Најновије вести

Вучић: Да сам био ту, раније бих послао војску у Нови Пазар

Председник Србије Александар Вучић каже да је ситуација у Новом Пазару боља него јуче, да је мање пацијената у болници, али и да су две особе преминуле.

 

Александар Вучић је рекао да је разговарао са координатором новопазарске болнице др Мирсадом Ђерлеком, као и припадницима војске који су у Новом Пазару.

“Ја сам крив што сам после избора ишао у Москву и Брисел, жив се поједох. Да нисам сигурно бих раније војску укључио и било би мање проблема у Новом Пазару”, рекао је председник који је присуствовао приказу дронова на аеродрому у Батајници.

Вучић је рекао да је данас ситуација боља него јуче, мање је хоспитализованих. Јуче је забележено пет смртних случајева, а до суботе ујутру су још две особе преминуле.

Доктор Мирсад Ђерлек, координатор Опште болнице у Новом Пазару, рекао је раније данас да охрабрује благо побољшање, односно нешто мањи број новозаражених.

Поред лечења пацијената, каже, покушавају и психички да смире људе. “Разумем све, ово је смртоносна болест, а не вађење зуба, покушавамо да их информишемо и спасимо дезинформција”, рекао је Ђерлек.

Подсетио је да је цела болница у ковид режиму, осим гинекологије и хирургије.

Вучић о томе колико Србија тестира, а колико земље региона

Вучић је рекао да је Србија спровела више тестова на коронавирус него све земље бивше Југославије, плус Албанија заједно, и то 428.000.

Вучић је, упитан за критике из Хрватске у вези са праксом тестирања, рекао да није заинтересован да одговара на хрватску предизборну кампању, пошто се сутра тамо одржавају избори.

Вучић се залаже за изградњу привремене болнице

Председник Вучић је предложио да се отвори привремена болница попут оне на Карабурми, са са 500 до 1000 лежајева за интензивну и полуинтензивну негу.

То би била главна болница за следеће ударе коронавируса, јер, како је рекао, “ако је сада овако, ко зна шта нас чека на јесен”.

Што се тестова тиче каже да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија.

Пренео је апсолутне бројке тестирања у региону.

“У Црној Гори спроведено је 18.000 тестова, и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за пи-си-ар тестове. Северна Македонија поштено је тестирала 64.000, БиХ 97.000, Хрватска 82.000. Србија 428.000. Бугарска, која исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000”, навео је Вучић.

Вучић је, на основу тих бројева, упитао “на основу чега умиру људи, када нису тестирани”.

Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Хрватске, а није пет пута већа од те суседне земље.

Указао је да је у Хрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Тестови су коштали државу до сада 50 милиона евра, а имамо их још 300.000.

Нема нове помоћи за привреду

Вучић је рекао да држава не разматра нови пакет мера помоћи привреди због коронавируса, јер би на тај начин угрозила стабилност и стопу јавног дуга.

“Нема, не може да обезбеди држава још пара (за помоћ привреди). Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво”, рекао је Вучић.

На констатацију да се очекују масовна отпуштања, Вучић је рекао да су масовна отпуштања поједини медији најављивали пре неколико месеци, али да се то није десило и да сада у Србији има 6.000 више запослених него пред почетак кризе.

“Што се тиче синдиката, ја волим Љубу Орбовића (председника СССС-а), он разуме државу увек и разумем потребу синдиката да увек штите раднике, и ја сам на страни радника. Али држава није ћуп из којег можете да узмете шта хоћете”, рекао је Вучић.

Подели на: