Најновије вести

Вучић данас и у четвртак у Скопљу, са Заевом и Рамом на Економском форуму за регионалну сарадњу

Председник Србије Александар Вучић борави данас и у четвртак у Скопљу, где ће се састати са председником Владе Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом “мини-Шенген”.

 

Током боравка у Скопљу, председник Вучић ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Републике Србије, Републике Северне Македоније и Републике Албаније.

Председник је прошле седмице најавио да ће на регионалном економском форуму у Скопљу бити промењено име иницијативе “мини-Шенген”, да ће бити потписана три споразума и да ће на граничним прелазима бити направљене “брзе траке” за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из ЕУ на улазу у европске земље.

“Радили смо на три документа и верујем да ћемо их потписати у Скопљу, то су важна документа о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и других катастрофа, што је у интересу наших народа”, рекао је Вучић.

Истакао је како верује да се у Скопљу ће много тога урадити за економски напредак целог региона и наше земље.

“Трудићемо се о још ствари да се договоримо за оне који припадају земљама малог Шенгена, којем ће дати име јер немамо везе са Шенгеном. Показаћемо да можемо да идемо још даље. Ако имамо шест или осам трака за људе који долазе из ЕУ, имаћемо специјалне траке за људе из региона или ове три земље да могу брже да пролазе, да људи виде корист – да могу да пролазе брже него они који долазе из ЕУ”, навео је Вучић.

Подели на: