уторак, 17. маја 2022. | 17:14
Најновије вести

Александар Вучић: Медвеђа и Сијаринска Бања остају Србија

Председник Александар Вучић наставио је кампању “Будућност Србије” посетом Јабланичком округу. Прво је обишао Власотинце, а потом и општину Бојник. Вучић је том приликом, поводом претњи из Приштине, поручио да ће Медвеђа и Сијаринска Бања, “остати Србија” и да ће држава у тај део земље улагати све више новца.

 

Александар Вучић је, приликом посете Власотинцу, рекао да је у решавању проблема, укључујући Косово и Метохију, најважнији резултат, али да у суочавању са изазовима има другачији стил од осталих – не воли да прети, да се јуначи, већ гледа само оно што пише на семафору.

“Хоћу људима који живе овде, а пореклом су са Косова и Метохије, да поручим да не брину, да ће резултат бити у корист Србије”, рекао је Вучић пред обилазак обновљене Основне школе “Синиша Јанић” у Власотинцу, у обраћању грађанима, окупљеним у великом броју.

Како каже, не брине га економски напредак Србије, већ апетити појединих из Приштине, због чега ће данас обићи Медвеђу и Сијаринску Бању.

Према Вучићевим речима, суочени смо са ирационалним руководством у Приштини и да се не зна шта се све може очекивати од њих.

“Наш циљ је да чувамо мир и стабилност, јер само у миру можемо да напредујемо, обнављамо домове здравља… Зато бринем због свега што су Албанци спремни да ураде”, објаснио је председник приликом посете школи у Власотинцу.

Вучић је указао да је у Основну школу у Власотинцу уложен значајан новац, са циљем да школа која је дала најзначајнија имена Власотинца и Јабланичког округа засија новим сјајем после више од 140 година од када је основана.

“Хоћемо да деца остају у Јабланичком округу, да имају услове какве имају млади у свим развијеним земљама света. То можемо да урадимо зато што данас имамо више новца него раније. Улагаћемо још више у све јавне објекте у Власотинцу”, рекао је Вучић.

Вучић је накратко присуствовао часу српског језика једног одељења другог разреда, а деца су му у знак добродошлице изрецитовала неколико песама на локалном дијалекту.

 

Наш циљ је да чувамо мир и стабилност, јер само у миру можемо да напредујемо, обнављамо домове здравља… Зато бринем због свега што су Албанци спремни да ураде”

 

Општина Власотинце реализовала је у 2018. години око 50 пројеката, углавном инфраструктурних, чија је укупна вредност 1,8 милиона динара. Вучић је навео да је Власотинцу потребно још инвестиција, погона, да се запосле људи, да не морају да иду у Ниш, Лесковац, на запад да зарађују.

“Рекао сам да ћемо ићи с тешким мерама, што се многима није свидело, али и да ћемо оздравити Србију. Данас са јавним финансијама немамо проблема. Људи су видели да рад, трпељивост, стрпљење дају резултате. Наш економски раст значајно је већи од већине земаља у региону, мада ће нам бити потребно још много година да сустигнемо развијене земље. Мора да се иде бржим темпом него до сада”, истакао је председник Србије.

Замолио је све људе у локалним властима да покажу већу бригу према људима, да их примају, чују и слушају који су њихови проблеми и покушавају да их решавају.

“Не можемо да решимо сва питања, хоћемо да одговоримо свакоме, да покажемо љубав и пажњу, али то мора да се ради у сарадњи са локалним челницима. Њихова је обавеза да слушају муке народа и решавају њихове проблеме”, поручио је Вучић.

Отварањем ауто-пута кроз Грделичку клисуру, повећаће се и шансе за туризам Јабланичког округа, рекао је Вучић и најавио улагања у туризам Власинског језера и других потенцијала овог краја.

“Ауто-путеви ће, такође, подстаћи и веће интересовање улагача за инвестирање, па ће због све веће конкуренције приватни сектор морати да повећава плате, а и држава ће повећавати пензије и плате у јавном сектору”, закључио је Вучић.

У наредном периоду општина планира обнову свих локалних путева у вредности од око 100 милиона динара, израду пројекта за проширење и опремање радне зоне, изградњу обилазнице око Власотинца на државном путу Лесковац–Пирот. Такође, у плану је и изградња канализационе мреже у 13 сеоских насеља, са мини-постројењима за прераду отпадних вода у вредности од 1,5 милијарди динара.

Затим реконструкција постројења за прераду пијаће воде и отпадних вода, реконструкција трга у центру Власотинца и друга фаза радова на згради Гимназије и средње Техничке школе, као и на Дому здравља.

После посете Власотинцу, председник Александар Вучић посетио је и општину Бојник у Јабланичком округу. Он је први председник Србије који је посетио то место, које по последњем попису има нешто више од 11.000 становника.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће одговарати на отворено писмо које му је упутио Беџет Пацоли, јер, како каже, не пишу их они који потписују, нити су упућена њему, већ имају други смисао и циљају “друге уши”.

“Стиже ми много писама и има их много на која треба да одговорим, и са сарадницима се договарам да прво одговарам нашем народу, обичним људима који имају проблеме. Политичарима да одговарам, а има разних писама и из Београда и Приштине, не пада ми на памет ни да читам, ни да одговарам”, истиче Вучић.

 

Слушам приче из Приштине. Медвеђа и Сијаринска Бања су, наравно, Србија били и Србија остају и увек ће бити. Ту улажемо велики новац и улагаћемо и убудуће”

 

Вучић је и током посете Бојнику искористио прилику да, као што је то урадио у Власотинцу, поручи грађанима да не брину поводом претњи Приштине.

“Слушам приче из Приштине. Медвеђа и Сијаринска Бања су, наравно, Србија били и Србија остају и увек ће бити. Ту улажемо велики новац и улагаћемо и убудуће”, нагласио је председник Србије.

Поручио је да ће заједно са Владом покушати да доведе неког већег инвеститора у ту општину који би отворио фабрику где би радио велики број радника и најавио читав низ конкретних пројеката за ту општину.

Најавио је да ће бити потпуно реконструисана основна школа у Бојнику, као и Дом здравља, а посебно инфективно и пријемно одељење. Биће урађен пут Плавна – Горње Бријање – Стубла, а већ за мање од месец дана започеће радови, најавио је Вучић.

Председник Србије је напоменуо и да у целом Јабланичком округу има мало деце и упозорио да “џаба све радимо ако немамо више деце у будућности”.

Нагласио је да ће плате и пензије бити све веће и да ће бити боље јавне финансије, али да је забринут за опстанак нашег народа због малог прираштаја. Додао је да се услови живота грађана морају побољшати, јер ћемо у супротном наставити да губимо по милион становника на сваких десет година.

Вучић је навео да ће држава финансирати и помоћи изградњу агро-зоне у коју би дошли инвеститори, као и да ће то омогућити електрификацију пластеника.

“Као што смо у Лебане довели једног инвеститора, а потребно је још једног, тако морамо и у Бојнику да направимо фабрику да би грађани остали”, рекао је Вучић и поручио да ће Бојник моћи да рачуна на све већу подршку државе.

Вучић је обишао фабрику “Аутостоп”, а у кругу фабрике дочекало га је локално руководство, неколико стотина радника, као и трубачи и КУД “Белац” из Придворице. Том приликом је изразио уверење да ће фабрици бити обезбеђена још једна хала и да ће та фирма моћи да запосли и више радника.

 

 

У фабрици 55 радника производи вештачку кожу и пресвлаке за “тојоту” и “рено”.

Како кажу у фабрици, погон те грчке компаније је отворен у некадашњој фабрици “21. мај”, у августу се очекује отварање новог погона, а планирано је да у наредних годину до две буде запослено до 200 радника.

“Не могу да вам обећам хитну и брзу изградњу пута преко Радан планине, али и то ћемо урадити. Први пут ћемо се озбиљно бавити тиме које садржаје можемо ту да отварамо пошто нема довољно људи”, истакао је Вучић.

Председник се на молбу радника и менаџмента фабрике, а како налаже “традиција” у том послу, потписао на први метар ПВЦ коже од које се праве пресвлаке за аутомобиле. На том првом метру потписи су свих који су допринели да производња вештачке коже почне у погону у Бојнику.

После посете фабрици, председник Србије је обишао и плантажу воћа “Експерт стил”, која се простире на 21 хектар.

Председника су дочекали породица Ђорђевић, која је власник плантаже, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и радници, након чега је имао прилику да види засаде воћа као и механизацију која се користи за његово гајење.
На питање новинара како држава може да помогне пољопривредницима, Вучић је рекао да се то ради на више начина, а са ЕУ се ради кроз ИПАРД фондове који су важни.

“Ако власници успеју да прођу на конкурсу за 1,2 милиона, колико им треба за хладњачу од 800 тона, они добију 720.000 евра у грантовима. На поклон добију тај новац”, навео је Вучић и додао да су нас у томе земље ЕУ, од Словеније до свих других новопримљених земаља, драматично претекле у протеклих 20 година.

Вучић је истакао и да су издвајања државе све већа и да се 400 милиона евра издваја само за субвенције. Додао је да пољопривреда учествује са 9,8 одсто у укупном БДП-у Србије.

По завршетку посете општини Бојник, Александар Вучић је обишао и археолошко налазиште Царичин град (Јустинијана Прима) код Лебана, које потиче из шестог века.

Приликом посете Лебану Вучић је рекао да су наше снаге несразмерно снажне у односу на потребу да спрече сваку могућност да било ко изврши некакав напад или акцију против државе Србије, чак и против нашег становништва које не живи само са ове стране административне линије.

“Толико су надмоћне, уверљиве и убедљиве у сваком смислу, професионално и по бројности”, нагласио је председник и додао да их има више него довољно у појасу према административној линији, да могу да интервенишу у сваком тренутку.

Одговарајући на питање новинара у Лебану о наводном нападау Албанаца у два куршумлијска села, Вучић је рекао да мисли да је реакција после тог догађаја била претерена.

Говоримо, истакао је, о лоповима, који су ушли да краду по празним кућама.

“Као што кажу млади, типовали су куће, знали су да су празне и ушли да краду и то је све”, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да треба да се уради пут преко Радан планине који ће повезати Јабланички и Топлички округ, како би се повећао број српског становништва у појасу према административној линији, јер тамо живе готово само Албанци. За изградњу тог пута биће издвојено осам милиона евра.

Такође, председник Србије је најавио и градњу пет километара пута према Медвеђи и седам према Бојнику, што ће коштати четири милиона евра.

Председник је изјавио да је исељавање Срба са КиМ сада много мање него у претходном периоду, али да и даље траје, те је приметио да су остали “најснажнији и најјачи Срби”.

На питање новинара која је његова порука Србима на КиМ и на југу Србије који су озбиљно забринути због претњи Приштине и који размишљају да се селе, као и људи у косвоском Поморављу и у Штрпцу, Вучић је рекао да је свуда на југу већ поручио грађанима да је то Србија, као што је то урадио и у центру Бујановца, када је био у посети Пчињском округу.

Што се тиче Срба у Штрпцу, Вучић је нагласио да они, као и Срби у читавој Сириничкој жупи живе у албанском окружењу и да су они својеврсни јунаци.

Председник Александар Вучић, упитан да прокоментарише то што је председник СзС Драган Ђилас јуче одбио да одговори на питање новинарке Студија Б о томе како су његове фирме у Чешкој слабо пословале док није био на власти, рекао је да је то таква бахатост – “да сте ви врховни господар, који мери ко је исправан, а ко није” – довољно говори како је било и како би они да буде поново.

“Човек воли и поштује своје, не воли друге, шта ћете…”, рекао је Вучић и додао да он, за разлику од других, одговара свима и на најнепријатнија и не увек лака питања.

“Они су својеврсни јунаци који држе и ‘Брезовицу’. Плашим се да ће после напада на Трепчу следећи напад бити на ‘Брезовицу’. Знају они каква је албанска полиција већ деценијама и немају никаквих илузија. То нема везе са српском политиком”, објаснио је.

 

То некада радимо да се види, а некада ‘испод жита’, на различите начине. Морамо тако, јер немамо фактичку власт на КиМ, али се довијамо да бисмо помогли нашем народу на све могуће начине”.

 

Улаже се, каже, много у Штрпце, држава помаже и преко свих јавних предузећа од Телекома до многих других. Како је рекао, држава Србија улаже новац да заштити и сачува одређена имања као српска.

“То некада радимо да се види, а некада ‘испод жита’, на различите начине. Морамо тако, јер немамо фактичку власт на КиМ, али се довијамо да бисмо помогли нашем народу на све могуће начине. За то могу једног дана да одговарам, као и за подршку Републици Српској, пошто је то једино што није апсолутно транспарентно”, навео је Вучић.

Председник Србије је том приликом рекао да је за Београд најопасније то што Приштина ради са косовским снагама безбедности, и чини све да Србе приволе да уђу у косовску војску.

“То је највећи проблем за нас. Улазили су у Партеш, чак и у Пасјане са својим активистима и нудили куле и градове да Срби уђу у војску. Питам све Србе који би о томе да размишљају – а, шта мислите зашто вас зову, шта је смисао косовске војске, него да једног дана или када им то буде одговарало нападну Србе или српску војску”, истиче Вучић.

Каже и да Србија не жели да јој се деси оно што се десило за време Првог светског рата, када су Срби преко Саве и Дунава у великом броју учествовали на страни окупатора, који су поробљавали Србију, јер су на то били натерани.

“Не треба нам српско-српски сукоб. А да ли ће користити разне врсте притисака за прогон нашег народа? То раде већ последњих 50, 60 година. И оно што сте могли да видите у Минхену – они су научили да спроводе ту врсту приче у којој су стална жртва”, каже Вучић.

Наводи да када се упореде бројеви и када погледате да ли данас живи мање Албанаца него пре, види се да их живи више, док Срба живи једва једна трећина у односу на оно колико их је живело.

Како каже, ми тога треба да будемо свесни и да се ујединимо и да знамо шта су нам циљеви.

“У сваком месту се виде резултати”

Вучић је, након обиласка Археолошког налазишта Царичин град – Јустиниана Прима код Лебана, рекао новинарима да из свих досадашњих посета види неке заједничке карактеристике шта је урађено, али и шта недостаје.

“У готово сваком месту видите резултате рада Канцеларије за јавна улагања, а то је у ствари резултат озбиљног вођења буџета и јавних финансија, али и ангажмана те канцеларије”, нагласио је Вучић.

Најавио је да ће у туристички развој Царичиног града бити уложено најмање четири милона евра.

Подсетио је да је у Лебану турска фабрика вунице већ запослила 157 радника и да ће се број радника повећати на 250, као и да ће доћи и нова фабрика која ће имати нешто мањи број запослених.

“Ако доведемо још једног инвеститора, много смо урадили за овај лепи град”, рекао је Вучић окупљеним грађанима и додао да би требало још радити како би људи чврсто веровали и знали да њихова деца имају будућност.

Додао је да смо имали у том делу Србије и значајна улагања у наводњавање и воћарство и противградну заштиту.

 

Чак 2,4 милијарди евра иде на здравство, што је око 22 одсто нашег буџета. Само 900 милиона иде на плате. То су огромна улагања, не рачунајући улагања у велике капиталне објекте као што су клинички центри и велике болнице”

 

Вучић је, у Лебану на питање новинара да ли је задовољан напретком Србије на ранг листи европских здравствених система, где се налази испред 14 европских земаља, рекао да држава огроман новац троши на здравство и да у Србији има још много тога да се уради.

“Чак 2,4 милијарди евра иде на здравство, што је око 22 одсто нашег буџета. Само 900 милиона иде на плате. То су огромна улагања, не рачунајући улагања у велике капиталне објекте као што су клинички центри и велике болнице”, објаснио је председник.

Вучић истиче да је очигледно да још неке ствари у организацији нису довољно добре.

Председник Вучић посетио је у Лебану обданиште “Дечја радост”, где је поручио да ће се у наредном периоду више улагати у обнову и реконструкцију јавних објеката на територији те општине, а за запослене у вртићу најавио је већа примања.

Каже да држава све то може да уради захваљујући подршци грађана борби за вођење одговорне политике.

Најавио је да ће пре краја ове године или почетком следеће године доћи поново у Лебане да види шта је све урађено од оног што је договорено.

Александар Вучић обишао је Сијаринску Бању и Специјалну болницу за рехабилитацију “Гејзер”, у којој би до краја године требало да почне изградња модерног СПА центра.

Вучић је, у обраћању током посете тој бањи, приметио да се ми сваки дан, можда и више него Албанци, бавимо разним изјавама и глупостима које се чују од њихових политичара, што не би требало, али да је он, ипак, дошао да им поручи да не брину, јер су Бања и Медвеђа – Србија.

“Ја само не волим да вичем и претим, као што раде Албанци. Ово је наше и хоћу да разговарам о улагањима, напретку, будућности, обезбеђивању посла, да нам људи не би напустсали Медвеђу”, рекао је председник у Бањи, која се иначе налази надомак амдинистративне линије са КиМ.

Указао је да је потребан приватни капитал да се бања унапреди, јер је она богатство целе Србије, а не само Јабланичког округа. Најавио је да ће држава у Сијаринску бању, коју је назвао “рајем природе” уложити око 60 милиона динара.

“И не брините коме припада, него долазите са што више идеја, а ми ћемо да подстичемо, да инвестирамо, јер нам је стање у буџету боље, захваљујући реформама”, рекао је Вучић и додао да ће се радити пут Медвеђа – Лебане који ће бити добро направљен и уређен.

Приметио је да је проблем мали број људи који живи у том крају земље, у, како је рекао, природном рају, а да би их било више, потребан је један инвеститор.

Поновио је да ће се разговарати са кинеским Зиђином, чији ће представници следеће недеље доћи, да виде могу ли да преузму рудник “Леце”, јер, каже, где Кинези дођу мењају ствари и ситуација постаје другачија, попут Бора.

Поручио је мештанима да је држава спремна да од људи са локала добија више пројекта и да им помогне.

“Хоћу да људи виде да радимо на ономе што је важно у местима која смо посетили, да нисмо све завршили посетом, већ да тада почиње рад”, рекао је Вучић.

Председник Србије је обишао реконструисани Дом здравља у Медвеђи, у који је уложено 41 милион динара. Радови су подразумевали замену подова и дотрајале столарије, санацију дела крова, реконструкцију водоводне и канализационе мреже, замену електроинсталација и замену грејања са лож уља на пелет у циљу енергетске ефикасности.

На крају посете, Вучић ће посетити седиште Јабланичког округа, Лесковац, где ће обићи реконструисану Установу за одрасле и стара лица, а затим ће се, са премијерком Аном Брнабић, обратити грађанима.

Вучић је кампању “Будућност Србије” започео обиласком Пчињског округа, 7. фебруара, а у међувремену је посетио и Јужнобанатски, Мачвански, Рашки и Расински округ. Циљ је да грађанима представи шта је до сада све урађено и који су даљи планови, али и да чује који су њихови највећи проблеми.

Подели на: