Најновије вести

Вучић и Лајчак ”у четири ока” о наставку дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић састао се данас на Бледу “у четири ока” са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

 

 

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је након разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да је недвомислено да су европске интеграције Србије повезане са питањем Косова.

„Не можемо да будемо део ЕУ док не решимо односе са Приштином и то је јасно свакоме и не треба да се лажемо“, објаснио је он у изјави новинарима након разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком на Бледу.

Нагласио је да ће разговори са Приштином бити настављени на техничком нивоу и да очекује да ће ускоро Лајчак посетити Београд и Приштину.

Вучић је рекао да га брине чињеница да Приштина креће у нову акцију лобирања за признање, као и пријема у међународне организације.

„Брине ме чињеница, а добили смо информације, не од Мирослава Лајчака, већ из обавештајних извора да Приштина од 4. септембра у потпуности зауставља даљу имплементацију Вашингтонског споразума“, рекао је Вучић новинарима.

Он је казао да Приштина креће у нову акцију лобирања за признање једнострано проглашене независности, као и са захтевима да буду прихваћени у међународним организацијама од Интерпола до Унеска.

То ће, уверен је председник, унети додатну нестабилност у региону, а наше је да се на то припремимо.

Вучић је рекао да ће се Србија кад год буде била позвана у Брисел одазвати и да ће бити спремна за разговор.

Лајчак је пре почетка Бледског стратешког форума рекао за Тањуг да ће данас на Бледу имати одвојене разговоре са Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у циљу припрема састанка главних преговарача.

Лајчак је казао да је сваки разговор потребан јер се “на терену дешавају стално нове ствари”.

“Треба да се договоримо како да припремамо састанак главних преговарача, тема и питања тог сусрета. Живот иде даље и ми треба да пратимо догађаје”, навео је он.

У медијима се последњих дана спекулисало да би дијалог у Бриселу могао да буде настављен 7. и 8. септембра на нивоу шефова делегација Београда и Приштине, а Курти је раније данас на Бледу рекао за Тањуг да очекује да ће током јесени бити одржан следећи састанак главних преговарача.

Подсетио је да су већ била одржана два састанка на највишем нивоу, а да би до трећег могло доћи на јесен.

Он је додао да то, међутим, зависи од посредника у дијалогу, Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Иначе, Лајчак је пре неколико дана на Твитеру написао да је разговарао телефоном са шефовима делегација Београда и Приштине поводом припрема за њихов следећи састанак.

Лајчак је навео да је имао “садржајне, одвојене разговоре” са првим потпредседником косовског премијера Бесником Бисљимијем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем о припремама за следећи састанак на нивоу главних преговарача”, написао је изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине одржана је 19.јула на највишем политичком нивоу, а после састанка са Вучићем и Куртијем, Лајчак је констатовао да је разговор био тежак и да је постигнут “мали напредак”, а да је једини закључак да ће дијалог бити настављен.

Подели на: