Најновије вести

Вучић: Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да иде у Брисел на дијалог Београда и Приштине како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ.

 

 

Вучић је, након присуства приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће наменске индустрије за потребе јединица Војске Србије, у изјави новинарима, поручио да Србја никоме, и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међунардних правила, међународно правних норми од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума.

„То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани“, истакао је он.

Вучић је,на питање да ли Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, рекао да не жели то да коментарише.

„Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донео одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца“, приметио је он.

Вучић је рекао да није лако јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату.

Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више, те додао да је питање колико један ентитета, или нека држава тај терет може да преузме на севе.

„Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга“, рекао је Вучић.

На питање како тумачи реакцију ЕУ, односно саопштење у којој се изједначава кривица Београда и Приштине за подиздање тензија на КиМ, и размену запаљиву реторике, одговорио је да нема никакав коментар.

“Тако је најбоље”, констатовао је Вучић.

Немамо ми проблем са темама, али зна се шта мора да буде ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Београд нема проблем са темама састанка у Бриселу, 18. августа, и да жели да разговара о свему, и о Заједници српских општина, али не на начин на који то жели Приштина, јер је успостављање ЗСО јасно предвиђено Бриселским споразумом.

“Разговараћемо о свему, и сва та питања ћемо да покренемо, а да ли ће то да има било каквог смисла или неће, чему сам склонији да верујем, видећемо за два, три дана”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на Војној академији.

На питање да ли ће Београд ставити на дневни ред тему таблица, јер се ближи 1. септембар до када је Приштина одложила одлуку о реципроцитету, Вучић је рекао да ми немамо проблем са темама.

“Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да можемо да купујемо самолепљиве сличице, да лепимо у албум, да купујемо жваке и да нам неко говори да ЗСО мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислео, онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива”, рекао је Вучић.

Подразумевало се, Бриселским споразумом, да овлашћења ЗСО буду много шира и већа.

“Ако њих не интрересује Устав Србије, што би нас занимао њихов…Шта нас брига шта мисле и они и сви други, јасно је шта је испреговарано”, рекао је Вучић.

Када је реч о питању таблица, понавља да је ту ситуација чиста:

“Ако неко хоће на силу нешто да спроведе, може све на силу, само не зна се докле.. Немојте да очекујете од Србије да вам олакшава на било који начин, и не рачунајте да можете да проведете погром становништа”, рекао је Вучић и додао да је “смејурија” оно што се последњих дана дешава на КиМ.

“Постављају цистерне.. као мала деца, која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа”, додао је он.

На питање шта очекује од састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, у уторак, уочи дијалога, Вучић је рекао да ће разговараи са Столтенбергом, као и са америчким представником Габријелом Ескобаром, и неким другима, те да не зна шта да очекује.

ВС и тзв. оружане снаге Косова нису за поређење

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да снага Војске Србије и такозваних оружаних снага Косова уопште није за поређење.

“Што се тиче снаге наших оружаних снага и онога што не би смело да постоји, тзв. војска Косова, ја их не потцењујем, али то просто није за поређење”, рекао је Вучић одговарајући на питање мозе ли се упоредити снага орузаних снага тзв. Косова и Војске Србије.

Он је истакао да оружане снаге Косова не би смеле да постоје по Резолуцији 1244, али да су земље Квинте дале зелено светло, да би их и оне и Турска озбиљно наоружавале.

На питање како објаснити да поједини београдски интелектулаци правдају Аљбина Куртија, Вучић је рекао да они не правдају њега већ себе и оно за шта се они залазу.

“Увек је део њих био против Србије, то није тајна. Поједини интелектуалци правдају себе, своје ствове, позиције”, закључио је Вучић.

Подели на: