Најновије вести

Вучић и Додик: Разговарали смо о стратешким пројектима и даљој сарадњи

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик разговарали су у Београду о стратешким пројектима и даљој сарадњи. Вучић најавио да се креће у изградњу два меморијална центра у Доњој Градини и Београду.

 

 

Вучић: СПЦ сматрам једном од најважнијих институција за опстанак српског народа
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да СПЦ сматра једном од најважнијих институција за опстанак српског народа и да без ње Срби у многим местима не би остали, али да у Србији постоји принцип секуларности и да се “зна ко одлучује о законима, а ко о неким другим питањима”.

Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара да ли је потребно изменити Закон о родној равноправности с обзиром на Ускршњу посланицу патријарха Порфирија у којој је патријарх оценио да се иза родно осетљивог језика крије борба против брака и породице.

“Ја немам право да оцењујем патријарха и васкршњу посланицу. Нити бих то икада учинио. Ми разговарамо и са Патријархом и са светим синодом, неретко и са сабором СПЦ,” рекао је Вучић.

Додао је да се он и Влада Србије увек труде да са СПЦ пронађу и најмањи заједнички именитељ, за рад, делатност и будућност.

“Српску цркву сматрам једном од најважнијих институција у нашој замљи, и не само у нашој земљи. Једној од наважнијих институција за опстанак нашег народа и могу да вам наведем безброј места у којима тешко да би Срби преживели да тамо нема српске цркве”, рекао је Вучић.

Додао је да у Србији “постоји принцип секуларности, односно одвојеност државе од цркве. “Зна се ко одлучује о законима, а ко доноси одлуке о неким другим питањима”, закључио је Вучић.

Вучић и Додик честитали Ускрс
На крају обраћања, председник Александар Вучић и председник РС Милорад Додик пожелели су срећан Ускрс свим православним верницима.

Вучић: Моје је да водим рачуна како ће Срби да преживе на КиМ
Председник Александар Вучић рекао је да је његово да води рачуна о томе како ће Срби да преживе на КиМ, а не како да сачува власт од оних којима ни до чега није стало већ до тога да наставе да пљачкају државу.

На питање да прокоментарише изјаве појединих политичара које су се појавиле у јавности после његовог сусрета са Србима са КиМ у Рашки, да је то била представа и да није понудио ништа, Вучић је рекао да је то хајка и истакао да само јака држава може да обезбеди додатна средства и помогне Србима на КиМ.

“Хиљаде и хиљаде људи су радосни после онога јуче што су видели у сваком смислу, проблем је што неки овде то не разумеју. А када говоре о томе да сам крив што сам рекао да знам колико се они који упадају на север да убијају Србе плаше Милана Радојичића, нисам слагао ништа. О томе имате десетине и десетине бележака у свим нашим службама снимљених разговора и свега другог који то недвосмислено потврђују”, рекао је Вучић новинарима.

Он је додао да Милан Радојичић није академик, али је увек био спреман да се бори за свој народ за разлику од свих других који су проналазили неки начин да некога криминализују.

“Ако знате нешто, молим вас пријавите надлежним државним органима, а немојте да причате по телевизијама глупости, него отиђите и кажите тај је урадио то и то и ми ћемо одмах да реагујемо и неће бити заштићених, нити ће то бити Радојичић нити било ко други, али немојте да тражите разлог да водите кампању против Срба у било коме другом зато што знате од кога сте добили налог да ту кампању водите и знате од кога сте добили налог да ослабите српску позицију на КиМ”, рекао је Вучић.

Вучић: Србија ће се трудити да сачува основе независне политике
Председник Србије рекао је да ће се Србија трудити да води политику пријатељства са САД, али да неће водити непријатељску политику ни према Русији ни према Кини и да ће се трудити да сачува основе независне политике.

Вучић је то изјавио коментаришући изјаву шефа Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмса Рубина који је приликом посете Црној Гори рекао да се “нада да се Подгорица неће поново окренути Београду и Москви”.

“Нећу одговорити на изјаве Џејмса Рубина, зато што сам желео да будем господар сваке неизговорене речи и да не ставим додатни терет на леђа Републици Србији”, рекао је Вучић.

Додао је да су изречене тврдње неистините и да само “говоре о томе да су неки људи у америчкој администрацији наслоњени на време из деведесетих година”.

“Ми ћемо се трудити и наставити да водимо политику пријатељства и према САД и према свима другима, али такође нећемо као што неки други хрле и то грозничаво у сукоб са Кинезима, Русима и осталима, ми у тој њиховој трци нећемо учествовати. Не пада нам на памет. И трудићемо се да сачувамо основе наше независне политике”, навео је Вучић.

Додик: Упознао сам председника Вучића са унутрашњим проблемима у БиХ
Председник РС Милорад Додик захвалио је председнику Александру Вучићу јер увек, како је рекао, нађе време и простор за разговоре.

Разговарало се о аеродрому у Требињу, и Кузмин-Рача, Рача-Бијељина.

“Упознао сам председника Вучића са унутрашњим проблемима у БиХ, који су кулуминирали безобразним начином решавања имовине.Ситуација је потпуно бременита да се уставним положај РС помери, да се постави имовина као проблем на нивоу БиХ, рекао је Додик.

Уколико се, каже, буде инсистирало на томе, ми нећемо бити у могућности разговарамо са инвеститорима.

“Наша одбрана јесте да ћемо ми и најозбиљније размишљамо о томе да донесемо одлуку о самосталности Републике Српске”, рекао је Додик.

“Све што хоћемо јесте да се поштује Дејтонски споразум, Устав РС, поштовање целовитости БиХ”, рекао је Додик.

Вучић: Крећемо у изградњу два меморијална центра
Председник Александар Вучић рекао да га је председник Додик упознао са његовим виђењем стања у БиХ и о борби и покушају РС да сачува права из Дејтонског споразума.

“Рекао сам у има Републике Србије да је Дејтонски споразум суштина и да ћемо подржати све што се договоре три конститутивна народа у БиХ, а што је у складу са дејтонским споразумом“, навео је Вучић.

Вучић је најавио да се креће у изградњу два меморијална центра – у Доњој Градини и једног у Београду посвећених јасеновачким жртвама. Напоменуо је да је патријарх Порфирије прихватио да учествује у овом пројекту.

Додао је да Србија наставља да помаже још пет општина на територији БиХ.

Председник Србије честитао Васкрс свим верницима.

Почео састанак Вучића и Додика
Почео састанак председника Александра Вучића са председником РС Милорадом Додиком. Састанку присуствује и министар финансија Синиша Мали.

Састанку је присуствовао и министар финансија Синиша Мали.

Уочи састанка, Милорад Додик је на Твитеру објавио да ће разговарати о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, и о проблемима Срба на Косову и Метохији.

Додао је да ће анализирати и спровођење пројеката које Република Српска и Србија заједно реализују у Српској.

Подели на: