Најновије вести

Вучић: Крајем године поново веће плате у јавном сектору

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће већ на крају године опет бити повећане плате у јавном сектору, здравственим и просветним радницима и другима. Планирамо и додатне подстицаје за запошљавање после епидемије коронавируса, рекао је председник.

 

Све ово смо издржали лакше него други. Неће бити смањења плата у јавном сектору, што ће бити редак случај у Европи, већ ћемо гледати и да опет повећамо плате на крају године здравственим и просветним радницима, а надам се и војсци и полицији и социјалним радницима”, рекао је Вучић током обиласка радова на реконструкцији Здравственог центра Прокупље.

Вучић је поновио да “априлско” повећање плата медицинским радницима од десет одсто није једнократна помоћ и подршка, већ трајно повећање.
Поводом навода да је неким лекарима повећање од десет одсто обрачунато као једнократна повишица, Вучић је рекао да је било неслагања људи на терену, у писању карнета, као и у односима Министарства здравља и РФЗО, што је сада решено.
На питање новинара да прокоментарише наводе лекара из Бујановца и Трговишта који су током епидемије почели да волонтирају и добили обећање да ће бити запослени, а да се то још није догодило, Вучић каже да ће добити посао “оног секунда” кад се буду приближили истеку уговора.
Вучић каже да држава жели да запосли што више људи, али да не баца паре, већ да постоје лекари који ће “покрити” територију Блаца, Куршумлије, који ће знати села и домаћине у околини.
Додао је да је лекар на Инфективној клиници пре шест или седам година имао основну плату од 64.000 динара, а данас око 106.000 динара и то без дежурстава и минулог рада, тако да заједно са тим добије до 150.000 динара.
Председник је казао да то није много велика плата, али да од ње може пристојно да се живи, а поготово у том делу Србије, да не иду сви у Београд.
“Нећу да дозволим да Београд буде једнако Србија, а да о свему другом ништа не бринемо”, казао је Вучић.
Зато се улаже свуда по Србији, од Аранђеловца до Пирота и Врања и Лесковца, до Кикинде и Сомбора…
Он је навео да држава улаже огроман новац у здравство и да су годишњи трошкови око 2,3 милијарде.
“Када на то додате ово што градимо, то је око 2,5 милијарди годишње, што је више од 50 одсто целог буџета Републике Српске”, рекао је Вучић.
Истиче да у привредном развоју убрзано стижемо земље које су биле испред нас и да очекује да већ крајем 2021. године сустигнемо по БДП-у Хрватску.
“Очекујем да ћемо крајем 2021. године, а наш план је био да се то деси 2027. године, имати исти БДП као Хрватска. То је наш план. То само говори којом брзином Србија сустиже друге и зато можемо да обнављамо све ове објекте, као у Прокупљу.

Планирамо додатне подстицаје за запошљавање

Идеја на којој радимо, а завршићемо за две недеље, јесу додатне мере подстицаја за фирме и компаније за додатно запошљавање после епидемије коронавируса, рекао је председник.
“Хоћемо да сачувамо све запослене и гледамо да запослимо нове. Хоћемо и део људи који је дошао из иностранства да сачувамо у земљи. Хоћемо да покажемо да нам је стало до њих. Као што ћемо се борити за лекаре између 40 и 50 година старости који су без посла у Топлици. То нису људи пред пензију”, рекао је Вучић.
Он је тако одговорио на питање да ли се размишља о новим економским мерама подршке, пошто су мере попут три минималца дале добар ефекат, али ће рецесија у свету трајати, па и последице епидемије у Србији, те да ли уопште има новца.
Вучић је указао да неки кажу да ће Србија остати без дознака из иностранства.
“Хајде да останемо без тих дознака, дајте да сви дођу у Србију”, истакао је он и додао да су нам грађани који се врате много кориснији за земљу него њихове дознаке.
Кориснији су, према његовим речима, пет пута више јер учествују у прављењу додатне вредности, а не, као до сада, у БДП-у других земаља.
“Зато ћемо се борити да остану и раде овде. Борићемо се да се не плашимо свог рада, већ да кажемо себи да можемо бити бољи од најбољих”, казао је он.
Вучић је истакао да сада људи све више верују у будућност земље, јер виде и знају шта се гради сваки дан.
Пренео је да се у Европи предлаже план за подизање привреде од 500 милијарди евра, коме се супротстављају Холандија, Данска и Аустрија, што је прокоментарисао помало изненађујућим.
“Неће то ићи лако. Важно је да се Европа подигне што пре, јер што више они упумпавају новца то ће за нас бити боље”, указао је председник.
Вучић је, поводом актуелног “правила” да није важно колики је јавни дуг, указао да то није важно три месеца, и да Србија неће упасти у ту замку као неки који имају јавни дуг од 150 одсто.
“Код нас јавни дуг не сме да пређе 60 одсто. Зато што ће опет доћи до питања како да финансирамо за годину или две. Да уништимо земљу као неки раније – нећемо. Пружаћемо се колико можемо, а моћи ћемо пропорционално нашој снази више него други”, додао је председник.

Подели на: