Најновије вести

Вучић: Добри односи, раширене руке за бугарску мањину

Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је председник Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе. Председник Бугарске Румен Радев истакао је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и додао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

 

 

Александар Вучић је у Димитровграду, на заједничкој конференцији са председником Бугарске Руменом Радевим, рекао да су односи Србије и Бугарске заиста добри.

Вучић: Разговараћемо да се олакша прелазак границе
Председник Александар Вучић истакао је да је спреман са Бугарском да разговара о решењима како да се олакша прелазак границе за туристе, додајући да не може да се примени решење које имамо са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ.

“Не можемо да радимо исто што и са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ, те су другачији прописи, о другачијим стварима говоримо. Али да ли можемо да пронађемо решење како да олакшамо пролазак људи, да убрзамо путовање, како да буде много пријатније него данас, можемо и спремни смо да разговарамо. Молићу бугарске пријатеље да то урадимо на најбољи могући начин и да се омогући бржи прелазак српским држављанима, као што ћемо то омогућити за бугарске туристе”, нагласио је Вучић.

“Гајимо искрене пријатељске односе према Бугарској и бугарском народу”, додао је Вучић.

Пренео је да је са својим гостом данас разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.

Како је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеститоре, како би се обезбедио посао за људе.

“Рекао сам и Радеву и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

“Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ бугарске, то пружимо”, истакао је Вучић.

Навео је и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.

“После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном периоду”, рекао је Вучић.

“Бугарска и Србија немају проблеме који их раздвајају”
Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале, поручио је Вучић.

Указао је да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни.

“Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш–Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље и наша два главна града”, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, оценивши да је то важна инвестиција за Србију, јер ће уз “Балкански ток” омогућити даљу диверзификацију енергетских извора.

Рекао је да је разговарано у вези отварања нових малих граничних прелаза који би значили грађанима у пограничном појасу.

“Сагледаћемо једнократно радно време у периоду од 7 до 15 или 16 часова”, најавио је Вучић.

Захвалио се Бугарској на подршци Србији на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље.

“Не видимо никакве проблеме између наше две земље. Посета споменицима и решавање свих историјских проблема које треба да оставимо иза себе и размишљамо о будућности, мислим да је наишло на плодно тло код нас. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи, ми смо пријатељи и браћа. Открићемо данас споменик Ћирилу и Методију и гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају и решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале”, поручио је Вучић.

“Бугаре сматрамо браћом”
Колико год се неко трудио да подигне тензије између Србије и Бугарске, од Београда ће добити пријатељски одговор да Бугаре сматрамо браћом, поручио је Вучић.

“Срећан сам због наших односа, захвалан на добрим односима и развијаћемо их на радост ових људи који живе овде и деле своју љубав према нашим двема земљама и наставићемо да пружамо сваку врсту помоћи и подршке”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да што се тиче измена и завршетка имена за бугарске жене, Србија је то питање решила још у децебру 2018. године.

Потребно је само да одвоје 15 минута времена, оду да општине и да промене имена, напоменуо је Вучић.

Друга ствар је колики је проценат оних који су то већ урадили или који желе или не желе то да ураде. рекао је Вучић.

Што се тиче имена улица и да ли неко жели да мења имена улица бугарских хероја, лидера и револуционара, људи који су значајни за бугарску историју, “ни случајно нам не пада на памет”, рекао је Вучић.

“Ми Бугаре доживљамо као пријатеље и немамо ту дозу острашћености коју ви показујете с времена на време, чак и не реагујемо када нам неко прича да су Пирот или Ниш Бугарска. Чак ни као председник не реагујем на то”, рекао је Вучић.

Радев: Са Србијом заједнички европски пут
Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и истакао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

Радев: Подршка ЕУ путу Србије и дијалогу Београда и Приштине
Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да је Бугарска увек пружала помоћ Србији на њеном путу ка ЕУ, као и да подржава дијалог Београда и Приштине, као једини начин за решење проблема.

Радев је навео и да је Бугарска признала Приштину и да та позиција не подлеже расправи.

“Али, ми ћемо настојати да у оквиру ЕУ подржавамо и стимулишемо дијалог и тражење мирног решења проблема”, рекао је Радев у Димитровграду на питање новинара да ли Србија може да очекује од Бугарске веће разумевање по питању дијалога Београда и Приштине, с обзиром на то да је Бугарска признала тзв. Косово, као и приликом отварања нових поглавља у процесу придруживања ЕУ.

“Већ годинама са Вучићем имамо узајамно деловање, имамо отвореност и разматрање свакаквих питања, јасну визију како да поспешимо сарадњу и постигнемо још веће успехе, како да заједно нацртамо наш заједнички европски пут”, рекао је Радев у обраћању медијима након састанака.

Захвалио је на позиву и топлом гостопримству и подсетио да је пре три године одржан први пут састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији.

“То је био сусрет без преседана. То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа”, оценио је Радев.

Рекао је да ће данас бити откривен споменик Ћирилу и Методију, за који је пре три године постављен камен темељац, као и да ће тај споменик духовно повезати два народа.

“Не само да данас заваљујући Ћирилу и Методију делимо заједнички духовни простор, већ пишемо и једну исту азбуку. То показује историјску блискост, али и оцртава и наш заједнички пут за наше амбиције. Идемо ка даљем пријатељству”, рекао је Радев.

“Хвала председниче Вучићу, јер све своје обавезе које преузмете на себе то и испуните”, поручио је председник Бугарске.

Радев је рекао да се стално повећава робна размена две земље, с тим што је прошле године због короне забележен мањи пад, као и да очекује да опет спољнотрговинска размена буде у порасту.

Приметио је да је Србија већ направила ауто-пут од Београда до Бугарске и изразио наду да ће и Бугарска заавршити своју деоницу до Димитровграда за годину до две дана.

Радев каже да се ради и гасни интерконектор Ниш–Димитровград–Бугарска и да ће преносни гасни системи две земље бити повезани, што ће омогућити диверзификацију у снабдевању енергената.

Додао је да се ради о идеји за високонапонско повезивање система Србије и Бугарске.

Радев наводи да је најважнија комуникација између људи са обе стране границе и да у Бугарску дође скоро 500.000 српских туриста годишње, као и да Бугари у још већем броју посећују Србију.

“Људи нам сами говоре у ком правцу треба да идемо. Разматрали смо бољу повезаности проширењем постојећих капацитета и изградњом нових граничних прелаза, како би наши људи могли да лакше комуницирају. Онда долазе и инвестиције и економска сарадња, културно-образовна и друга размена. Данашњи састанак је био важан и показао да када двојица председника дају подршку да је онда то одржива политика и постоје резултати”, додао је Радев.

Радев је истакао да се председник Вучић и лично ангажовао од састанка пре три године и да се повећало финансирање медија на бугарском језику и да су остварени други важни резултати.

Данас је направљен важан корак у развоју заједничких односа, у разним областима, од инфраструктуре до образовања, помоћи…

Захвалио је Вучићу што заједничким састанцима показују отвореност за решавање проблема и унапређење положаја бугарске националне мањине.

“Наши сународници овде треба да буду поносни и да се осећају слободни, да чувају своју националну свест, корене идентитет, али и да не забораве да је услов за то да буду лојални грађани државе у којој живе и да поштују њене законе”, поручио је Радев.

Подели на: