Најновије вести

Вучић честитао рођендан Трампу и позвао га да посети Србију

Председник Србије Александар Вучић честитао је рођендан председнику САД Доналду Трампу, пожелевши му “најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успеха на одговорној дужности”, и поново га позвао да посети Србију.

 

Александар Вучић упутио је позив Доналду Трампу да посети Србију истакавши да између Србије и САД постоје јаке историјске везе.

“Дозволите да Вам и овом приликом упутим позив да посетите Србију, јер ниједан председник САД није то учинио скоро четири деценије”, наводи се у честитки српског председника.

Подсећа да се ове године обележава 75 година операције “Халијард”, када су “ванвременском солидарношћу и човечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом светском рату, спасени животи више од пет стотина америчких и савезничких ваздухопловаца”.

Додаје да пријатељство, међутим, није нешто што је дато једном заувек, већ га треба чувати и непрестано неговати.

“Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших двеју земаља. Вашом посетом потврдили бисте да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би грађани Србије знали да поштују и цене”, истакао је председник Србије.

Додаје да га у настојању да односе Србије и САД врати на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује чињеница да Трамп посвећује пажњу збивањима на Балкану и да је неколико пута истакао спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема Косова и Метохије.

“Као што и сами знате, господине председниче, кроз проблем Косова и Метохије укрштају се права и интереси не само Београда и Приштине већ и различитих међународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности. Ником, међутим, није стало до решења тог тешког бремена колико Србији. Зато смо реално и храбро, с вољом и вером, кренули у потрагу за трајним решењем, које би мојој земљи, али и целом региону, омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу”, навео је Вучић у честитки Трампу.

Подсећа и да, као и сви грађани Србије, зна да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га за независну државу, коју су увек подржавали и помагали, посебно кроз деловање администрације бившег председника Вилијама Џеферсона Клинтона, али да верује да би Трамп водио другачију политику.

“Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању. Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен”, поручио је Трампу председник Србије.

“То ме асоцира на речи Николе Тесле, рођеног Србина, становника Америке, који је задужио цео свет: “Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.

Подели на: