јуче рекао. “И албански политичари су ме добро чули и разумели, али имају своје разлоге зашто нешто морају да пренесу на другачији начин”, прокоментарисао је рекације албанских политичара на његово помињање Нагорно Карабаха током јучерашњег обраћања.

“Они имају унутрашњих проблема, па то морају да измишљају. Моја изјава је била јасна и прецизна, говорио сам о потреби да избегнемо политику замрзнутог конфликта и рекао да је и Нагорно Карабах био замрзнути конфликт, па је одједном одмрзнут”, рекао је Вучић.

Додао је да је указао да би очување замрзнутог конфликта значило да било ко у будућности може да нас доведе до катастрофе и сукоба, што нам никако није потребно, већ мир и компромисно решење.

“Свакоме је то било јасно. Неки су ме напали да сам тиме водио политику издаје, а они који не слушају шта говорим… да им помогнем не могу”, рекао је Вучић.

Он је навео да је за њега важно да чувамо мир, што је била и остаће политика Србије, да се Србија развија, буде најуспешнија у Европи, те да је он поносан што је, у име Србије, имао довољно храбрости да понуди мир и компромис као решење, а не замрзнут конфликт.

“Они се понашају као да су у рату, као да сваки дан морају нешто лоше да кажу о нама и то више говори о њима, него о нама. Говори у колико су тежој позицији и, када нешто фалсификују и директно измишљају, јер није било сумње у мојим речима, јасно је да имају неке друге проблеме”, рекао је Вучић на питање да појасни шта је желео јуче да каже помињући Нагорно Карабах, с обзиром на реакцију албанских политичара из Приштине, али и Едија Раме.

Подели на: