Најновије вести

Вучић: Хоћемо да гајимо пријатељство према свима

Председник Србије Александар Вучић рекао је на отварању заседања Интерпарламентарне уније у Београду да је Србија слободна и суверена земља која сама води своју политику и да хоће да гаји пријатељство према свима. Ми смо кренули да сањамо мир, просперитет и развој, поручио је Вучић.

 

Отварајући заседање, председник Србије Александар Вучић поручио је да је свет дијалога и компромиса могућ, али да је свет и даље далеко од тог идеала.

Гутерес: За изазове данашњице потребан мултилатерални свет

У суочавању са изазовима данашњице потребан нам је мултиулатерални свет са снажним мултилатералним институицијама, као и универзално поштовање међународног права, поручио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, који се преко видео-линка обратио на отварању 41. Скупштине ИПУ .

“На овај начин изградићемо просперитетан и одржив свет, где нико неће бити изостављен. Рачунам на вашу континуирану подршку”, рекао је Гутерес.

Он је поздравио усредсређеност посланика на међународно право, универзалну покривеност здравственом заштитом, ванредне ситуације узроковане климатским променама и циљеве одрживог развоја.

“Као бивши посланик знам да је ваш допринос представника грађана од суштинског знацаја за бржи заједнички напредак”, рекао је Гутерес.

Вучић је захвалио предсеници Интерпарламентарне уније Габријели Куевас Барон што је подсетила на чињеницу да су Београд и Србија једино место у Европи у којем је могуће организовати заседање ИПУ.

Истакао је да у свим осталим земљама постоје некакве блокаде, препреке за једну, две, пет или десет земаља.

“Код нас у Србији нема препрека за било кога од вас из различитих делова света из Северне Америке, Латинске Америке, Аусталије, Океаније, нама драгих Африке и Азије јер ми смо слободна, суверена и независна земља која сама води своју политику и хоћемо да гајимо пријатељство према свима вама и зато сте добордошли у Србији и осећајте се у Србији као код своје куће”, поручио је Вучић.

Према његовим речима, “ми мали народи, понекад смо ускраћени и за правду и за новац и развој”.

“Понекад се чини да смо изоловани, али данас се слободарски део света буди, и чини се да људи поново осећају да је независност, сувереност и слобода одлучивања нешто због чега се вреди борити”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, овај скуп данас један је од најзначајнијих међународних догађаја у нашој савременој историји којем присуствује више од 2.000 чланова.

Подсетио је да су свамо два човека пре 130 година, из две земље које су толико ратовале, Француз и Енглез, Фредерик Паси и Виндел Крамар Рендел, тражили начине да ратови престану.

Како је рекао, после само једног сусрета, одлучили су да се састану поново, да уједине снаге, да створе тело које је данас од изузетног значаја, а тада је тек био ембрион из којег ће настати бројне институције, па тако и УН.

“Хотел ‘Континентал’ у Паризу је 1889. био место на коме су се сусрела 94 делагата из више земаља света, на којима је настала ИПУ. Само две године касније млада и мала држава, Србија, прикључила се невеликој породици да остане до данас, расте и сазрева и доживи част да по други пут буде домаћин овог скупа тачно 56 година после првог скупа у нашој земљи”, казао је Вучић.

То није само сведочанство о утицају које има ИПУ, већ о нечему још важнијем – колико је некада мало потребно да би се остварили велики снови, рекао је Вучић.

Председник Србије поручио је да су на Балкану реке крви проливане због одсуства дијалога и неразумевања, због чега је од посебне важности одржавање скупштине Интерпарламентарне уније у Београду.

“Ми смо кренули да сањамо мир, просперитет и развој”, истакао је Вучић.

Нема веће вредности од слободе

Вучић је указао да је пре неколико дана успело нешто чему се тежи, да бар три земље – Србија, Северна Македонија и Албанија, уговоре слободан проток људи, капитала, робе и услига, и позвали друге да се придруже.

“То је најзначајнији корак који смо направили од ратова, пут који води ка миру разумевању и заједничком напретку. То је најбољи позив који могу да упутим да наставимо сви заједно да проналазимо начине да се заврше конфликти и да можемо да учествујемо у добробити без страха од губитка идентитета и било чега другог” , рекао је Вучић.

Казао је да “смо кренули да сањамо мир, просперитет, једнакост и да му се чини да тај сан остварујемо”.

“Такође и данас као што смо увек умели, данас свима кажемо да нема веће вредности и прече ствари од наше слободе. Никоме нећемо дозволити да угрози нашу независност, суверенитет, територијалну целовитост, али и право да одлучујемо о својој будућности. Вратили смо право, и не само ми већ и други народи широм света, на самостално одлучивање, да се не питају само велики, већ да храбро штитимо основна људска права, пре свега право на избор будућности. Нећемо стати с тим. Чуваћемо и штитити права да будемо свој на своме”, казао је Вучић.

Рекао је да су људи у Србији научили да воле све људе не само што је наша земља била део Покрета несврстаних, већ “што смо знали да никада пријатељима не окрећемо леђа, а видели смо колико је то важно када је нама било тешко”.

Гојковић: Изградити нове мостове сарадње

Присустнима су се обратиле председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Гојковићева је изјавила је да су се парламентарци света окупили у Београду да учврсте постојеће и изграде нове мостове сарадње.

“Парламентарна дипломатија је од суштинског значаја, а некада може бити и једино средство подршке међународном дијалогу”, рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, Скупштина Србије је у појединим аспектима модел другим парламентима у свету.

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон оценила је да је главна мисија те организације да промовише парламентарну дипломатију, која представља прилику за јачање веза и снажење парламентарног дијалога.

„Ми никад нисмо имали веће изазове, никад ИПУ није била значајнија. Имамо обимну агенду и желим да искористите сваку прилику за дискусију, размену искустава и учење једни од других, истакла је Баронова.

Београд ће ове недеље угостити 2.000 парламентараца из целог света.

Подели на: