Најновије вести

Вучић: Колико је то лицемерно

Београд — Након разговора са породицом Петровић, власницима винарије из Велике Хоче, којима су косовске власти одузеле скоро сво вино, одговарао је на питања новинара.

 

 

Говорећи о напетој ситуацији на КиМ, председник Србије је истакао да се све ово што се дешава не дешава због хапшења Дејана Пантића, за ког се не зна ни где је, ни зашто је ухапшен. Рочиште није почело, нико не зна где је, ни адвокат, казао је Вучић.

“Није то једини разлог, дан пре тога Курти је рекао да су само пусте жеље да се формира ЗСО, на дан када вам бербок, какво лицемерје, каже да је Србија крива, ту ноћ сте упадали са специјалцима и хтели да заузимате опште изборне комисије. Знали сте да избора неће бити али сте хтели да провоцирате Србе и на силу да упаднете. Јел то логично?”, упитао је Вучић.

Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора
“Бербок је одговорила уместо команданта Кфора, а Кфор још није добио захтев за повратак наших снага на КиМ, добиће га у четвртак поподне, изнећу пред њих пет важних докумената и питати који желе да поштујемо, поштоваћемо тај један”, даље каже Вучић.

Кажите ми, који споразум Приштина поштује, а изјаву Бореља нећу данас да коментарише, изјавио је председник Србије, одговарајући на питања новинара.

“Не желим да одговорим, јер се плашим да је његова данашња реакција последица напада које је доживео када је означио стварног кривца за неконструквитивност и пропаст преговора у Брселу”, рекао је председник Србије.

“Кажите ми који документ хоћете да поштујемо и ми ћемо да га поштујемо. Не морате све, ево шведски сто. Хоћете Кумановски споразум, Повељу УН, Резолуцију 1244, Бриселски споразум или Вашингтонски споразум. Али немојте да нам кажете да ниједан од тих пет не желите да поштујете. Ни Приштина ни они који јој помажу. Кажите више шта хоћете од ове земље”, упитао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву.

“Кажу да у Приштини не постоји Влада која ће формирати Заједницу српских општина. Шта ме брига? А у Београду треба да постоји Влада која ће да пусти Приштину да постане члан УН. Па да ли сте ви реални?”, упитао је Вучић.

Навео је и да је добио уверавања да неће бити нових упада на север КиМ и рушења барикада, а Србе је позвао да не наседају на провокације. “Чинимо све, радили смо јуче цео дан док нисмо синоћ добили уверавања да неће упадати да руше барикаде. Молимо још једампут да невине Србе пусте на слободу и косовску полицију да више не упадају са дугим цевима, а показали смо фотографије тих људи са дугим цевима. То немају ни по једном основу право да учине”, нагласио је Вучић.

Председник је истаклао да наша страна не жели никакав сукоб на КиМ. “Нама је све на свету потребно, али нам то није потребно и хоћу да то и људи у свету разумеју, као што су Срби разумели”, рекао је Вучић.

Он је објаснио да је шок бомба, коју је неко бацио, пиротехничко средство којим је неко некога упозорио, а не оружје. “Сад ваљда треба бомбаровати целу Србију, зато што кад им одговора и кад на неког треба да свале кривицу, север Косова је део Србије, а кад им не одговара онда није”, рекао је Вучић.

Поновио је да апелује на Србе да не наседају на провокације.

На питање новинара о томе шта очекује у наредном периоду, Срђан Петровић је одгворио да се нада повратку нормалном животу.

“Ми смо у шоку, у великом шоку. Стабилизујемо се и покушавамо да се вратимо нормалном животу. Многи манастири имају своју земљу у Великој Хочи. Ми желимо да наставимо производњу и да наставимо да радимо и да живимо од свог труда”, рекао је Петровић новинарима.

“А шта то треба да се деси да спроведу чак и своје судске пресуде, па ништа, не може нико да их натера, али зато ће да добију визну либерализацију”, рекао је Вучић.

На почетку обраћања медијима је рекао да је Србија успела, колико је могла, помогла породици којој је одузета имовина. Захвалио се породици Петровић који се, како истиче Вучић, нису одрекли ни свог презимена, ни порекла, када су на њих дошли с дугиом цевима.

Срђан Петровић се захвалио и држави Србији, председнику и доректору Канцеларије за КиМ, који је са њима био цео дан у четвртак, када им је одузето вино.

Подели на: