Вучић: Хајка због текста у ком сам хтео да заштитим обичне људе

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је изненађен хајком на њега због ауторског текста у “Политици”, којим је, каже, само поставио огледало испред оних “који већ 30 година соле памет друштву и гађају каменом сваког ко покуша нешто да уради, а њега покушавају петицијом да ућуткају”.

 

Александар Вучић је објаснио да није имао никакав посебан повод за тај текст, изузев да прекине тродеценијско ћутање.

“Надам се да ће бити све у реду, јер је Београд најбоље место за лечење. Тако је и у свим областима боље”, рекао је председник.
“Нисам видео у свом животу да се против некога води таква хајка због текста у којем сам покушао да заштитим обичне љдуе. Мислим на највећи број образованих у земљи, који заслужују свако поштовање, оне са дипломом и оне без, који тешким радом покушавају нешто да стекну, не зато што су себе прогласили важнијим и бољим од неког другог. Изабрао сам тежи пут и поставио огледало испред оних који 30 година соле памет друштву, гађају каменом оне који би нешто покушали да ураде, док је њихов резултат никакав”, нагласио је Вучић.

Указао је да су деведесетих брже боље прешли у европски табор тврдећи да су увек испред свог времена, презирући друге, а нико им никада није смео рећи било шта, већ су им се додворавали.
“Ја сам одбио да се додворавам и то је мој највећи грех. Мислим да ће то људи једног дана да славе”, објаснио је он.

Вучић истиче да највећи број образованих људи управо подржава политику коју води, али да се то не види довољно због медија и невладиног сектроа који то приказује на другачији начин.

Зато што највећи број људи ћути и бави се својим послом, додао је Вучић.

Председник Вучић је поводом информација да се “Фолксваген” определио за Турску да гради фабрику, да се од почетка “плашио” Турске јер је реч о великој земљи у којој су сви из аутомобилске индустрије отварали фабријке и да су многи лобирали управо за њих.

“То још није коначна одлука, али Турска има 90 милиона становника”, рекао је Вучић.

Вучић о Сребреници: Они неће пијетет, већ правну форму

“Ми морамо да признамо оно што није популарно у нашој земљи и да кажемо да се у Сребреници догодио стравичан злочин, за који не постоји оправдање”, рекао је председник Вучић, али и указао да неки људи од Србије не очекују пијетет према жртвама у Сребреници, већ желе правну форму, која би имала значајне правно-политичке и моралне последице.

“Правна формулација која би ишла у три смера. Две би биле у правно-политичком смислу, а једна у моралном. Једна је та да је РС створена на геноциду, настала на геноциду и да као таква нема права да постоји. Друга је та да би се после тога тражила ратна одштета, како од РС, тако и од Србије, позивајући се делимично на делимични део једне од појединачних пресуда изречених у ад хок Трибуналу у Хагу. И, трећа би била да Срби, шта год да се догоди било када, било где, више никада не би имали право на глас на било шта”, објаснио је председник Србије.

Вучић се присетио догађаја када је био нападнут на комеморацији у Сребреници 2015. године и да су опет неки покушали да Србија испадне крива, а нису знали да је постојао уговор о сарадњи полиција Србије и Републике Српске о испомоћи за тај догађај.

“Покушали су да кажу да је у цео инцидент умешана полиција из Србије. Мржњу тих људи могу да разумем после кампање која је вођена против Србије због седнице Савета безбедности и мог позива и Путину и другима да се не гласа за британску резолуцију”, навео је Вучић.

Председник додаје да то како се преламала мржња преко тих брда никада није у животу доживео. Каже да је стао да пита једног човека зашто га је гађао флашом, али да га је један други момак ударио ногом у раме и да је видео невероватну мржњу у њиховим очима.

“Тада сам разумео колико нам је мир потребан и важан. И зато сам рекао – ајде да решавамо шта год можемо и како можемо. На сваку њихову увреду у последњим недељама и месецима сам само оћутао… Али, то показује озбиљност и одговорност Србије пошто ми сносимо највећу одговорност. Колико год да смо мали већи смо од тих других о којима говоримо”, навео је Вучић.

Подели на: