петак, 25. јуна 2021. | 12:29

Вучић и Скот обележили годишњицу операције Халијард

Председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Београду, Кајл Скот, обележили су у резиденцији америчког дипломате, 75 година од операције Халијард током које су Срби спасили више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца.

 

“Заједно се сећамо Операције Халијард, једног од симбола српско-америчког савезништва – пре 75 година је храбри народ мале Србије спасио више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца, у највећој акцији те врсте у Другом светском рату”, написао је председник синоћ на свом инстаграм профилу.

Амерички дипломата је на свом твитер налогу претходно написао да има част да у свом дому угости председника Србије Вучића.

“Имам част да вечерас у свом дому угостим Вучића који нам се придружио како би одали почаст савезницима из Другог светског рата, Србима и Американцима који су 1944. године били део операције Халијард”, написао је Скот.

На твитер налогу Амбасаде САД у Београду раније јуче је објављено да су у лето 1944. године, Срби и Американци заједно организовали највеће спасавање савезничких авијатичара у току Другог светског рата.

“Вечерас се присећамо приче ових хероја и планирамо обележавање успомене на њих 15. септембра у Прањанима”.

Обележавању у резиденцији америчког дипломате су присуствовале бројне личности међу којима и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Подели на: