Најновије вести

Вучић из Брисела: Ово је једна од најбољих посета, чекамо и другу страну

Након састанка Вучића са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, двојица званичника обратили су се медијима.

 

 

Нон-пејпер можда настао у албанској кухињи; напад на Србију”

Објављен “нон пејпер” који је уздрмао регион: Предлози нових граница на Балкану

“Залагаћу се за миран разлаз, БиХ овако не може”

“Ово је једна од најбољих посета коју сам имао. Разговарали смо о важним питањима и као прво потребно је да кажем да смо успели у последњих 10 година да повећамо трговинску размену која износи више од 10 милијарди евра”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Када је у питању дијалог Београда и Прштине, Вучић истиче да је Србија томе веома посвећена

Чомић тврди: Србија је спремна за Закон о истополним заједницама
“Морам да кажем да смо имали много посвећенији и конструктивнији приступ и дошли смо у Брисел у нади да ћемо наћи исту одлучност и на другој страни. Ми можемо само да наставимо да радимо на овом процесу”, додаје председник Вучић.

Објаснио је да имамо одређене потешкоће са којима се суочавамо, које се пре свега тичу Косова, али да смо се обавезали да радимо на сарадњу са ЕУ.

“Као што можете да видите – ништа не кријем”, додаје.

Упитан да ли нон пејпер који је забринуо регион заиста постоји, и да идеје о промени граница укључују земље региону, као и да ли постоје разговори у ЕУ о томе, Борељу одговара да није примио тај “наводни фантомски документ“.

“Нисам га видео, чуо сам за њега, али како је реч о нон пејперу то за мене није предмет разговора”, каже Борељ и додаје да се мора концентрисати на дијалог. Како додаје, жели да цео Западни Балкан буде део ЕУ без промењених граница.

Вучић на ову тему каже да није разговарао са Јанезом Јаншом, и да је њихов последњи разговор био о панедмији коронавируса.

“За разлику од многих других, ја сам увек отворен за било какве врсте дебата. У потпуности смо фокусирани на нашу економију, на европски пут и економски напредак, и наравно да подржавамо интегритет БиХ и то сам нагласио више пута, као и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ што је наша обавеза. Нисам видео никакав документ”, каже и додаје да што се тиче Вашингтонског споразума – обавеза је да се обезбеди оно што је потписано у Бриселском споразуму.

“Надамо се да ће друга страна допринети решавању тих проблема”, каже и додаје истиче да из Вашингтонског споразума ништа нисмо прекршили.

Борељ: Дијалог је важан
Борељ каже да је разговарао са новим премијером тзв. Косова и да ће се разговор и дијалог наставити средином маја.

“За нас је веома важно да се дијалог настави јер је то једини начин да се разреши једна тешка ситуација“, објашњава.

Што се тиче отварања нових поглавља, Борељ подсећа да је процес приступања дугачак процес и да државе чланице одлучују о отварању и затварању поглавља.

Ово је специјалан дан за нас, додаје председник Србије Александар Вучић и наводи да овај дан пореди са свим посетама као и да је “суперсрећан”. Задовољан је, каже, и обавезама које смо преузели, а очекује и убрзање европског пута.

“Нисам тражио отварање нових поглавља, сада то очекујемо. Очекујем да ћемо то постићи и остварити добре резултате”, додаје.

Фокус био на преговорима о чланству Србије у ЕУ
Европски комесар за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ истакао је данас да је, за убрзање европског пута Србије, неопходно спровођење реформи, али и усклађивање са безбедносном и спољном политиком ЕУ, те истакао посвећеност Србије наставку дијалога са Приштином и и опредељност да настави, како би се постигао коначни споразум.

Борељ је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем истакао да је ЕУ потпуно посвећена европској перпсективи Западног Балкана, додајући да је свакако Србија центар тог региона. Пренео је да је фокус разговора био на приступним преговорима Србије и на могућности убрзања тог процеса.

“Веома сам срећан што је Вучић прихватио мој позив да дође”, каже на почетку обраћања Жозеп Борељ и наводи да су разговарали о конкретним питањима.

“Још једно од питања јесте усклађивање Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ”, додаје.

Разговарали су и о дијалогу са Приштином, а Борел истиче да је охрабрио Вучића да настави овим путем како би се постигао споразум.

Сматра да је добро што је Вучић посетио Брисел, као и што су разговарали о важним питањима.

“Надам се да ћемо у будућности побољшати европску перспективу Србије”, додаје.

Подели на: