Најновије вести

Вучић честитао Трампу Дан независности САД

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку америчком председнику Доналду Трампу поводом Дана независности Сједињених Америчких Држава.

 

“Екселенцијо, поштовани председниче,

Примите моје искрене честитке поводом Дана независности – националног празника Сједињених Америчких Држава, уз најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање свих њених грађана.

Сваког четвртог јула грађани САД славе универзалне вредности, исписане у Декларацији о независности, усвојеној пре 243 године.

Оне су, како сте Ви рекли, кључне вредности које чине америчку нацију и чија снага инспирише и даје наду, али исто тако су важне и за све оне који теже слободи, једнакости и просперитету.

У претходном периоду обележили смо важне јубилеје из заједничке историје, подсећајући се на светле примере нашег савезништва у великим историјским тренуцима. У смирај Првог светског рата, амерички председник Вудро Вилсон је рекао да су “начела за која се Србија витешки борила и због којих је пропатила у том рату, идентична онима за која се залажу САД”.

Уверен сам да и сада имамо прилику да односе наших двеју земаља, кроз развој политичког дијалога и јачање економске и сваке друге сарадње, вратимо на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду. Надам се да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

Користим ову прилику и да захвалим на подршци коју нам Сједињене Америчке Државе пружају на европском путу, а посебно на подршци напорима које Србија чини да промовише политику мира и сарадње на Западном Балкану, као и налажењу компромисног решења у оквиру дијалога са Приштином.

“Уз наду да ћете нас ускоро посетити, као и срдачне поздраве, примите, екселенцијо, изразе мог дубоког уважавања”, наводи се у честитки председника Вучића упућеној председнику Трампу.

Подели на: