Најновије вести

Вучић: Имамо поверења у Макрона

Председник Србије Александар Вучић изразио је у разговору са министарком одбране Француске Флоранс Парли захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу и поручио да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона.

 

Председник Србије је на конференцији за новинаре с министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

“Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.

“Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа из Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије”, рекао је Вучић.

Наводећи да две земље имају добру сарадњу, Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском.

Председник Србије је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.

“За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будуцност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.

Парли: Француска није против проширења, али прво реформа ЕУ
Министарка одбране Француске Флоранс Парли истакла је да Француска није против проширења и да се неће ништа мењати у ономе што је до сада преговарано са Србијом.

Парли је нагласила да је Западни Балкан сусед ЕУ и да је битно да буде укључен у Европу, као и да се изузме од негативних утицаја.

Подсетила је да је Макрон рекао да Европа мора обавити сопствене послове, пре него што дође до новог поширења, али да паралелно жели да постоји још већи утицај Уније у том региону у сваком смислу.

Објаснила је да је Француска за даље отварање приступних преговора поставила као предуслов да се спроведе рефорам процеса преговарања, у циљу да он буде бољи за земље које улазе у тај процес.

Навела је и да је неопходно да се ЕУ дубински реформиши, за шта је потребно више година.

Парли је нагласила да је њена посета наставак јулске посете председника Француске Емануела Макрона, када је договорено да се партнерство две земље унапреди у области одбране.

“Он ми је рекао колко држи до француско-српске сарадње. Она није само историјска, већ и стратешка. Братство по оружју је остало у срцима још од Првог светског рата, а сада имамо унуке преживелих који сведоче о нашој заједничкој историји”, објаснила је француска министарка.

Истакла је да Француска неће заборавити допринос српског народа у Првом светском рату.

Пренела је да је са председником Вучићем и њеним српским колегом Александром Вулином имала веоам квалитетне разговоре, подсећајући и да ове године две земље обележавају 180 година дипломатских односа.

Када је реч о билатералним односима у области одбране Парли је истакла да постоји заједнички интерес за развојем стратешког партнерства, и да између министарстава постоје отворени и слободни дијалог, те да Француску занима на који начин Србија анализира улоге у будућности региона и континента, посебно по питању КиМ, будућности НАТО, борбе против тероризма и организованог криминала.

Похвалила је учешће српске војске у мировним мисијама, истичући да Србија има признату експертизу у области медицинске подршке коју жели Француска додатно да валоризује.

“Желимо да поздравимо значајно ангажовање Србије на тешком терену, где нико не жели да иде. То говорим утолико пре пошто је 25. новембра Француска изгубила 13 својих припадника у Малију”, рекла је она подвукавши да је квалитет српског учешћа веома добро оцењен.

Указала је и на сарадњу у области наоружања подсећајући да су хеликоптери већ испоручени, и да се ради на успостављању центра за одржавање, а да ће се сарадња проширити и у оквиру система одбране “Мистрал 3”, што је посебан знак поверења.

Нагласила је да Француска поштује одлуку Србије да буде неутрална на војном плану.

Подели на: