Вучић: Играмо на ивици жице

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је “апсолутно лицемерје” то што они који су га нападали због његовог плана за Косово и Метохију и одбацивали тај план, сада тврде да нису ни знали за тај план.

 

Александар Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, указао да се сада види свеукупно лицемерје, када кажу да нису ни чули шта је садржај предлога.

Вучић: Много тога новог на војној паради у Нишу

Председник је позвао је све Нишлије и људе из околине да у петак, 10. маја, дођу на војну параду поводом Дана победе, који се иначе обележава дан раније, и најавио да ће присутни моћи да виде много тога новог у ваздуху.

Присутни ће имати прилику да виде у више различитих ешалона 1.500 војника који су опремљени по највишим светским стандардима.

“То ћемо да ширимо на 3.000 војника, формираћемо нову јединицу, једну у Прибоју, а једну у околини Лознице. То су брдско-планинске и специјалне јединице, што је добро и за та места. Оно што ће посебно да обрадује људе јесте оно што ће да виде у ваздуху, а видеће много тога новог и доброг”, рекао је председник Србије.

“Што сте га онда нападали од првог момента? Па главу сте ми откинули, а нисте ни чули о чему се ради. Пошто не знате како да ме критикујете, онда сада када кажем да је пропао тај предлог, кажете да нисте ништа ни чули о њему. Што сте га нападали и рушили све, а нисте ни хтели да чујете”, поручио је Вучић.

Подсетио је да су сви слојеви друштва били позвани на дијалог, да су многи говорили, од којих су неки хтели поделу, неки замрзнути конфликт, али опозиција, осим што је била против свега, ништа није рекла.

“Нису ни чули предлог а разапињали су ме на крст, нападали. То је нешто што је за мене потпуно нелогично. Суштина је да морамо да будемо озбиљни и одговорни”, поручио је председник

Вучић је указао да су Албанци направили неколико битних грешака, али да и због њих не можемо рећи да ће народу бити боље.

“Не смемо да правимо те грешке. Нисам смео и желео на било који начин да окренемо леђа Ангели Меркел и Емануелу Макрону после изванредних сусрета са председником Кине Си Ђинпингом и Русије Владимиром Путином. Сувише смо мали да можемо тако да се понашамо. Ако сте неодговорни као они да мислите да можете да се силите, то је лош потез. Морамо као на ивици жице да водимо рачуна о својим интересима, али исто тако да будемо рационални и одговорни”, објаснио је Вучић.

“Нема моралног олакшања”

Вучић је рекао да данас добро разуме да оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска неких земаља, њихових обавештајних служби, које су покренуле све своје агентуре по разним земљама, како политичке, тако и медијске, да раде а приори против таквих решења.

Ишли су огромном снагом да све то сруше, подвукао је председник.

“Шта је решење сада, осим што ће Косово и Метохија, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност и сувереност на целој територији. Па ћу да питам многе стручњаке који су протестовали што сте то радили? Како је могуће да нисте могли да сагледате реалност? Што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ?”, упитао је Вучић.

Рекао је да то не доноси њему никакву врсту моралног олакшања, и додао да се не осећа добро, јер је сав свој политички живот посветио озбиљном решавању проблема.

“Хај тек” фабрика у Србији, у уторак објава о томе

Председник је рекао да ће у уторак заједно са важним европским инвеститором имати велику објаву о новој инвестицији у Србији, а реч је о фабрици највише технологије.

“Ту ће бити запослени и плаћени веома добро инжењери, наши најшколованији људи”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да ће та фабрика бити у близини Београда, јужном Банату или Срему.

“Милслим да је Панчево и околина Панчева за њих идеално место. Говорићемо о томе у уторак. Много сам радостан због тога, јер ће то показати Европи и свету да можемо да радимо најфинију технологију, а не оно што би захтевало никакво знање и само радну снагу. То ће променити позицију Србије на мапи најважнијих инвестиционих дестинација на старом континенту. Поносан сам и срећан због тога”, рекао је Вучић.

Он је, говорећи у инфраструктурним пројектима, рекао да ће ускоро бити отворен пут Обреновац-Чачак, затим за десет дана ће бити отворена Грделичка клисура и комплетан јужни крак Коридрора 10.

Најавио је да ће ове године уследити “најозбиљније” повећање плата, најпре медицинским сестрама, како би се спречио њихов одлазак у иностранство.

Даље ће се, како каже, повећавати плате лекарима, наставницима, али и војницима и полицајцима.

“Ја нудим ауто-путеве, а они нека буду нинџе”

Председник Србије рекао је да је, долазећи на посао, поздравио особе које су биле у шатору које је опозиција поставила синоћ у оквиру свог протеста.

“Нисмо у истој сфери интереса, на истом нивоу. Ја сам далеко испред, нинџе не могу да погледам, нити да се са њима сукобљавам”, рекао је Вучић поводом изјаве Бранислава Лечића да ће учесници протеста бити командоси и нинџе у одбрани од његове политике.

Када је реч о најави да ће у шатору организовати онференције за штампу, Вучић је рекао да су то њихове странке радиле и раније.

“Мисле да ће тако да врше притисак на мене. Сваки дан ћу им махнути када долазим на посао”, најавио је он.

Указао је да је замолио министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да им ослободи сав простор у парку.

Истакао је да погрешно мисле многи да је у политици важна техника.

“Није важна техника, већ садржај, шта је то што људима нудите – план и програм, а не нешто друго. Од њих нисам чуо никакав план и програм”, подвукао је он.

Подели на: