Најновије вести

Вучић: Курти обмануо јавност, то ће потврдити и ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после нове рунде дијалога у Бриселу, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти обмануо новинаре када га је оптужио да је одбио тачке предлога за данашњи разговор и поручио да ће то потврдити и представници ЕУ.

 

 

Све три ставке, све што пише овде, Србија је стопроцентно прихватила. Аљбин Курти вас је обмануо јер је тражио да се у све то убаци да се Србија суочава с прошлошћу, са геноцидом из 1878. године па до 1999. године… И он то зна, и то ће вам потврдити и ЕУ”, рекао је Вучић за Н1.

Он је истакао и да је чуо када је Курти новинарима рекао и да је Србија починила геноцид у Куршумлији и Лесковцу…

На питање како је одговорио на те Куртијеве оптужбе, каже да је одговорио озбиљно и аргументовано јер мисли да “мало боље зна историју и географију од њега”.

“Посебно сам се концентрисао на Други светски рат и њихову улогу у нацистичком покрету и свему што су чинили српском народу и свима који су били антифашистички орјентисани”, рекао је Вучић.

Додао је да је све време желео да пронађе начин да се разговара о будућности.

На констатацију Н1 да је Курти рекао да је он Вучићу поклонио три књиге, а он њему узвратио са три увреде, Вучић је рекао да то није тачно и да се трудио да буде одговоран.

У поређењу са прошлим сусретом када је био оштар, данас је, каже Вучић, само одговарао аргументима на неистине које је Курти изговарао.

На питање докле овакав дијалог може да нас доведе, пошто изгледа да се само вртимо у круг јер се отварају теме старе неколико векова, Вучић је одговорио да се “не отварају теме старе неколико векова, већ их они отварају”.

Вучић је поновио да је у припремама за дијалог, у којим учествује Лајчак, све што су се главни преговарачи договорили да буде на столу, Србија прихватила, укључујући чак и неке од приштинских амандмана.

“Али ми не причамо о рационалном приступу, већ с људима који све време траже да Србија буде одговорна за геноцид ин континуум, то је једино што их занима. Супер, шватио сам, Дачић је Милошевићев злочинац, ја сам Шешељев правни саветник, а Чанак и Наташа Кандић су светлост на крају тунела. Океј, разумео сам то све, али хајде да причамо о будућности – а он каже не може јер су Срби починили геноцид 1878. и сад ми ви реците шта још треба да урадим?”, рекао је Вучић.

Истиче и да ће Србија бити увек спремна да разговара, али да не зна шта да учинимо да се ово поправи.

Додаје и да мисли да представници ЕУ нису могли да верују шта слушају и да су Куртију десет пута рекли да прича о будућности, али да се то није догодило.

“То није пат позиција, већ ужасна позиција – пат позиција у шаху је кад сви добију по пола, а овде су сви изгубили не по пола, него цео бод”, рекао је Вучић и додао да се брине због безбедности Срба и инцидената којих је било више у ових непуних седам месеци него целе прошле године.

Додао је и да ће Београд размотрити да ли је понашање косовске делегације у преговорима последица тога што Приштина има нечију много снажнију подршку него што се мислило.

“Ради се о ирационалним људима или људима који имају нечију веома снажну подршку, много снажнију него што смо мислили, а то је на нама да размотримо у наредним данима”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да се нада да ће мир и стабилност бити сачувани и најавио да ће поново доћи у Брисел.

Проблем је, како је казао, то што делегација Приштине неће да разговара о ономе што су потписали (Заједница српских општина) јер се, како кажу, то “десило пре њихових историјских избора”.

Подели на: