Најновије вести

Вучић: Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарао је, између осталог, и о ситуацији на Косову и Метохији и оценио да Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ.

 

 

Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли је током сусрета које је имао у Будимпешти било речи и о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је додао да срспки и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је са мађарском делегацијом разговарао о бројним пројектима, као и да је са премијером Виктором Орбаном договорио како да две земље у случају опасности по енергетску безбедност политички реагују и заштите интересе две земље.

Вучић је рекао новинарима да је имао важне састанке са мађарским званичницима и да је замолио мађарску страну да убрза радове на брзој прузи до Будимпеште на њиховој територији.

“Ми ћемо наш део завршити и пре времена или тачно, замолио сам Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део да бисмо за само две године могли да идемо од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута”, рекао је Вучић.

Казао је да су разговарали и о смештајним капацитетима за гас за Србију у Мађарској и захвалио на помоћи.

“Разговарали смо и о могућим опасностима за енергетску безбедност и договорили се како да политички реагујемо и како да суштински заштитимо интересе нашим земљама”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете и преузима организацију међународних спортских догађаја, од водених спортова до многих других.

“Размишљајући о Ескпу понудили смо додатну сарадњу са Мађарском и у ширем Мастер плану, осим Националног фудбалског стадиона, желимо да изградимо онакав атлестски стадион, то је за нашу будућност добро и за организацију великих такмичења. Постоји једна проблем, око наших нових стадиона изграђених по УЕФА стандардима ко ће да их одржава и како ћемо да обезбеђујемо велики број догађаја. И зато ћемо пронаћи у наредним месецима неку од највећих светских компанија коју можемо да изнајмимо како би нам помогла у стварању што већег броја догађаја”, рекао је Вучић.

Казао је да се то односи и на стадионе у Лесковцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима, као и у Београду.

Не смемо то да остављамо локалним самоуправама, навео је Вучић и истакао да ти стадиони морају да се издржавају.

“Зато сам рекао да до октобра морамо да донесемо одлуку да направимо нешто што ће бити попут највећег спортског реона, не само у овом делу Европе, већ можда и у целој Европи, где ће бити и атлетски и национални фудбалски стадион, као за водене спортове све, од скакаоница до базена за ватерполо и пливања”, навео је Вучић.

Додао је да су разговрали о заједничког граничном прелазу две земље и да ћемо направити нешто што до сада није виђено.

“Очекујемо подршку новчану од ЕУ, покушаћемо да направимо једну контролу, за грађане Србије и Мађрске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра, не само проширење, већ што није виђено до сада. То ћемо понудити заједнички и нашим пријатељима Румунима да заједно урадимо на тромеђи три земље да урадимо заједнички још један такав прелаз. То је био предлог мађарске стране, који смо порихватили. То је за Хоргош од изузетног значаја видећемо да урадимо и на овом другом месту”, навео је Вучић.

Казао је да су разговарали и о политичким темама, као и око европског пута и геополитичке ситуације.

“Имаћу сусрет после овог састанка и са Ердоганом, синоћ сам имао са Каталин Новак, ускоро ће бити и велики демографски самит у Мађарској, затим посета председнице Мађарске Србије, и у међувремену ћемо имати неколико сусрета са Орбаном да и даље радимо на зближавању. Разговарао сам јуче и са Додиком и са Цвијановић. Данас очекујем и да разговарам са председницима тзв. сређење азијских република, са председницима Узбекистана, Туркменистана и Киргистана, да и са њима покушамо да проширимо сарадњу. Разговарали смо данас са чувеним Такером Карсоном познатим коментором и аналитичарем који је међу најпопуларнијим у свету. Вечерас ћемо имати вечеру са свим лидерима и разговраћемо са њима и сутра идем у Атину где ће бити сусрет са лидерима ЗБ, а ове друге ствари које неки објављују не могу да потврдим”, навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је његова политика самостална и независна Србија, на европском путу, али која чува своје националне интересе, брине о себи и сама доноси одлуке, а не седење на две столице.

“А не да нам неко други одлуке. Погледајте неке друге земље у окружењу, њима одређују и ко ће да им кува кафу у њиховим влада. И то их зову амбасадори неких земаља који код нас не смеју, осим на званичним пријемима, ни да дођу и питају нешто друго”, рекао је Вучић у изјави за српске медије у Будимпешти.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бошка Јакшића да је довео Србију у ћорсокак, а да сада кука јер не може више да седи на више столица, Вучић је одговорио да већ 11 година слуша причу како је дошао крај његовом седењу на две столице.

“Ја никога на обмањујем ни једног секунда. И Јакшићу и овима на западу и овима на истоку кажем једно те исто. Ми имамо једну, српску столицу. Поносан сам на ту столицу и баш ме брига за ваше столице, никоме од нас нису потребне. Ми хоћемо да имамо своју столицу, наша столица је наша полтика, да ми доносимо своје одлуке о политици”, поручио је Вучић.

Како је рекао, наша политика је да доносимо самосталне одлуке, налазимо се на европском путу, али водимо бригу о нашим државним и националним интересима.

“Да ли је то забрањено или бих био добар само ако би био нечиији слуга и испуњавао налоге. Тада бих био добар, шта ће нам онда влада: Поставите онда Јакшића, Миливојевића, Тепић, они ће иовако да испуњавају налоге и рећи погледајте како дивну политику имамо. А Србија је пропадала као што је пропадала од 2000. до 2012. када смо имали пошлушнике који су испуњавали туђе налоге, а успут су били и потпуно неспособни”, рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише писање “Тајмса” да је Вучић балкански Ал Капоне и Дон Вито Корлеоне, председник Србије је одговорио да то није написао Тајмс, већ посланик Демократске странке Срђан Мловојевић.

“Они су сви у региону ставали у наслов да сам ја Ал Капоне као да је то рекао Тајмс, а не онај идиот, Срђан Миливојевић. Сада замислите да неко мртав озбиљан узима Миливојевића, ставља га у новине и ја сада треба то да коментаришем Срђана Миливојевића. Хвала Тајмсу на другом делу да сам миротворац без којег ни најјачи не могу, то су они рекли”, рекао је Вучић.

Како је додао, тако се води кампања, нађете неког попут Миливојевића кога, како сматра, не слуша нико да бисте искористили да ставите у наслов шта желите.

“Онда се, да вас неко не би тужио, оградите се на тај начин, а у тексту нема ништа, као и обично. Знате колико се ја насекирам због тих тупавих текстова. Из тога гледам које су политичке намере некога, а да о мени пишу лепо забринуо бих се јер бих знао да нисам довољно бринуо о српским националним интересима. Када пишу лоше, знам да поштено и одговорно штитим српске државне и националне интересе”, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србију интересују искључиво права 30 одсто Срба који живе у Црној Гори.

“Ми да претимо Црној Гори не пада нам на памет, причају глупости. Питамо само каква је позиција Срба. Све најбоље им желимо, али немојте да забраните да питамо шта је са 30 посто Срба у тој земљи”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Будимпешти.

Он је то рекао на питање да прокоментарише изјаву председника Социјалдеморката Црне Горе Дамира Шеховића да представници званичне Србије наводно прете Црној Гори Украјином и политичком судбином која је ту земљу задесила због признавања тзв. Косова.

“Неки људи живе на томе да праве кампању против Србије и да на томе добијају политичке поене. Да ли да дигнемо споменик свима којим су признали Косово и да кажемо хвала”, упитао је Вучић.

Он је рекао да се Србија не меша у унутрашња питања Црне Горе нити у формирање владе.

“Када кажемо да Србима нуде ликовно и физичко да буду чланови владе они кажу да је то притисак. Ја се не мешам ко ће да уђе у владу. Мене интересује само каква ће права Срби да имају”, рекао је Вучић.

Он је истакао да се као председник суседне, пријатељске, братске земље никада у то није мешао.

“Али су се умешали сви амбасадори и одређују ко сме а ко не сме да уђе у владу и то вам не смета. А хоћете Србе да натерате да вичемо да смо срећни јер сте признали независно Косово. Како то очекујете”, упитао је Вучић.

Он је као пирмер навео и да ли ако неко сутра каже да треба да се отцепе Улцињ, Плав и Рожај то треба одмах да се прихвати и да, како је рекао, “ако не пошаљете захвалницу ми ћемо да кажемо да нам претите”.

“То је извртање стварности и безобразлук. То је исто као када Курти хоће да изазове немире, а казу крив је Вучић”, приметио је председник и указао да су то све замене теза и двоструки аршини.

Он је навео да и Немци у Мађарској имају школе и вртиће и универзитете на немацком језику, а има их мало у Мађарској.

“Да ли још и захвалнице да пишемо онима који су признали Косово. Ми не претимо никоме, а немојте ни ви да имате само политику против Србије и Срба, а има их много таквих у региону”, рекао је Вучић и приметио да они постају важни само ако их он помене.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних шест или седам месеци сигурно бити избора у Србији, пре свега локалних и покрајинских, а можда и парламентарних.

У изјави за српске медије у Будимпешти, а на питање новинара да прокоментарише изјаву опозиције да није расписао изборе у Београду због кукавичлука и да је СНС већ изгубио Београд, само да их још нико није обавестио о томе, Вучић је рекао да ће београдски избори, као и сви други, бити тешки за оне који побеђују и да ће се СНС постарати да направи изненађење.

“Нама сада следе локални и покрајински избори и сасвим вероватно и парламентарни избори. Они су нама до пре три године говорили да неће ни једне изборе, на силу вам нећемо дати изборе. Сто пута сам их питао када ће изборе. Није то фонтана жеља, па ће да буде само оно што хоће. Имаће изборе врло брзо, да ли ће ти избори бити за три или шест месеци, свакако ће у наредних шест или седам избора бити”, поручио је Вучић.

Што се тиче тога да је опозиција победила на изборима, а да СНС само није обавештен, Вучић је одговорио да је то добро.

“Волим оне који мисле да ће лако изаћи на крај са противником, ти нису довољно озбиљни. Ако неко каже већ смо победили, верујте ми да тај неће да победи, јер то говори о његовом приступу. Што се тиче Беорада, као и у Србији, за нас ће бити веома тешко, за оне који увек побеђују биће теско, за оне који на свакој утакмици побеђују не плостоји лака утакмица”, рекао је Вучић.

Додао је да је за СНС свака политичка борба тешка, јер се уздају у резултате рада у Београду.

“Погледајте како изгледа Београда данас, а како је изгледао 2012, а да не кажем да је плата сада дупло већа у еврима и биће још већа. Ми ћемо да се борити, постараћемо да се направимо изненађење. Синоћ у Атини многи су мислили у 85. минуту да је готово, па није било готово. 2:0 било за Динамо, па 2:2 завршило”, закључио је Вучић.

Подели на: