Најновије вести

Вучић: Да су неки хтели стварни притисак, такси не би било

Питање Косова и Метохије је најтеже питање, рекао је председник Александар Вучић и додао да такси на срспку робу не би било да су неки хтели да изврше стварни притисак.

 

Aлександар Вучић је, одговарајући на питања новинара после полицијске вежбе “Повратак 2019” у Никинцима, рекао: “Да су неки хтели прави и сварни притисак, тих такси не би ни било. То је њихов избор, њихово чедо, направили су колевку и љуљали је а сад наводно не могу да изврше било какав утицај. Сигуран сам да могу и надам се да хоће у наредном периоду”.

Када је реч о изборима на Косову и Метохији, рекао је да је било притисака на многе да изађу како би узели неки глас Српској листи и како би се на тај начин смањио утицај Београда.

Вучић истиче да је сигуран да ће народ на Космету изабрати да гласа за Српску листу, “не зато јер су сви на тој листи идеални”, већ јер је то једини начин да се опстане, преживи и бори за будућност.

Подсетио је како је било са Републиком Српском, Републиком Српском Крајином и истакао да ће поштовати сваки српски глас али да ће се борити да Српска листа добије сваки глас.

“Надам се да ће Симић, Ракић, Јевтић и сви заједно да запну и покушају да остваре најбољи резултат”, рекао је председник.

Истакао је да је у албанским медијима једина мета напада он и Српска листа.

“Добијам клипинге, никога не нападају осим мене и Српске листе. Сви други су им дивни, добри и много их воле”, рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву албанског политичара Енвера Хоџаја да има информације да би још десетак земаља могло да повуче независност Косова, Вучић је рекао да је Хоџај само изнео у јавност оно што је он недавно рекао западним дипломатама.

“То сам ја рекао пред амбасадорима неких западних земаља, па су му пренели”, рекао је Вучић.

На питање да ли је Србија, имајући у виду опструкцију у истрази Оливера Ивановића, затражила међународну истрагу, казао је да не види чију би међународну истрагу могао да тражи.

“Чију међународну истрагу, када кажу да је то питање албанских власти на Косову. Ми радимо нашу истрагу и наставићемо”, објаснио је Вучић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић указао је да се Београд са таквим захтевом обраћао Еулексу, који представља међународну заједницу, а који је рекао да неће да спроводи међународну истрагу, већ је то препуштено албанским властима на Косову.

“Разумем да Хрватска не жели да се присећа прошлости”

На новинарско питање о забрани делегацији Војске Србије да уђе у Хрватску, где се упутила на обележавање Дана јасеновачких новомученика, Вучић је рекао да би уместо речи, можда бољи одговор на тај потез била изградња меморијалнг центра у Градини.

“Да нам нико не би забранио да одамо почаст јасеновачким жртвама, то ћемо да урадимо на територији Републике Српске у Доњој Градини, да нешто монументало остане иза нас”, рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да, онолико колико поштујемо своје жртве, покажемо поштовање и према туђим.

“Нека раде свој посао и натерају нас да ми што брже урадимо свој посао”, додао је председник.

Каже да разуме да Хрватска не жели да се присећа прошлости и Другог светског рата.

“Изјаве које сам чуо у Пољској боље да ни не коментаришем”, навео је.

Поручује да је поносан на борбу српског народа који се борио против окупатора док су их други цвећем дочекивали.

О убиству Милоша Шћепановића

Одговарајући на питање да ли српска и косовска полиција сарађују на расветљавању убиства Милоша Шћепановића, 2017. године у Косвској Митровици, Вучић је рекао да ће се распитати докле се стигло са тим случајем.

“Погледаћу о чему се ради и да ли имамо било какве закључке по том питању”, рекао је Вучић и изразио наду да постоји сарадња две полиције на расветљавању тог злочина.

Новинар је рекао да је “на северу Митровице разрешен тај случај, али да постоји бојазан и код осумњиченог који је у бекству да не би преживео у затвору”.

Вучић је запитао – “значи ви знате ко је кривац?”.

Новинар је одговрио да зна полицијска дирекција за Север, али да је проблем што у тој породици немају поверења да би преживео у затвору.

“Проверићу о чему се ради, чини ми се да циљате да су Срби криминалци, па би некога да убију, јер би тај могао да отвори Пандорину кутију и каже како у томе учествује не знам ко све и тако даље”, рекао је Вучић.

Новинар је на то рекао – “то они кажу”.

“Ако се тога плаше, нека се преда то лице, ако они имају контакт са тим лицем, гарантујемо му апсолутну безбедност, добиће посебну зграду да би био заштићен”, рекао је Вучић али је наставио опаском да сви “неке завере” виде, у свему…”, навео је Вучић.

Повећање плата и пензија на здравим основама

Вучић је рекао, одбацујући поједине критике, да се плате и пензије повећавају на здравим основама и да се јавни дуг не повећава.

“Смањиваћемо јавни дуг, а повећавати плате, пензије. Ваљда се по томе види успешност једне власти, а не неуспех. Али, њима то увек смета, њима све што је добро за Србију смета”, рекао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да ће се и ти људи радовати, макар они који добијају плате и пензије и запитао: “Људи, да ли сте за повећање плата или нисте?”.

Указао је да се то ради на здравим основама и да нам се не повећава јавни дуг.

“Честитам грађанима Србије на новој оцени ‘Мудиса’, очекујем и ‘Стандард енд Пурс’ да ускоро повећају рејтинг”, рекао је Вучић

Он је навео да за годину дана очекује да ћемо бити на нивоу тзв. инвестиционог кредитног рејтинга што је, како каже, фантастично за Србију, јер су до сада са стабилног повећали на позитивни.

Председник је најавио и да ће упознати јавност са одлуком о скидању тајности са докумената о његовом прислушкивању за време ранијих власти.

Подели на: