субота, 18. септембра 2021. | 21:34

Вучић: Бринем за оно што ће тек да дође

Председник Александар Вучић изразио је бојазан, поводом јучерашњих збивања на Косову и Метохији, за оно што ће тек доћи. Поручио је да Србија неће дозволити иживљавање над српским становништвом и најавио даља улагања у Војску Србије. Негирао је тврдњу Кфора да су “сви унапред били обавештени” о акцији косовских специјалаца.

 

Ако неко мисли да може да се иживљава над нашим становништвом и да то може да понавља, а онда да буде “пуј, пике, не важи” и да за то тражи сумњива објашњења – “то неће моћи”, поручио је Александар Вучић обилазећи реконструисање просторије Интерната Војне гимназије.

У вези са јучерашњим упадом косовских специјалаца на север КиМ, истакао је да би био много срећнији да се није десило оно што смо јуче видели. “Веома бринем за оно што ће тек да дође, и то је једини разлог што нисам данас срећан”, поручио је Вучић.

Незадовољан је реакцијом НАТО-а, који је, према његовим речима, изнео лажи, а критиковао је и ЕУ, чији се представници јављају само онда када прође критично стање.

“Невезано за то, ми ћемо развијати нашу војску, и подизати животни стандард наших војника, да будемо спремни да чувамо наш народ. То је нешто што је сврха војске и због чега постоје војске у свим земљама света”, објаснио је председник.

“Кфор не говори истину, кога су то они обавестили?”

Оценио је да је данас ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче, а за Кфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална.

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Кфор-а да је највећа претња миру на КиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су “сви били унапред обавештени” о јучерашњој полицијској акцији, поручио Кфору да јавно изнесу податак – кога су то они обавестили.

Кфор не говори истину, рекао је и објаснио: “Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде”, нагласио је председник.

Што се тиче реторике о којој говори Кфор, Вучић је истакао да они нису ни мало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

“Позивам портпарола Кфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Кфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било”, пренео је он и поновио да Кфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време. “Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим наодом на КиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче”, објаснио је председник.

Подсетио је да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један глувонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

“Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Како то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени”, констатовао је он.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски админситративац под изговором да је стајао на барикадама. “Камо среће да је Кфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО-а, Рус се понашао како треба”, нагласио је Вучић.

Навео је да је Кфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

“Сутра, када ми будемо проводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Квинте и други изразити велику забринутост и не знам шта”, приметио је председник.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава. “Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Кадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004”, рекао је Вучић.

Напоменуо је и да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

“Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ђурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са КиМ. Они то не крију”, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Београдом, као што су поједини њихови “кућни Срби и кућни љубимци”, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

“Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче, Кфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије”, закључио је председник Србије.

Подели на: