Најновије вести

Вучић: Куртијева полиција напала све српске енклаве у Метохији, циљ укидања динара етничко чишћење Срба, тражимо седницу СБ УН

Председник Александар Вучић рекао је обраћајући се јавности да су нападнуте све српске енклаве у Метохији. Курти донео одлуку о укидању динара са циљем етничког чишћења Срба са КиМ, рекао је Вучић. Поручио је грађанима на КиМ да не треба да се брину и да ће Србија проналазити решења како да народ на Космету добије своја примања. Истакао је да се Приштина користи разним триковима за признање независности. У понедељак Србија подноси писани захтев за седницу Савета безбедности УН.

 

Истрага о Бањској
Председник Вучић је рекао да је истрага о Бањској у току, да надлежни раде свој посао и у догледно време ће изаћи са оптужним предлозима.

“Али није Бањска пала с неба, то је био отпор српског народа и људи који живе на северу Косова и Метохије, људи су тражили само да не буду прогоњени као зечеви због тога што су учествовали на барикадама, а породицама убијених Срба и даље нису достављени обдукциони налази”, каже Вучић.

Свечано обележавање Сретења
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ове године најважнији државни празник Сретење, који се прославља 15. фебруара, бити обележен свечаније, озбиљније и одговорније него икада пре.

Вучић је рекао да ће у обележавању државног празника Сретења учествовати и припадници српског народа широм света, у српским амбасадама, конзулатима, као и на свим светским меридијанима. Додао је да ће се празник прославити на најлепши могући начин и у региону, где живе Срби.

Влада да размотри све препоруке ОЕБС/ОДИХР око будућих избора
Председник Александар Вучић замолио је Владу Србије да сагледа препоруке ОЕБС/ОДИХР.

“Желим да замолим Владу да све препоруке ОДИХР-а и ОЕБС-а за било које будуће изборе у потпуности и на озбиљан начин сагледају, да позову њихове мисије да присуствују и предстојећим локалним изборима који ће се одржати у мају или јуну, зато што је важно да се покаже да ништа не кријемо и да смо потпуно транспарентни и спремни да прихватимо надгледање тих избора и да могу да покажу целом свету шта је стварна истина о одржавању избора у Србији”, рекао је председник.

Молба Влади да размотри повећање плата од 10 одсто рударима Ресавице
Председник Србије Александар Вучић упутио је молбу Влади Србије да размотри повећање плата од 10 одсто рударима Ресавице.

“Замолио бих Владу Србије да размотри повећање плата јер они не спадају у јавни сектор где је то повећано свима. Увек смо водили рачуна да људи у ‘Колубари’ или на неким другим важним местима имају добра примања”, рекао је Вучић.

Вучић је замолио Владу Србије да пренесе његову молбу министру финансија Синиши Малом да поведу рачуна о рударима Ресавице и да добију 10 одсто повећања плате.

“Ако је могуће, да не иде из текуће буџетске резерве”, рекао је Вучић.

Помоћ особама са ретким болестима
“Крећемо са исплатом једнократне новчане помоћи у износу од 25.000 динара за лица која имају ретке болести, додали смо ваучере за куповину лекова и медицинских средстава у износу од 35.000 динара и додали ваучере за рехабилитацију и рекреацију у износу од 50.000 динара. То је готово 1.000 евра вредности, противвредности у динарима за лица која болују од ретких болести”, рекао је председник Вучић.

Улагање у здравство и изградња девет школа
Председник је рекао да је донет план од 400 милиона евра за улагање у апарате који ће се достављати широм Србије – попут мамографа, магнетних резонанци…

“Хтели смо да покажемо да бринемо о здрављу. Трудимо се да имамо најбољу опрему”, каже Вучић.

Навео је да од данас креће изградња девет школа у више места.

Изградња националног стадиона креће 1. маја
Председник Александар Вучић рекао је да 1. маја креће изградња националног стадиона, који ће, како је рекао, бити по њему најлепши у Европи, а по неким другима можда други у Европи.

Рекао је да је пре два дана почео процес изградње шипова за Експо, која се састоји од неколико корака – припреме радних платформи, израде бушених шипова, изградње наглавних и везних греда на које ће се касније спајати стубови хала.

Председник је навео да је ниво страних директних инвестиција за целу претходну годину рекордан.

У понедељак Србија подноси писани захтев за седницу Савета безбедности УН
Председник је рекао да ће Србија у понедељак поднети писани захтев за одржавање седнице Савета безбедности УН о КиМ. Каже да се нада да ће та седница бити одржана.

“КиМ је у складу са повељом УН и у складу са нашим уставом у саставу Србије”, истакао је Вучић.

“Гвајана је председавајућа Савета безбедности. Они су, нажалост, признали Косово, али ту нема никакво право вета, потребна је већина од девет чланица, па ћемо видети да ли ћемо успети да обезбедимо већину”, рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће сада и они који су признали независност Косова гласати за то да се седница одржи, пошто је, како је рекао, уверен да добро разумеју какве су последице злочиначке одлуке Аљбина Куртија о укидању платног промета са Србијом.

“Наставићемо своје консултације и, у складу с тим, тражити ту седницу и нећемо одустајати од поштовања међународних правних норми и повеље Уједињених нација као највишег акта који регулише односе између држава и те светске организације и признатих земаља широм света”, поручио је Вучић.

Вучић је навео да је, поред чланица СБ УН, у “најтежем и најдужем писму” од када је председник, обавестио и све државе чланице ЕУ о свим ескалаторним потезима Приштине у протекле две године, навевши шта то све Србија у складу са Уставом и Резолуцијом 1244 захтева од међународне заједнице.

“Због Куртијеве одлуке, на удару 922 српска предузећа”
Вучић је истакао да на КиМ послују 922 српска предузећа која су клијенти Поштанске штедионице и да због одлуке Приштине неће имати динарска примања, што је додатни удар на економију у српским срединама.

Осврнувши се на Куртијеве наводе о могућности коришћења услуга Рајфајзен Косова и НЛБ банке, Вучић је истакао да готово нико од Срба није њихов клијент.

Србија ће учинити све да грађани на КиМ добију своја примања
Председник Вучић се осврнуо на реаговање Запада поводом најава о укидању динара. Каже да су Сједињене Државе имале снажније саопштење о овом питању од ЕУ.

“Овога пута је однос и земаља Квинте и највећих западних сила, рекао бих и свих, готово свих чланица Европске уније или институција Европске уније – другачији. Ако пажљиво пратите нијансирање у тим реакцијама, видећете да је чак америчко саопштење нешто снажније од саопштења Европске уније и верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва”, рекао је председник.

Навео је да је имао састанак с њима и да нема другог избора “већ да се надамо и верујемо у то што нам је речено”.

Председник је изнео прецизне податке колико држава Србија издваја за давања на Косову и Метохији.

Срби на Косову и Метохији морају да знају да ће држава учинити све да они своја примања добију, поручио је Вучић и рекао да је преко банке Поштанска штедионица до 12 часова исплаћено пет милиона евра за плате, пензије и социјална давања.

“Људи су уплашени, чекају у редовима да добију свој новац и ми смо већ успели још мало па трећину новца да исплатимо. У понедељак настављамо са достављањем новца преко овлашћеног и лиценцираног превозника”, рекао је Вучић.

На КиМ имамо запослену 31.831 особу, пензионера 29.115, од тога 4.700 пензионера прима пензије на руке због здравственог стања, немогућности одласка у банку и сл., рекао је Вучић и додао да је број оних који примају плате и пензије 60.946.

Према његовим речима, на КиМ има и 31.586 корисника социјалних давања, и објаснио да им држава на тај начин омогућава елементарне услове за живот на њиховим огњиштима.

“Свакога месеца држава само за социјална давања издваја 350 милиона динара”, навео је председник. Рекао је и да има 2.430 корисника стипендија за ученике и студенте, 2.000 корисника народне кухиње, додајући да држава за народне кухиње издваја 85 милиона, што је четири пута више него пре, што довољно говори о стању на Косову и Метохији.

“Регистрованих пољопривредних газдинстава има 6.794, који такође зависе у различитим субвенцијама и у свему другом од динарских исплата. Оно што је важно, ми већ годинама, више од десет година, не каснимо ниједан дан у исплатама при надлежности за пензионере, запослене у јавном сектору, социјалну помоћ и за сва друга давања”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио свим грађанима на КиМ да ће држава Србија учинити све да они добију своја примања.

Објаснио је да када Приштина тражи да њихова централна банка разговара са НБС, то значи да они користе трикове за признање независности.

Курти је самоиницијативно донео одлуку о укидању динара
Председник Александар Вучић рекао је да је Аљбин Курти самоиницијативно донео одлуку о укидању динара са циљем етничког чишћења српског становништва на КиМ.

“Што се тиче укидања динара, од првог Бриселског споразума до принципа који су потписани 2015. године, до каснијих споразума, у сваком од тих аката, најзначајнија норма је право Републике Србије да финансира одређене активности, здравство, школство становништва на КиМ. Курти је самоиницијативно донео ту одлуку”, рекао је Вучић.

Ми имамо дијалог, нагласио је председник Вучић, јер Косово није призната држава.

“Да јесте призната држава, не бисмо имали дијалог који би требало да води ка нормализацији, а не етничком чишћењу”, рекао је.

Замолио је да се не говоре неистине како је ово прихваћено у свим споразумима: “Ово није никада била тема дијалога. Није никада била тема, нити је било могуће да буде, а камоли нешто друго. То је искључиво Курти урадио, у овоме нису учествовали ни Американци, ни Европљани, нити ико други”, рекао је Вучић у Палати Србија.

Одлука о укидању динара је, истиче, суштински одлука Аљбина Куртија да се до сада најјачим ударцем запрети прогоном Срба, протеривањем Срба са њихових вековних огњишта.

Нападнуте све српске енклаве у Метохији
Председник Србије Александар Вучић рекао је да су данас нападнуте све српске енклаве у Метохији.

“Данас су припадници Кртијеве полиције упали у привремене органе у Пећи, Гораждевцу, Истоку, Осојану… Истовремено су упали у дом здравља у Осојану, претурали по стварима и малтретирали људе“, рекао је председник у обраћању јавности.

Према његовим речима, ови напади долазе дан после одлуке да се укине динар на КиМ, што је учињено с намером да се протерају Срби.

Председник Србије Александар Вучић упознао је грађане Србије са најважнијим детаљима разговора са представницима Квинте и ЕУ у вези са одлуком приштинских власти о укидању динара. Најавио је да ће Србија у понедељак предати писани захтев да се организује седница Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Вучић је у четвртак примио и амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и том приликом га је обавестио о најновијем једностраном потезу Приштине.

Подели на: