Најновије вести

Вучић: Црна Гора и Србија да спусте тензије, сачекати закључке Венецијанске комисије

Председник Александар Вучић истакао је да би било најбоље да Црна Гора и Србија спусте тензије и додао да ће мишљење о ставу Венецијанске комисије о црногорском закону о слободи вероисповести изнети када он буде објављен.

 

Александар Вучић је, упитан да прокоментарише медијску кампању у Црној Гори против Србије и Срба, као и, како наводи влада у Подгорици, позитивно мишљење Венецијанске комисије, рекао да се кампања води у Црној Гори против Србије и Срба, а у Србији се води обрнута кампања.

“Најбоље је да станемо и једни и други. Волео бих када би било могуће”, нагласио је Вучић.

Додаје да му је најсмешније када у медијима прочита да Србија води кампању против Црне Горе, а у њиховим медијима се објављује десетак страна о наводној стогодишњој српској окупацији Црне Горе.

У вези са позивањем амбасадора Србије у Подгорици Зорана Бингулца у Министарство спољних послова Црне Горе, Вучић је оценио да се ради о мери за унутрашњу употребу.

“Питао ме је министар Ивица Дачић да шаље ноту. Замолио сам га да то не ради. Ми ћемо то чинити када буде било нешто стварно, а не због изјаве неких политичара или других. Могли би на дневном нивоу да шаљемо 15 нота. Али боље је да спуштамо тензије. То служи интересима српског народа. Подизање тензија неће никоме да послужи да живи боље ни у Пљевљима, Херцег Новом и другим местима. Треба да помогнемо нашем народу, а не да му одмажемо”, поручио је Вучић.

Што се Венецијанске комисије тиче рекао је да жели да сачека закључке.

“Волим да прочитам одлуку Комисије пре него што доносим закључке”, нагласио је председник.

“Жао ми је нисам могао да присуствујем отварању Европских игара”

Председник Вучић изразио је жаљење што није могао, због учешћа тзв. Косова, да присуствује синоћњем свечаном отварању Европских игара у Минску, додајући да му је било тешко, али да је морао да поступи као председник Србије.

Додик напустио ложу за време дефилеа косовских спортиста
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је присуствовао отварању Европских спортских игара у Минску, демонстративно је накратко напустио свечану ложу у тренутку када је испред ње дефиловала екипа спортиста са Косова.

Милорад Додик је пратио отварање ове спортске манифестације из првог реда централне ложе, заједно са председником Белорусије Александром Лукашенком, премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом, председником Молдавије Игором Додоном и другим високим званичницима.

Додик је аплаузом поздравио дефиле спортиста из БиХ и Србије, као и репрезентације свих осталих земаља.

Вучић је рекао да му је жао што је његов изостанак на свечаности у Минску био важна вест у руским медијима, уместо да то буде разговор са руским премијером Димитријем Медведевом.

“Било је ми много тешко да домаћину, председнику Белорусије Лукашенку морам да кажем да нећу присуствовати свечаности, јер знам колико се трудио и колико је направио. Он је, поред себе, на свечаности, с једне стране ставио Медведева, а с друге хтео да стави мене. То је велика част. Рекао ми је и да не иде на стадион без мене. Било ми је тешко што ми се чинило да код тако чврстог човека скоро да сам видео сузу када сам рекао да не можемо да присуствујемо”, објаснио је Вучић.

Подвукао је да је морао да поступи као председник Србије, те додао да је Лукашенко био толико фер и коректан и да је водио рачуна о застави Косова, да је где год су могли, где није била инспекција Међународног олимпијског комитета, изоставили косовску заставу, а нису сместили у главну ложу Хашима Тачија.

“Водили су рачуна о нама и жао ми је што сам разочарао белоруског домаћина, али нисам имао избора”, рекао је Вучић.

Истакао је да не жели да се хвали овим и да мрзи такво стицање поена.

“Ово не бих ни рекао да нису руски медији објавили да нисмо присуствовали. Никоме нисмо рекли, јер сматрам да је важно да се спортисти баве спортом, да нема политике”, додао је Вучић.

Пренео је да је са министром спорта и омладине Вањом Удовичићем безброј пута разговарао о томе како се одлучио да игра за Србију, пошто му је деда Италијан, отац Хрват, а с друге стране има још неки чудни микс, те је паре добијао од Италијана да игра за њих.

“Није важна нација већ какви сте људи. Причали смо и данас о фантастичним спортистима Хрватима и других националности”, истакао је Вучић.

Вучић је, на крају, са жаљењем још једном поновио да је морао на овај начин да поступа.

“Приштина зна да желимо још бржи напредак и то злоупотребљава”

Одлагање састанка у Паризу није пораз Немачке и Француске, већ тешка ситуација за све, јер Албанци знају да Србија сада живи своје најбоље време и жели још више да напредује, за шта је потребна политичка стабилност и они то желе да искористе, изјавио је Вучић.

“Наш одговор је – да, нама се жури, јер убрзано напредујемо, али то не значи да можете да понижавате Србију и да ниподаштавате њене националне интеерсе”, поручио је председник из Минска.

Вучић је рекао и да није срећан што је Париз одложен, за разлику од Рамуша Харадинаја, који је, примећује, очигледно желео да на сваки начин стави до знања Американцима да је он тај који жели да САД одлучује о свему, а не Французи и Немци.

“Србија има право на ковертирани потез”, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је одлагање састанка у Паризу сигнал да би и САД требало да се укључе у процес решавања питања КиМ, што је став и америчког професора Едварда Џозефа, Вучић је рекао да је Џозеф озбиљан човек, који никад није био близак нашим ставовима, али да је за Србију немогуће да сви који желе главну улогу буду они који су за независност Косова.

Албанци су, каже, осим што причају глупости, док Рамуш Харадинај води хајку против Срба што, истиче Вучић, говори само о њиховој нервози, свесни да Србија данас живи своје најбоље време и да долази и много боље време.

“Ми нисмо имали период у историји ни са већим платама, ни са мањом незапосленошћу, ни са бољом перспективом “, рекао је Вучић.

Како је истакао, Албанци знају да нам се жури у бржи економски развој, да нам се хита да Србија буде што успешнија, са што више фабрика, за шта је потребна стабилна политичка ситуација и компромис и то покушавају да користе.

Како је рекао, Албанци се надају чудима, а њих у политици нема.

На Србији остаје да се тражи компромисно решење, а што се тиче признања Косова – чак и да доведу свих 350 милиона Американаца, то не може да се реши на тај начин, поручио је Вучић.

Сматра да и Американци то знају, те да и они желе разговор. “Надам се да ћемо у међувремену да избегавамо тензије”, закључио је Вучић.

Подели на: