Најновије вести

Вучић: Хајде да видимо како можемо да фунционишемо, сачувамо мир и стабилност

Председник Александар Вучић изјавио је да је Србија довољно велика да уме да каже шта су њени интереси које може, хоће и мора да заштити. У Вашингтону очекујем прагматичан разговор, истакао је Вучић. Свих пет услова које је изнео Авдулах Хоти неприхватљиви су за Србију, поручио је Вучић.

 

Александар Вучић изјавио је да не очекује спектакуларне ствари на састанку у Вашингтону 27. јуна, већ рационалан и прагматичан разговор.

“То су моја очекивања. Мала је Србија да би могла да заповеда Белој кући, али довољно велика да уме да каже шта су њени интереси које може, хоће и мора да заштити”, рекао је Вучић новинарима у Лајковцу, током обиласка радова на брзој саобраћајници од Иверка до Лајковца.

Председник Србије је то рекао упитан може ли се од састанка у Вашингтону очекивати нека прекретница и да ли је уопште после 27. јуна могућ повратак на старо, кад је реч о односу Београда и Приштине.

Вучић је поновио и да, што се њега тиче, тема разговора није питање признавања независности Косова.

Он је рекао да не зна шта је тема на састанку у Вашингтону, нити је још познат састав делегације Београда.

Свих пет услова које је изнео Авдулах Хоти неприхватљиво је за Србију, рекао је председник Вучић и поручио да ни Хоти, ни Тачи не треба ни да долазе на преговоре о КиМ ако је то албанска платформа.

Хоти је на скупу у Приштини, између осталог рекао, да Приштина од дијалога очекује чланство у ЕУ и УН, укидање Резолуције 1244 и признавање независности од пет чланица Уније које нису признале такозвану косовску независност, као и да то учини Београд.

“Ако је то платформа са којом ће Хоти или Тачи да дођу негде на разговоре, боље да не долазе нигде, а потпуно ми је свеједно ко ће доћи од њих. То је све што имам да им кажем”, поручио је Вучић.

Председник Србије каже да неће да изиграва хероја и вређа представнике Приштине, али да морају бити свесни тим врстама уцена, унапред, притисака и претњи неће променити став Београда, нити његов лично.

“Ако мислите да сте поставили своју позицију тако што, као папагаји, понављате сваки дан како сте много компромиса направили и не знам шта све, супер. Не морамо да разговарамо, хајде да видимо како можемо да фунционишемо, сачувамо мир и стабилност и то је све. Али, ако мислите да тим врстама уцена, притисака и претњи можете да Србији наудите и да промените став Бегорада и мој лични став, грдно сте се преварили”, поручио је Вучић.

Вучић примећује да је на КиМ буквално у току нека врста националне хистерије Албанца и да је задовољан тим што наша страна у много мирнијем тону и атмосфери сагледава своју позцију.

Вучић је, такође, најоштрије осудио узурпацију имовине манастира Високи Дечани.

“То је ужас, чак и Стејт дипартмент реагује и сви реагују. И нико то не може да допусти. То Србија најоштрије осуђује”, рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише одлуку уставног суда да се Високим Дечанима на КиМ врати 24 хектара земље, али да то није још учињено и да су представници косовске владе са Хотијем присуствовали отварању пута на узурпираном земљишту манастира.

Председник Вучић изјавио је да је уверен да ће Србија после пандемије корона вируса бити још интересантнија за инвестирање, и да ће, у сарадњи са партнерима и са истока и са запада, моћи још брже да напредује.

Вучић је истакао да су услови у Србији бољи него било где другде у Европи када је реч о трошковима производње и изузетно доброј радној снази.

“За наше кинеске пријатеље отварамо срце и руке и не кријемо свој искрени и пријатељски однос. Где могу да пронађу боље место од Србије у Европи? А, верујем да то исто важи и за наше америчке партнере и руске пријатеље и све друге”, навео је Вучић.

“Уверен сам да ће Србија својом политиком, довољно чврстом да сачувамо државне и наицоналне интересе, али довољно мудром и паметном да штитимо своју позицију са свим нашим пријатељима и партнерима направити још боље резултате у будућности”, рекао је Вучић.

Видовдан је близу, а нећу ни извињење добити, поручио је председник Вучић политичким опонентима који га оптужују да ће тада потписати независност Косова.

Он је новинарима у Лајковцу рекао да се ти људи док су били на власти никад нису сетили ни Видовдана, ни Косова.

“Косово им је служило да украду паре из комбинација, а никада да нешто ураде за наш народ на КиМ”, рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан, јер је његова политика да помогнемо и заштитимо наше националне интересе.

“Осам година вадимо Србију из амбиса и бунара, уништених националних интереса, понижену Србију која није имала ни углед ни опремљену војску ни полицију”, истакао је Вучић.

Србија је данас уважена држава, не мора да буде омиљена, закључио је председник Вучић.

Подели на: