Најновије вести

Вучић: Досад најмања зараженост, око три одсто

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је данас, према резултатима тестирања, најнижа стопа заражености – око три одсто.

 

Вучић је, након разговора са амбасадорком Кине Чен Бо и тимом кинеских лекара, рекао да очекује да ће то потврдити и кризни штаб на прес-конференцији, те нагласио да би резултати “били много бољи да није било Геронтолошког центра у Нишу, из којег већ има 43 умрлих”.

Вучић: Бићемо први у Европи по стопи раста
Апсолутно сам сигуран да ће Србија ове године по стопи раста бити прва земља у Европи, поручио је председник.

Председник је рекао да је Србија економски, ову кризу дочекала чврсто на ногама, “да ћемо наставити тим темпом, и бити и једна од најбољих земаља у целом свету”.

Како је рекао, уколико бисмо успели да сачувамо земљу од евентуалног новог таласа епидемије, ако се сви буду понашали озбиљно и одговорно, сигурно нећемо имати негативан раст ове године, што ће, каже, бити гаранција да ћемо бити најуспешнији у целој Европи.

Указао је да на основу узорка од 4.000 тестираних може да каже да имамо најмању зараженост од почетка епидемије, која износи три одсто.

“То су резултати свих мера које су предузимане, на које се неки људи љуте. Важно је што данашњи дан обележавамо у карантину. Баш нам је тај дан веома потребан, и потребно је још мало дисциплине”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, сви бројеви по градовима су добри.

“Ниш се опоравио драматично и Београд је бољи него јуче. Нови Сад има фантастичне резултате већ десет дана. У Крагујевцу су углавном веома добро, иако је јуче било мањег искакања”, објаснио је Вучић.

Захвалио је представницима пекиншког генетског института ГДИ, указујући да су то млади људи који су у Вухану радили у лабораторијама.

Захвалио је и свима који су нам донирали лабораторију “Ватрено око”, најсавременију не само у региону већ целој источној Европи.

Најавио је да ће Србија наставити са великим бројем тестова, јер, каже, не жели да “крије број инфицираних и умрлих од коронавируса, као неки други”.

“Ми ћемо да лечимо, а не да дозволимо да људи умиру”, указао је Вучић.

Истакао је да је са кинеским партнерима разговарао и о дигитализацији нашег здравственог система и да је намера да се направи и најсавременија лабораторија за истраживање у Европи.

У тој лабораторији, како је објаснио, моћи ће да се анализира мутација вируса.

Рекао је да је циљ да будемо водећи међу земљама Европе у сфери лабораторијског истраживања.

Најавио је да ће ускоро и у Нишу бити успостављена модерна лабораторија за исток Србије.

Подели на: