Најновије вести

Вучић: Гледамо да повећање цена струје и гаса не буде више од 10 посто

Председник Александар Вучић рекао је да се српске власти труде да повећање цена струје и гаса не буде више од 10 одсто. Напоменуо је да је суштински задовољан разговорима које је водио са странкама које су прешле цензус на изборима. Већина је разумела тежину ситуације са којом се суочавамо, не нашом кривицом. Не значи да смо се у свему сагласили, рекао је Вучић.

 

 

Гледамо да повећање струје и гаса не буде више од 10 посто

Председник Вучић је рекао да ће гледати да се не иде на повећање цена струје и гаса више од 10 посто и најавио да ће се наставити са инвестицијама које су започете.

Складиштимо гас у Мађарској, о угљу разговарамо са кинеским пријатељима

Председник Александар Вучић рекао је да Србија предузима много мера како би се одржао енергетски систем током јесени и зиме.

Према његовим речима, у сваком тренутку можемо да останемо без гаса и струје, али да је Србија већ почела да складишти гас у Мађарској, који може да повлачимо.

“Имамо у Банатском двору сада резерве за готово 50 дана и имаћемо за 50 дана ускоро. Уз оно што утискујемо у Мађарској омогућиће нам да имамо 11 милиона кубика дневно”, рекао је Вучић.

“Разматрали смо више опција, Европска унија је смањила температуру грејања на 19 степени, а ми смо се договорили да не смањујемо. Имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси”, рекао је Вучић.

Што се тиче набавке угља, Вучић је рекао да смо увезли 119 тона што је потрошња за један дан и истакао да очекује подршку кинеских партнера.

“Боримо се за све што можемо, разговарамо са НИС-ом за нафту да бисмо имали безбеднију јесен и зиму.

Ако буде проблема постоје планови за смањење температуре грејања

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност да се током зиме ограничи централно грејања у становима на одређену температуру уколико буде проблема са испоруком енергената, ако се, на пример, неко позове на “вишу силу”, а што се већ дешава појединим земљама, преноси Т а н ј у г.

“Ми смо разматрали опције, али нисмо донели закључке да то чинимо, свако смањење температуре у становима за грејање је уштеда од око 5,6 одсто дневног нивоа потреба за гасом. Још то нисмо разматрали, али да знате да ако будемо имали већих проблема или се било ко буде позивао на вишу силу, да то постоји као могућност”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Истакао је да за сада није таква ситуација.

“Видели смо да је ЕУ смањила температуру неопходну на 19 степени. У Београду и Новом Саду прописане су на 19 до 21, али су обично 22 или 23 степена. Нисмо договарали да смањујемо температуре, али да знате да имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси”, рекао је Вучић.

Повећане резерве гаса у Б. Двору на 234 милиона кубика

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија повећала своје резерве гаса у складишту Банатски Двор на 234 милиона кубних метара, што је довољно, ако се дневно повлачи пет милиона, да је то довољно за неких 46 или 47 дана.

“Имаћемо за 50 дана тачно, ако је максимално извлачење по пет милиона кубних метара, иако нам је потрошња већа. Али, зато складиштимо гас у Мађарској како би могли још по шест милиона да извлачимо дневно”, рекао је Вучић.

Каже да ћемо тако моћи да обезбедимо 11 милиона кубика дневно, што је довољно за покривање више од 70 одсто наших дневних потреба.

Тиме би смо се осигурали, истакао је Вучић.

Навео је да се Гаспром данас позвао на “вишу силу” у снабдевању једне земље и да у сваком тренутку може било ко позове на “вишу силу” и да останемо без гаса и струје.

Зато форварди и фјучерси не постоје тренутно у трговини струјом, додао је Вучић.

Када је реч о угљу, Вучић да каже да смо до сада набавили свега 110.000 тона, увезли директно, а што је један дан потрошње зими.

“Сада то иде мало убрзано и очекујемо додатну подршку и наших кинеских партнера и верујем да ћемо успети од њих увеземо два милиона тона да увеземо. Нећемо да трошимо 100.000 тона да увеземо, него понека додатна количина од 10.000 до 20.000 тона. Нама онда милион тона може да траје и три месеца”, истакао је Вучић.

Он је подсетио да је држава на три недеље забранила извоз дизела и бензина да би се омогућиле нормалне цене за продавце, да би могли да увозе гориво.

То радимо како не би дошло до несташица и ту су ствари под контролом, поручио је Вучић.

Рекао је да се са пољопривредницима разговара да им се помогне тако што ће им се омогућити до краја септембра или почетка октобра слободан извоз житарица и још неким мерама.

Додао је да забрињава суша која ће остварити последице по кукуруз, али мање него прошле године.

Вучић је нагласио да ниједан велики инфранструктурни пројекат није обустављен и да ће бити за мање од годину дана завршен аутопут од Појата до Крушевца и од Прељине до Пожеге, али и Лајковац – Ваљево, као и Нови Београд – Сурчин.

Урадићемо и Нови Пазар – Тутин, обилазницу око Београда и друге обилазнице, додао је Вучић.

Подели на: