Најновије вести

Вучић: Анализираћемо нон-пејпер, признање неприхватљиво

Председник Александар Вучић рекао је да и нови нон-пејпер који је објавила приштинска Коха, а односи се на наводно решења косовског питања, а припремиле Немачка и Француска, није случајно “избачен”. Писала га је особа која је јако добро упућена у проблематику, и тек ће се анализирати, али део о признавању такозване независности Косова је неприхватљив, навео је Вучић.

 

 

Видим да га сви демантују, али он ми је задао више брига него први нон-пејпер”, одговорио је Вучић новинарима у Дољевцу, где је добио другу дозу, на питање шта мисли о наводима Кохе и решењима које нуди тај наводни документ.

Вучић је рекао да је о њему читао ноћас и да претпоставља да га је писала једна женска особа, која је, каже, много паметна и јако добро упућена у проблематику.

“Овај нон-пејпер је писао и смишљао неко ко је много паметан, лукавији и паметнији од мене, али је признање ужасно”, казао је Вучић.

Много ствари би се ту Србима дало, каже и упозорава да је једна кључна ствар је у том папиру – то је признање независног Косова што је ужасно. Порука је, каже, ево вам 90 одсто ствари које су мање важне, али оно најважније иде нама.

Поручио је да ће се тек све анализирати – политички мотиви и поруке и једној и другој страни, и примећује да је папир писао неко фантастично упућен и да у свету има 50 људи који су то могли да учине.

“Ја то знам, све те људе познајем, сумњам на једну особу, паметна жена, све што је написано нико други не би могао ни да састави ни да направи”, истакао је Вучић.

“Признавање независности је неприхватљиво”, поричио је Вучић, али је дода да све ово није “избачено” тек тако.

“Нама то нико још није показао, али видећемо. Не желим прејудицирање. Не подносим реакције које уследе за пет секунди и да кажем одмах да је то све неприхватљиво”, указао је Вучић и додао да ће се све сагледати полако и анлизирати, као и да ће се видети да ли су његове сумње о тој особи оправдане.

Каже да поред њега само још једна особа из Приштине зна о коме је реч и ко је могао све различите захтеве Приштине и Београда да умржи.

“Нас двоје смо у свему од почетка, и знам ко је могао да умрежи све различите захтеве”, навео је.

Најавио је да Србији предстоји тежак период преговарања, да дијалог почиње 11. маја и да се ништа од народа неће крити приликом разговора и настојању да се постигне компромис.

Вучић: Много уложено у Ниш, атрактиван за инвеститоре
Председник Србије рекао је да је држава много тога уложила у Ниш, чиме је тај град стављен на једно од најважнијих места у целом региону, а на основу чега стално долазе нови инвеститори који су заинтересовани за улагања.

Вучић је, упитан за инвестиције, као и да ли ће бити даљих улагања у Ниш, указао да се ради реконструкција терминала на нишком аеродрому, контроле лета. Када прође пандемија, изразио је наду, да ће се повећати број путника са тог аеродрома.

Навео је да је урађен пут од Ниша преко Пирота до границе са Бугарском и Северном Македонијом.

Сада, каже, ради се пруга у коју ће бити уложено и то само за деоницу Ниш–Димитровград 260 милиона евра.

Укупно гледано, пруга од Београда до границе са Северном Македонијом коштаће око две милијарде евра, додао је Вучић. Најтежа деоница је, подсећа, Грделичка клисура.

“То су сва улагања која Ниш стављају на једно од најважнијих места у целом региону, чиме постаје раскршће путева. Изградња Моравског коридора повезује Ниш са западном Србијом, чини га ближим РС и БиХ”, објаснио је Вучић.

Додао је да се већ гради фабрика у Рудној Глави, коју је обећао почетком месеца, када је у том месту код Мајданпека, примио прву дозу вакцине против коронавируса.

Реч је о погону компаније “Јумко”.

Председник Вучић најавио је да ће новоизграђена кинеска фабрика Шињу у Нишу бити отворена у мају или јуну, као да ће запослити око 1.000 људи.

“То је одлична и важна фабрика. Има још инвестиција из Европе и Кине, тако се вероватно у наредних месец и по дана видимо у Нишу”, рекао је Вучић новинарима.

У питању је кинеска фабрика Шињу за производњу лед расвете у аутомобилској индустрији.

Обилазак Гаџиног Хана
Вучић се састао Гаџином Хану са представницима Нишавског округа, а грађанима који су га дочекали испред Дома културе у тој општини поручио да је то састанак који се тиче њихове будућност и да ће у наредне две године у том крају бити урађено више него у претходних 20.

“Гаџин Хан је за нас страховито важан, јер нећемо да се живот угаси већ да напредујете, да имате сигуран посао и да можете да гарантујете будућност својој деци”, поручио им је Вучић.

Како је рекао, биће уложена велика средства у индустријску зону и њено опремање.

“Да направимо да имате посао, да радите, да добијете прву, али и другу плату у кући”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће много бити уложено у обнову путева, јер то много значи у општинама са великим бројем села и заселака.

“Урадићемо за две године више него у претходних 20 година”, нагласио је председник.

Испред Дома културе окупио се велики број мештана, а Вучић их је замолио да се разиђу, како би чували здравље и да се свакако вакцинишу.

Србија “јури” раст БДП-а у 2021. од 6,5 одсто
Коментаришући нове прогнозе међународних финансијских институција, Вучић је рекао да ће Србија имати већи раст БДП-а ове године и од земаља у региону и у еврозони.

На питање новинара да прокоментарише нову прогнозу Светске банке да ће раст Србије бити пет одсто, а региона 4,4 одсто, Вучић је рекао да ће Србија опет имати већи привредни раст од региона.

“Бићемо бољи и од еврозоне, којој је ММФ смањио процену са 5,2 на 4,5 одсто, где имате земље као што су Шпанија и Италије са много нижом базом данас јер су имали и по минус 10 и минус 15 одсто БДП-а у претходној години, али и од њих ћемо бити успешнији”, навео је Вучић.

Поручио је да Србија неће бити задовољна ни са пет одсто, већ ће јурити и раст од 6,5 одсто, јер би то значило повећање плата и пензија, као и бољи живот за грађане.

Зато морамо да радимо и зато су нам важне вакцине. Не могу да пропагирам пржење на Сунцу нити да разумем да је главна вест када можемо на море, већ када можемо нормално да радимо”, навео је Вучић.

“Придике држе они који су без динара дали наше богатство”
Говорио је и о еколошким питањима. Председник каже да ће пројекти из области заштите животне средине договорени са кинеским партнерима, од којих ће један бити и изградња спалионице у Дољевцу, бити урађени у складу са највишим еколошким стандарима, уз примебду да данас највише придика по том питању држе они који су уништили све фабрике и без динара дали наше богатство.

На питање новинара у Дољевцу у вези са протоколом о сарадњи са Кинезима, за изградњу депонија, да ли ће инвеститор поштовати еколошке стандарде, Вучић је приметио да су, када је долазио претходних година у тај крај, постојала многа животна питања, од незапослености до других, а да је сада, када је Србија значајно напредовала, кључно питање да ли ће све да буде урађено са највишим еколошким стандардима.

“Да, биће урађено све у складу са највишим стандардима и верујем да ћу и лично да учествујем у представљању тог програма, како са Кинезима, тако и са Европљанима, јер са многима радимо на еколошким пројектима”, рекао је Вучић.

Додао је да би лично желео грађанима да представи и пројекте изградње канализација, фабрика за пречишћавање отпадних вода и спалионица, што је све потребно за чистију Србија, а и као део Зелене агенде, додајући да је поносан јер је много пројеката почело да се ради.

“А најсмешније ми је када нам придике држе они који су уништили све фабрике у Србији и не само то, већ су без динара дали наше богатство, попут оног што су дали Рио Тинту. Данас они долазе да простестују против нас због Рио Тинта, а све папире потписали су они од 2009. до 2011. И ја морам да слушам како се иживљавају данас над нама, а ми ‘ни лук јели, ни лук мирисали'”, рекао је Вучић.

Додао је да ће надлежни исправити “све глупости” које су наследили од претходника и да ће учинити све да људи у Нишу, Дољевцу буду задовољни.

“Одвратно када силеџије држе предавање о женама”
Председник се осврнуо и на тему насиља над женама. Вучић је рекао да је одвратно када силеџије држе предавање како и на који начин треба да се опходите према дамама.

Вучић је, одговарајући на питање због чега су изостале реакције на изјаву бивше супруге Драгана Ђиласа да је тукао своју жену, а дигла се бура око Драгана Марковића Палме, казао да му је жао што види, како је рекао, “цоктање појединих дама” на то, а које би дизале устанак да је неко од власти дигао руку на жену.

“Мислим да су грађани то одлично разумели”, навео је он.

 

Подели на: