Најновије вести

Вучић је пренео да у понедељак путује у Брисел

Александар Вучић је пренео да у понедељак путује у Брисел, где ће већ истог дана имати поједине састанаке и радну вечеру, док у уторак следи дијалог.

 

лександар Вучић наводи да је дијалог важан, али и да га не занима шта унапред причају представници Приштине.

“Увек сам се дивио онима који, у спортском смислу, пре почетка утакмице прете како ће неког да разбију, а само је питање колико ће друга страна да прими голова… Али, када утакмица почне, обично се ствари другачије одвијају”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара након отварања фабрике ауто-делова у Јагодини.

Зато га, каже, не интересује шта унапред причају представници Приштине.

“Што се мене тиче, могу сасвим озбиљно да поручим, ако мислите да долазите по ствари о којима говорите, не морате ни да путујете. Мислим да је дијалог важан, да је важно да покажемо поштовање према ЕУ, али и због нас је важно да разговарамо да бисмо спуштали тензије, и обезбедили сигурност за наш народ на КиМ”, рекао је председник.

Што се тиче мешања Приштине у то који ће пут Србија да изабере, а поводом изјаве Вјосе Османи да је време да “Србија одлучи шта жели”, Вучић је рекао да није њихово да о томе одлучују.

“Они одавно, бар јавно кажу да не желе да буду грађани Србије, па их молим да то не чине, јер ми ни већим силама не дозвољавамо да нам се уплићу у наше односе, а камоли лицима која то ничим нису заслужила”, рекао је председник.

Вучић је поручио да се Србија налази на ЕУ путу, и то много испред од оних који би да јој држе лекције.

“Србија је независна и суверена земља и штитићемо интересе својих грађана. А, да ће бити једноставно у Бриселу, неће никоме. Они долазе да направе шоу, ми да будемо озбиљни и одговорни и посвећени дијалогу. А резултат пише на крају утакмице, не пре почетка. То пре почетка сам хиљаду пута гледао”, рекао је Вучић.

“Нема поверења у региону ако стигматизујете цео народ”
Ако неко мисли да је могуће говорити о поверењу, а стигматизовати цео народ, заборављајући на чињенице и упркос чињеницама, онда ту решења нема, поручио је председник Александар Вучић поводом различитих реаговања у региону и подизања тензија после потврђивања пресуде Ратку Младићу и седнице Савета безбедности УН.

Он је оценио и да неки све то користе не да би говорили о прошлости, већ о будућности у којој треба да буде заустављена Србија.

“За нас је важно да извучено поуке из прошлости и шта смо лоше радили, али не треба да газимо по српским жртвама”, указао је Вучић.

Он је објаснио да ћемо поштовањем према сопственим жртвама имати право да о њима говоримо, али показати поштовање и за друге жртве.

Одговарајући на питање новинара о томе зашто су ове теме наишле на различита тумачења у Београду, Сарајеву и Бањалуци и зашто се користе за подизање тензија, Вучић је рекао да је за Србију будућност то колико има фабрика и колико ће радом да мења своју будућност, а не да се бави тиме колико ће некога да мрзи.

“Наше је да се радујемо свакој фабрици, сваком новом запосленом… То је наша победа, када ‘Фишер’ отвори фабрику типлова, нове фабрике у Ћуприји, Свилајнцу, Рековцу… Само тако идемо напред”, поручио је Вучић.

Он се осврнуо на то са коликом мржњом је говорио једног учесник из региона на седници СБ УН, а говорио о нашем народу, о људима који живе и у његовој земљи, питајући се шта се може очекивати од таквих људи.

“Нису то ни босански ни хрватски Срби, већ Срби. Овде никада не кажемо српски Бошњаци или Хрвати. Само Срби немају правом да буду Срби”, указао је Вучић.

Поручио је да смо се борили на СБ УН и да ћемо се борити и у Бриселу, а да је стална фаза да не размишљамо о сукобима, да одговоримо када треба, али да размишљамо како да идемо напред и да отварамо фабрике.

“Ако је Марковић крив неће га нико штитити”
Ако је Драган Марковић за било шта крив, он ће да одговара, и нико га неће штитити, ни ја ни било ко други, поручио је у Јагодини председник Србије.

Вучић је, одговарајући на питање да ли су институције завршиле истрагу у случају Драгана Марковића Палме, као и да ли је ово данашње заједничко појављивање политички прихватљиво, односно порука истражним органима који воде истрагу, нагласио да се он држи стриктно правних норми.

“Дошао сам овде на отварање фабрике. Немојте полазити од тога да је он крив јер га је неко оптужио који је нас оптужи да уместо кокошака држимо дрогу, а када смо пронашли кокошке није било ‘извините'”, рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да Марковића, ако је било шта противзаконито учинио неће штитити “ни име, ни презиме, ни партијска функција”.

“У томе је разлика између оних који данас управљају земљом и оних који су то чинили пре”, рекао је председник.

“Биће задовољена правда у случају Пантића и Ћурувије”
Упитан за случај убиства Милана Пантића, председник Србије изразио је уверење да ће држава успети да заврши процес истраге убиства новинара Милана Пантића у Јагодини и Славка Ћурувије.

Вучић је, упитан за тврдње председника истражне комисије за случај убиства Милана Пантића да неко кочи процес, подсетио да се ради о новинару који је убијен у време “досовског” режима.

“Ми смо дали све од себе и лично сам се ангажовао. Наложио сам Верану Матићу да се позабави тиме, као и Комисија и позвао све друге да помогну надлежним државним органима у проналажењу починилаца најтежег кривичног дела”, објаснио је он.

Вучић је изразио уверење да је дошло до одређених помака и да ће случај бити решен, али додао и да није он тај који треба да суди и доноси одлуку да ли има довољно доказа или не, већ надлежно тужилаштво.

“Упркос чињеници да је могуће проводити истрагу после толико време, пошто они који нас данас критикују нису ништа урадили за својих 11 година власти, и скривали чињеницу да је убијен частан човек, уверен сам да ће случај бити решен. Као што нису успели да казне убице Славка Ћурувије. Уверен сам да ћемо успети да завршимо оба процеса и да правда буде задовољена, ако је то могуће после толико времена”, закључио је он.

Палма: Титуле почасног грађанина Фишеру и Вучићу
Данас је Спасовдан, велики празник и велики дан за Србију, јер је “Фишер” као пета компанија по економској моћи дошла у Србију и запослила раднике, рекао је председник Скупштине Града Јагодине Драган Марковић Палма, на отварању погона Групације Фишер у Јагодини.

Нагласио је да стране инвеститоре привлачи економска сигурност, политичка стабилност и здравствена безбедност, јер Србија има вакцине.

Марковић је захвалио власнику “Фишер групе” Клаусу Фишеру што је запослио 150 радника и што ће до краја године укупно запослити до 400.

“Ја сам сигуран да ћете ви бити наш економски представник и да ћете помоћи господине Фишер да и у остале градове којима је то неопходно стигну фабрике”, рекао је Марковић.

Он је најавио да ће Град Јагодина доделити титуле почасног грађанина Фишеру због тога што инвестира у том граду и председнику Александру Вучићу због тога што обезбеђује услове да се људи запошљавају.

Подели на: